Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Jól értem? Egy élelmiszert...

Jól értem? Egy élelmiszert előállító cég a termékét elviszi egy élelmiszer nagykerbe. Az ottani rezsit nyilván ráteszik a termékre.Utána onnan elviszik az üzletbe,ahol megvehetjük és szintén fizetünk a bolt rezsiért.

Figyelt kérdés
2022. júl. 29. 11:41
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Igen.
2022. júl. 29. 12:42
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

" Idő meg utána mászkálás, de el kell menni oda ahol olcsóbban lehet tarhonyát venni és azt kell megvenni azon tarhonya helyett aminek ilyen irreálisan magas az ára. "

Csakhogy az idő meg a mászkálás is "költség", amit számíts hozzá az olcsóbb tarhonya árához, nem biztos, hogy mindenki időmilliomos annyira, hogy megérje neki elmászkálni az olcsóbb tarhonyáért.

2022. júl. 29. 12:46
 13/20 anonim ***** válasza:
Igen, - ezt pofázom és sérelmezem már időtlen-idők óta, hogy az embereket azzal szívatják, hogy nem az összjövedelmük után adóznak havonta egyszeri fix százalékot, hanem EMELLETT megfizettetik vele a termelői ártól a nagyker és egyéb árakra kivetett létező összes áfát is, amelyek szépen sorban, egymásra rakódva összeadódnak. Ezért kerülhet 60000000 forintba Magyarországon egy skatulya gyufa!
2022. aug. 1. 02:46
 14/20 anonim ***** válasza:

#12 "Csakhogy az idő meg a mászkálás is "költség""

Igen, igazad van. Ezt is bele kell venni a költségekbe. Itt megint a városi ember van előnyben, akinek nem telik nagy költségébe több üzletet is megismerni az árak és árukészlet miatt. Akinek távolabbra kell mennie bevásárolni hogy mást is megvehessen, mint az otthoni kisboltban, annak korlátozottabbak a lehetőségei. Viszont ilyen helyeken meg könnyebben elérhető az élelmiszer egy része a termelőnél vagy piacon.

2022. aug. 1. 10:20
 15/20 anonim ***** válasza:

#13 Az adózási rendszerek sok idő alatt alakultak ki és helyi sajátosságok miatt nagyon eltérőek az országokban, azonban egy közös, mindig van a jövedelmedre is adó meg a fogyasztásodra is adó.

A jövedelem adója a legbiztosabban beszedhető konkrétan az embertől, ezért kiszámítható bevétel az államnak, önkormányzatnak, viszont a vásárlással az is adózik aki a jövedelmét eltitkolja vagy nem is ebben az országban adózik.

Gondolj bele abba, hogy évente hány millió turista jár ebben az országban, mennyien utaznak rajtunk csak keresztül akár a munkájuk miatt is az utakon, és közben nem lenne ÁFA, vagyis adómentesen vásárolnának meg mindent! Közben neked meg a jövedelmed nagyobb részét elvonnák, hogy legyen adóbevétel. Vagy fordítva, nem fizetsz jövedelemadót de a boltban mindennek a felét az adó teszi ki amit megveszel.

Mindig bezzegországok voltak a skandinávok, de azt elfelejtitek, hogy ott a jövedelem adója kiemelten magas volt és mellette majdnem olyan magasak az adók a vásárolt termékekre is. A svédeknél kétfelé is adózni kell, az államnak is 20-25% az adó a jövedelmedből, meg mellette az önkormányzat felé is lehet ~30% az adó,, így akár 50-57%-t is elvonhatják jövedelemadóba a pénzednek, amire még jönnek rá a járulékbefizetések is. Mellette a termékek forgalmi adója 25% és a kedvezményes kulcs az élelmiszerekre is 12%, ami nálunk nagyon sok típusra már csak 5%. Mégis az a jó állam, mert a nagy adóbevételből képes magas szinten biztosítani az állampolgárainak az ország működtetését.

2022. aug. 1. 10:29
 16/20 anonim ***** válasza:
Köszönöm, 15#! A tartalommal nem értek egyet, de a válaszod egyértelműen hasznos volt számomra!
2022. aug. 1. 10:33
 17/20 anonim ***** válasza:

#16 Nem is kell mindennel egyetértenünk, a lényeg, hogy megismerjünk más véleményeket is - én ezért vagyok itt, figyelem mások mire gondolnak, hogyan látják. Abból tudok tanulni.

De kíváncsi lennék mivel nem értesz egyet a tartalomban és miképpen gondolod helyesebbnek.

2022. aug. 1. 11:11
 18/20 anonim ***** válasza:
17#-re: Nem a tartalom hitelességében kételkedem, hanem igazságtalannak tartom, - irreálisan túlzottnak az elvonásokat (ahhoz képest, amit cserébe (nem) kapok értük)! Például nagy csalódás számomra, hogy "ingem-gatyám odaadom" havi szinten egészségügyre és amikor szükségem lenne arra, hogy nyújtsanak ezért valamit, akkor megteheti az ügyeletes orvos, hogy egyszerűen nem jön ki beteghez, amikor nincs hivatali idő és panaszaim, fájdalmaim vannak. De ugyanezt a csalódást élem meg, amikor időpontot próbálok kérni szakorvosi ellátásra és "leültetnek egy 40000 km-es sor végére", - hogy várjak. "A biztosítékot az veri ki" az ellátásra szorulóknál, amikor végig ülnek egy ilyen sort azért, hogy kaphassanak egy ötjegyű sorszámot egy másik szakrendelésre vagy alkalomra! -Ehhez képest sok, amire lehúznak havi szinten és arra, hogy szépészeti, ill. pénzes melókra mindig szabadul fel valamilyen okból záros határidőn belül kapacitás! Az önkormányzatok is "csak vannak", - 30 forint súlyadóért letépik a fejedet 10 perc késés következményeként, miközben a ganéj és a galambszar eszi a várost. A tömegközlekedés is irreálisan drága a "színvonalához" képest! Nem akarom hosszúra nyújtani, - összeadódnak! Az élet szép csendben elsuhan az ember mellett, fizet mindenért nyakra-főre és azt érzi, hogy folyamatosan hülyének nézik! -Sajnos nem is téved!... Lényegében ezek az érzéseim, meglátásaim és a sápot mindenki lehúzza még azért is, amit soha az életben esélyed nem lesz talán használni, felélni! Én sem vagyok tévedhetetlen, de ezeket érzem, tapasztalom, látom!
2022. aug. 1. 11:27
 19/20 anonim ***** válasza:

#18 "Nem a tartalom hitelességében kételkedem, hanem igazságtalannak tartom, - irreálisan túlzottnak az elvonásokat"

Ez egy legális vita, hogy mekkora legyen az adó. Ezért is változik mindig az adó mértéke attól függően, hogy kik kerülnek kormányra és mit tartanak megfelelőnek. Emiatt van az 5%-os ÁFA a gyógyszerekre, éttermi szolgáltatásokra, internetre és az alapvető élelmiszerek egy nagyobb részére. És teljesen jogos vita az, hogy a többire kivetett 27% ÁFA nem lehetne-e sokkal kisebb, akár csak 15% is.

Pont ahogy a jövedelemadózás is mindig változik. Most úgy gondolják, hogy nem a jövedelmeket adóztatják meg jobban - ezért 1 kulcsos és 15%-os az SZJA, hanem a fogyasztást, amit mindenki meg fog fizetni, aki nem adózik meg aki adózik is itt a jövedelméből.

" Például nagy csalódás számomra, hogy "ingem-gatyám odaadom" havi szinten egészségügyre és amikor szükségem lenne arra, hogy nyújtsanak ezért valamit, akkor megteheti az ügyeletes orvos, hogy egyszerűen nem jön ki beteghez, amikor nincs hivatali idő és panaszaim, fájdalmaim vannak."

Igen, itt is sok a javítani való. Sajnos az elmúlt években sokat kellett az egészségügyben forognom akár magam miatt, akár családtagjaim miatt és bizony nekem is voltak csalódásaim, mint amikor anyámhoz hiába hívtuk a mentőt, az csak 5 órával későbbre jött volna és magán mentővel kellett kórházba vitetnünk vagy amikor hiába ültem végig a rendelést a helyi sebészeten a végén csak el kellett mennem a távoli kórházba egy sima röntgenre, mert mire sorra kerültem addigra a nálunk levő röntgen már bezárt, pedig szóltam órákkal korábban az asszisztensnek, hogy nekem tuti röntgen kell (eltört a lábam), küldjenek le mielőtt behívnának vizsgálatra. DE! Közben meg ott van, hogy a páromnak szuper módon mentették meg a kezét egy balesete után, alig maradt nyoma a súlyos sérülésének. A testvérem gyermekét segítettek életben maradni, miközben alig 27 hetesen született meg. Közeli családtagomat elfogadható módon életben tudják tartani, dolgozik, éli az életét, miközben olyan súlyosan beteg, hogy tüdő és szívátültetésre lenne szüksége és havi több millióba kerülő gyógyszerek és kezelések tartják életben. Hogy ott lehessen a gyereke mellett amíg felnő legalább. Ott van anyám, akit ugyan nekem kellett fizetnem, hogy kórházba kerülhessen, de utána ott megfelelően ellátták, gyógyították és bár hetekig volt kórházban és sok kezelés, gyógyszer kellett ahhoz, hogy viszonylag egészségesen ki is jöhessen onnan, nekem a mentő kifizetésén kívül semmibe sem került - neki sem.

Vagy ott van sok más hasonló eset is mind közvetlen családommal.

Igen, jó lenne ha nem kellett volna kifizetnem 17000Ft-t egy ultrahangra pár hete magánrendelésen, hogy ne 1,5 hónappal később legyek megvizsgálva az állami rendszerben, de csak ezt kellett kifizetnem és nem az összes orvosi ellátásomat. Igen, nagyon sok hiányosság vagy negatívum van az egészségügyi rendszerben, de összességében még mindig jól működik és magánbiztosítós rendszerben az emberek többsége nem jutna hozzá az ellátáshoz mert nem tudná megfizetni.

Jó ha beszélünk arról mik a fontossági sorrendek, mire kellene költeni és mire inkább nem az állami költségvetésből. Az egészségügyet sajnos nagyon sokára lépték meg a béremelésekben, pedig ez az ami látványos az embereknek. Ha már 6 éve lett volna olyan béremelés az ápolóknak, orvosoknak, mint ami volt tavaly, akkor már kezdenének kikerülni az egyetemről azok akik többen választották ezt a pályát hiszen megéri anyagilag is, vagy kevesebben mentek volna ki külföldre dolgozni. de legalább már végre megtették.

2022. aug. 1. 11:52
 20/20 anonim ***** válasza:
19#-re: Köszönöm szépen a normális hangnemű - és tartalommal is bíró - választ!
2022. aug. 1. 15:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!