A sorkatonaság idején hogy tudták a diákok behozni a kiesett időt?
Én a nyolcvanas években voltam katona,amikor felvettek az Egyetemre akkor előtte 1 évre be kellett vonulnom mint előfelvételis.Akkor 1,5 év volt a sorkatonaság.
Akkor még egy -egy korosztály csupán 9-10%-a mehetett továbbtanulni a Felsőoktatásba,egészen más világ volt mint ma.
sehogy
be kellett vonulnod
ha nem mentél akkor mehettél sittre
aamit kérdeztél az egyéni szoc probléma, senkit nem érdekelt
"ITt elég nagy a tudatlanság" Valóban, pl. akitől ezt idéztem (16.00)rosszul tudja, mert rengeteg "előfelvételis" vonult be 1 évre egyetem előtt, ráadásul szinte büntiből a legrosszabb, legtávolibb helyekre. Ott találkoztak sok alkoholista ht. katonával, plusz a kortársaik is rajtuk verték le a sérelmeiket (az "öregek" kiélték a hatalmi hajlamaikat a "táposok" fölött).
Sokat felejtettek ugyan, de utána megbecsülték a tanulást, a szellemi munka kiváltságát. És nem mellesleg tanultak fegyelmet, bajtársiasságot, stb.
A hozzászólók többsége rosszul tudja.
Már a Rákosi-rendszerben is mehetett egyetemre,akinek a tanulmányi eredményei jók voltak. A Kádár-rendszerben pedig mindeki,és valóban ingyen. Mivel az egyetemeken korlátott volt a felvehető hallgatók létsztáma,akiket helyhiány miatt elutasítottak,azt a következő évben felvették!
Akkor még a szakmunka is megbecsült volt,és nem akart mindenki egyetemet végezni a papír kedvéért,mint ma! Ezért nem ment boldog-boldogtalan egyetemre. (Igaz,hogy addig sem kell dolgozni).
A hadkötelezettség 18 év volt.
Rákosi idejében minden fiatal fiút behívtak 18 éves korban 3 évre,kivéve azokat,akik egyetemen tanultak. Nekik a nyári szünetben kellett egy-egy hónapra bevonulni. Ez később a Kádár-rendszerben változott meg.Folyamatosan rövidült a katonai szolgálat ideje. Jelenleg már nincs kötelező sorkatonai szolgálat.
10-01 16:22
"mindenkit felvettek" aha, ez úgy baromság ahogy van
17.23-as:
"..az, amit vissza akar hozni most a kormány.."
???
Jut eszembe, a rémhírterjesztőket meg agyonlőtték, nem minden alap nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!