Az árvasági ellátás hogyan működik?
Édesapám nem régiben elhunyt és ezért kérdem.
Kinek kell igényelnie? És hány éves korig jár? Mekkora összeg?
Én most 20 éves vagyok és egyetemista, a húgaim pedig 19 és 16 évesek
Itt megkapod a válaszokat.
Itt meg lehet indítani: [link]
Az igénylést te benyújthatod a magad részére meg a 19 éves húgod is, mert nagykorúak vagytok. A kisebb húgod nevében édesanyádnak kell intézni, mert kiskorú. De talán egyszerűbb ha együtt mentek be valamelyik kormányablakhoz, hogy ne kelljen minden egyes dokumentumot külön-külön benyújtani. Mindenképpen kell az iskolától a linken jelölt igazolás.
"Az árvaellátás - a jogosultsági feltételek megléte esetén - legkorábban a jogszerző halála napjától kezdődően a gyermek 16. életévének betöltése napjáig jár. Ha azonban a gyermek nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben vesz részt, akkor az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a huszonötödik életév betöltéséig jár."
"Az árvaellátás gyermekenként annak a nyugdíjnak a harminc százaléka, ami az elhunytat halála időpontjában öregségi nyugdíjként megillette, vagy megillette volna."
Ezt mindig személyenként számolják ki. Meghatározzák mennyi lett volna a nyugdíja ha most nyugdíjba ment volna, amikor édesapád elhunyt (őszinte részvétem) és ennek 30%-t fogják fizetni. Legalább 20 éves munkaviszony kell a teljes nyugdíjjogosultsághoz, ez 48 évesen valószínűleg megvolt. Innentől a 20 évhez képesti száma fontos a munkaviszonynak, a ledolgozott éveknek.
A nyugdíj kb. a 90%-a az elmúlt időszak bérének (ne az idei emelt bérét nézd, hogy ne legyen túl nagy a várakozás, hanem a tavaly év végit) - ha 65 évesen megy valaki nyugdíjba és vagy 40 évet le tudott dolgozni előtte. Ha sajnos korán meghal, akkor 20 év munkaviszony ennek a fizetés ~90%-nak is csak kicsit több, mint a felét fogja jelenteni. 20 évnél 53% és ez nő az évekkel, 25 év már 63%, 30 évnél 68%. Vagyis ha kb. 300 000Ft volt a bére, annak kb. 90%-a az alap, azaz 270000Ft, és ennek ~60%-a az amit nyugdíjként megállapítottak volna neki most, vagyis 270000x0,6=162000Ft. Az árvaellátás meg ennek még a 30%-a; ~49000Ft gyerekenként.
De nem vagyok szakember, lehet hogy valahol tévedtem, ne vedd biztosra amit írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!