Autizmus miert ennyire kivaltsagos betegseg?
Én vagyok az 5-ös, és nekem nincs komolyabb autizmusom, mégis mennyi probléma volt vele. Ha egy autistát jelentősen sikerül fejleszteni, akkor sem várható jobb.
Kedves kérdező, ma már nem kapnak MÁK kártyát az olyan enyhe autisták, mint én.
"Enyhe" autizmusom van, ha fogalmazhatok így. De éppen ezért gyerekkoromban nem jöttek rá, magamtól kellett utánajárnom a 30-as éveimben, szóval nem kaptam diákként semmi előnyt.
Mondjuk valóban nagyon jó tanuló voltam, de "cserébe" egész végig szenvedtem a kiközösítéstől, mert nem tudtam beilleszkedni. Pedig nem voltam agresszív, csak csöndes, de ez már elég volt ahhoz, hogy mindig belém kössön valaki, amit persze ne tudtam lereagálni, és ez olaj volt a tűzre.
Hiába van hivatalos diagnózisom, MÁK kártya nem jár nekem, se semmilyen más kedvezmény sem. Egyedül adóvisszatérítés járna, de mivel katás vállalkozó vagyok, de így azt sem tudom igénybe venni. Szóval semmilyen előnyt nem élvezek emiatt.
Szerintem se irigyeld az autistákat, egyáltalán nincsen a fenekünk alá rakva minden, sőt.
Elhiszem, hogy ADHD-val is nehéz az élet, de nem feltétlenül jobb nekünk sem.
A kora gyermekkori, vagy egyszerűsítve gyermekkori autizmus nem arra utal, hogy neki hatalmas fejlődési potenciálja van, hanem arra, hogy már kora gyermekkorban erősen autisztikusak a tünetei, és például nem beszél, mindent szó szerint ért, satöbbi. Így már nagyon korán diagnosztizálják őket.
Egy másik csoport az Asperger-szindrómásoké, akiknek kevésbé feltűnőek a tüneteik, ezért később, gyakran csak felnőttként diagnosztizálják őket. Ők felelnek meg leginkább a te leírásodnak.
Egy harmadik csoport az atípusos autistáké, ahol az atípusos nem arra utal, hogy van b és c típusú is, ami rosszabb, hanem itt az a fosztóképző, tehát nem típusos. Ez a gyűjtő kategória, ide tartoznak azok, akik nem férnek be a másik kettőbe, egy teljesen heterogén társaság.
Kedves kérdező, ha ennyire foglalkoztat az autizmus, akkor miért nem nézel utána?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!