Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Igaz ez hogy a saját fád...

Igaz ez hogy a saját fád kivágásához is engedély kell?

Figyelt kérdés

Valahol hallottam ezt, de szerintem hülyeség.

Ki ellenőrzi és hogyan?

Bizonyítsák be hogy én vágtam ki, vagy azt hogy ott volt egy fa.

Azért a leveleket össze gereblyézhetem? Lehullott ágakkal mit csinálhatok?

Vagy először kérjek írásos engedélyt valamelyik főispántól?

Ha csak egy ágat vágok le arra is engedély kell?

Hogyan azonosítják a fát? Kijön a rendőrség és megjelöli?

Ha tényleg van ilyen törvény nagyon nagy ostobaság.

2022. nov. 3. 12:25
1 2
 1/12 árokpart ***** válasza:
0%
Nncsen ilyen sehol a világon.
2022. nov. 3. 12:27
 2/12 Revolúcióbiológus ***** válasza:
100%
Helyi rendelet szabályozza, hogy egy parkerdős utcában vagy tájképileg védett területen ne találja ki magától egy paraszt, hogy ő márpedig tarvágást végez a telkén ezzel tönkre tévé a történelmi utcaképet vagy egy lyukat vágva az erdősávba. Nézd meg mit ír a helyi szabályozás: a kis gyümölcsfákra, tujákra általában nem vonatkozik, a nagyobbakra úgy kaphatsz engedélyt, hogy újat kell ültetned helyette a meghatározott fajból. Lombos őshonos faj, mint a tölgy vagy éger helyett pl. általában csak ugyanolyat ültethetsz, de fenyő vagy akác helyére általában mást kell. A Rózsadombon meg feltételezem nem az őshonosokat, hanem városi fajoakt, főleg a platánt vagy juhart részesítik előnyben.
2022. nov. 3. 12:36
 3/12 A kérdező kommentje:

Hát itt nincs semmilyen történelmi látkép meg erdősáv.

Szerintem ez csak a belvárosi dísz házakra vonatkozik.

Ettől függetlenül hülyeség az egész.

2022. nov. 3. 12:41
 4/12 anonim ***** válasza:

A kertedben kivághatsz egy fát, a 2-es válaszban írtak figyelembe vételével.

De ha erdővel rendelkezel, annak kivágásához engedély kell és legalább akkora területet be is kell ültetni facsemetékkel.

Ha netán más vágja ki, akkor is te leszel a jogszabálysértő, úgyhogy semmire se mész azzal, ha letagadod, hogy te csináltad. Sőt, ha fatolvajok vágják ki, akkor is téged büntetnek meg, mert ki lett vágva és neked lesz kötelező újratelepíteni.

2022. nov. 3. 12:42
 5/12 anonim ***** válasza:
Változó kerületenként szabályozzák.- Gally levágás is lehet fa kivágás. Ellenőrizni csak bejelentésre
2022. nov. 3. 12:45
 6/12 anonim ***** válasza:

Ha erdőd van, akkor kell engedély.

Ha a telked előtt az utcán van a fa, a kerítésed előtt, még az út%járda előtt, akkor a fa hivatalosan a tiéd, a gyümölcse eeelvileg téged illet (bár ha ezt be akarod tartani, jó hülye vagy), de a kivágásához, vagy jelentős visszametszéséhez már engedély kell, mert a vezetékeket veszélyeztetheti a művelet. És ugyan sok esetben nincs arra vezeték, vagy eleve nem is olyna magas a fa, de mivel az ilyen eseti ügyek eldöntéséből csak kiskapuzás lenne,e zért ez általánosan minden esetre vonatkozik és kész.

Ha az utcán is van a fa, de csak amolyan metszőollós vágást csinálsz rajta, az senkit sem érdekel.

Ahogy az sem, ha a telkeden belül van egy Yggdrasil méretű fa és azt akarod kicsit vag ynagoyn megvágni.

Valójában semmi értelmetlen nincs a rendszerben.

2022. nov. 3. 12:47
 7/12 anonim ***** válasza:
csak helyi rendeletek szabályozzák. A mi kis falunkban minden 10 cm átmérőjűnél nagyobb fára kellene engedélyt kérni, bár ezzel senki sem foglalkozik.
2022. nov. 3. 12:49
 8/12 anonim ***** válasza:

Ha fura is, de a hivatalos módja ez :

[link]

2022. nov. 3. 12:58
 9/12 Revolúcióbiológus ***** válasza:
Miért lenne hülyeség? Ha a fát kivágod akkor nem csak a fát pusztítod el, hanem a hozzá tartozó életközösséget a mókusoktól kezdve az énekesmadarakon át a lehulló avarban tenyésző mikroorganizmusokokig. Márpedig tudván, hogy az emberek romantikus otthonképének szerves része, hogy madárdalos lombos kertes övezetben élhessenek (meg hogy persze ezek a fák amúgy tényleg sokkal hasznosabbak annál, mint sem hogy tűzifaként végezzék) a legtöbb önkormányzat és településépítész ezt ma már tudatosan fejleszti, többnyire egy falusi családi házas övezetben is tilos az engedély nélküli fakivágás, nem csak az elit kerületekben vagy a sárospataki vár tövében. Amennyiben egyik meg másik telekszomszéd telkén is vannak hasonló lombkoronaszintű (de legalább 4-5 méter magas) fák akkor joggal feltételezheted, hogy egy erdősávban található a telked, még ha ez elsőre nem is tudatosult benned.
2022. nov. 3. 13:36
 10/12 árokpart ***** válasza:
0%
Erdő esetében még igaz is talán, de saját udvaromban az én tulajdonom a fa amit ültettem és se nem az önkormányzaté, se nem az államé. Ki is nevetném ha valaki ilyen hülyeségel próbálna zavarni és általában a gyakorlatban nem is teszik. Ha elkorhad az udvaromon egy fa és kivágom, ahhoz senkinek semmi köze és ahhoz sincsen, hogy akarok e újat helyette. Ha van is valmilyen szabályozás, de hogy nem alkalmazzák az biztos.
2022. nov. 3. 13:38
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!