A népszámlálásnak mi értelme?
Hiszen mindenki rendelkezik személyi igazolvánnyal, ergo az állam pontosan tudja hogy egy településnek hány lakosa van.
Vagy a népszámlálás valódi célja az etnikai kisebbségek és más statisztikák felmérése?
A kisgyerekeknek nincs személyije, nem tudom, hány éves korig.
És igen, a hozzá kapcsolódó statisztikai adatok szinte fontosabbak.
↪ 2/ anonim válasza: [A kisgyerekeknek nincs személyije, nem tudom, hány éves korig.] 2022. júl. 9. 14:22
Nem életkortól függ, hanem attól, hogy van-e más, a személyazonosságát igazoló hatósági igazolványa. Mivel 14. életév alatt vezetői engedélye nem lehet, ezért csak érvényes útlevél helyettesítheti a személyazonosító igazolványt.
2016. január 1-től, életkortól függetlenül, minden magyar állampolgár számára kötelező a személyazonosításra alkalmas igazolvány.
„29. § (14) A polgár köteles a személyazonosító igazolvány kiadását igényelni, ha nem rendelkezik más érvényes, a személyazonosságát igazoló hatósági igazolvánnyal. A cselekvőképtelen kiskorú, valamint a cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alatt álló nagykorú polgár törvényes képviselője köteles biztosítani azt, hogy a kiskorú, valamint a cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alatt álló nagykorú polgár személyazonosságot igazoló hatósági igazolvánnyal rendelkezzen.”
↑ 1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról
Az idézett módosítást a 2015. évi CXXX. törvény 2. § (9) iktatta be a törvénybe. Hatályos: 2016. január 1-től. (Amióta e-személyi, azaz, chipes személyazonosító igazolvány van, zöld szegélyű borítékban kapott személyazonosító igazolvány kódkártyával és kék szegélyű borítékban kapott elektronikus aláírás kódkártyával.)
│Hiszen mindenki rendelkezik személyi igazolvánnyal, ergo az állam pontosan tudja hogy egy településnek hány lakosa van.│
A személyazonosító igazolványból nem lehet tudni, ki hol lakik; arra másik okmány, a lakcímet igazoló hatósági igazolvány szolgál. És elég nagy a hanyagság, csak itt a Gy. k.-en sok kérdés van az elmulasztott lakcímbejelentés problémája miatt; pl. súlyos következménye lett, hogy nem is tudott egy hivatalos levél érkezéséről.
(Amúgy, nem mindenki rendelkezik személyazonosító igazolvánnyal. Nekem régóta nincs; külföldre nem járok, a vezetői engedélyem mindenre jó: bankban, szavazáshoz, telefon feltöltőkártya adategyeztetéshez, közösségi közlekedéshez stb.)
│Vagy a népszámlálás valódi célja az etnikai kisebbségek és más statisztikák felmérése?│
Főként más adatok felmérése. Az etnikai (nemzetiségi)-, vallási hovatartozás megadása önkéntes. A környező településeket jól ismerve, a valósághoz képest igencsak eltérő arányok mutatkoztak a 2011-es népszámlálás után, a KSH által közölt adatokban.
Szerintem semmi, mivel úgyis önbevalláson alapul, hogy pl milyen vallásúnak, nemzetiségűnek vallja magát valaki. Amúgy is mindenki nyilván van tartva, a gyerekek is kapnak anyakönyvi kivonatot, ha meghal valaki, akkor halotti bizonyítványt. Azok, akik törvényen kívüliek, azok ilyenkor sem fognak bekerülni a nyilvántartásba. Minden másról tudnak, házasságkötés, ingatlanvásárlás stb, ezekről mind hivatalos iratok százait kell kitölteni, aláírni.
Szerintem semmi közük hozzá, hogy én milyen vallású vagyok és kivel élek együtt stb, magánügy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!