Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A minden boltban kötelező...

A minden boltban kötelező bankkártyás fizetési opciót a bankok lobbizták ki, mert minden tranzakció után leemelnek bizonyos százalékot?

Figyelt kérdés
Ha leemelnek bizonyos százalékot, akkor az nem a kereskedőhöz jut. Akkor a kereskedő kompenzál azzal, hogy minden drágább lesz egy kicsivel?
2023. febr. 12. 12:34
1 2
 11/20 Alex Fly ***** válasza:
32%
@9: ha ragaszkodsz hozzá, a munkahelyed köteles készpénzben kifizetni.
2023. febr. 12. 18:35
 12/20 anonim ***** válasza:
39%
Nem, ahol én dolgozom, ott egyszerűen nincs ilyen!
2023. febr. 12. 18:37
 13/20 anonim ***** válasza:
45%
#11 ezt pár éve mondjuk pont kivezették. Ellenben bevezették a közel ingyenes alapszámlát, és a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt. Magyarán most is felveheti a fizetését, mint eddig, csak nem a munkahelyén, hanem egy automatából vagy egy bankban.
2023. febr. 12. 18:42
 14/20 anonim ***** válasza:
26%

A havi kétszeri "ingyenességről" pedig annyit, hogy akárhányszor beállítottam, beállíttattam a limitet a számomra optimálisra, mindig egyoldalúan és a tudtom nélkül visszaállította a bankom a számára kedvezőre a limitet. Ez akkor volt izgalmas, amikor az általam beállított limittel simán ki tudtam volna fizetni az éppen aktuális, nagy horderejű vásárlásomat, de a bank "jópofa" önkényének köszönhetően ott kellett aludnom egy településen a kétszeri alkalomra esedékes kifizetés lehetősége miatt, - előbb ugyanis nem adták nekem oda a két szép szememre azt, amiért fizettem!

-Nem számít! "Van a hülyének arra mindig pénze, hogy megszívassuk!"

Na, ezek a nem mindegy dolgok, - amikor a bank hibájából ég be valahol és ott áll az ember széttárt karokkal!

2023. febr. 12. 18:49
 15/20 Alex Fly ***** válasza:
59%
@14: érdekes, én minden limit és készpénzfelvétel nélkül bármikor ki tudom fizetni "az éppen aktuális, nagy horderejű vásárlásomat"; készpénzt csak a munkahelyi kávéautomatában kell használnom, mert jelenleg az csak aprópénzért hajlandó italt adni...
2023. febr. 12. 21:48
 16/20 anonim ***** válasza:
81%
Én inkább azt tartom tisztességtelennek, hogy a bank jutalékot szed az elfogadótól, és kértyahasználati díjat fizettet a használóval. Vagy az egyik, vagy a másik, de a kettő együtt tisztességtelen.
2023. febr. 13. 10:10
 17/20 Alex Fly ***** válasza:
34%
@16: a bank ebből tartja fenn az infrastruktúrát. És persze az,hogy mennyit fizetsz a banknak, csak rajtad múlik: te döntöd el,melyik banknál milyen csomagot választasz.
2023. febr. 13. 12:01
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Nincs „minden boltban kötelező bankkártyás fizetési opció”.

2021. január 1-től elektronikus fizetési lehetőség biztosítása kötelező – többek közt – azokon a kiskereskedelmi helyeken, amelyek online pénztárgépek használatára kötelezettek.

„A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. §-a szerinti kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását.”

A megvalósítás egyáltalán nincs megkötve; nem szükséges bankkártya elfogadóhely (POS terminál) biztosítása.

Az is megfelel, ha kiírják a kereskedés bankszámlaszámát, vagy a bankszámla másodlagos azonosítóját, lehetővé téve az utalást. (Emiatt kötelezte jogszabály a bankokat egyrészt az azonnali, naptól és napszaktól függetlenül, legfeljebb 5 másodpercen belüli utalásteljesítésre, és ezért vezettették be a bankszámlaszámtól egyszerűbb másodlagos bankszámla azonosítót.)

De bármi mást is alkalmazhatnak: pl. mobiltelefonok közti közelítéssel történő összegátadást stb.

Hogy legtöbb helyen banki POS terminál van, az azért van, mert a kereskedők, versenyhelyzetben, önként, már jóval az elektronikus fizetés biztosításának kötelezettsége előtt telepítették, használták ezeket, és maradtak.

2023. febr. 13. 16:00
 19/20 anonim ***** válasza:

15-re: Számláról utalással nem engedte kifizetni a bank a kiadásomat!

-Tudom, - nálad ez az "égi talicska" kategória!...

Ha képtelen vagy válaszolni időről-időre normálisan feltett kérdésekre, akkor teljesen felesleges csak azért ide járnod, hogy másokba beleköss és kioktasd őket!

A legtöbb ember meg van a személyre szabott "cigánykodásod" nélkül is!

2023. febr. 14. 09:12
 20/20 Alex Fly ***** válasza:
64%

@15: biztos, hogy a számodra megfelelő bank számodra megfelelő szolgáltatását veszed igénybe? A szavaidból ítélve erről nem vagyok meggőződve.

Ebben az esetben viszont ne a pénzintézetet hibáztasd...

2023. febr. 14. 12:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!