A baloldali/liberális emberek miért keresnek mindig kifogást a bűnözőknek?
Nem kifogást keresnek, hanem magyarázatot, nagyon nem mindegy.
Azért, mert valakinek rossz volt a gyerekkora, nem fogja automatikusan ártatlanná tenni a bűnözőt, csak mint enyhítő körülményként számít. De ilyen a jogban is van, akkor most a jog is „libbant”?
Hasonlítsuk össze a Benelux és Skandináv államok bűnözési rátáját például az USA bűnözési rátájával. Világosan látszik, hogy ott ahol nagy hangsúlyt fektettek a körülmények javítására (felszámolni a hátrányos helyzetet), ott ténylegesen kisebb problémák vannak, szemben ott ahol az egész rendszer magadra hagy.
Ahogy az egyik válaszoló ki is fejtette, a liberális politika sok helyen és nagyon sokáig (már nem mindenhol) nem kifogásokat, hanem magyarázatokat keresett és az okot akarta megszüntetni. A konzervatív hozzállás viszont nem az ok megszüntetése, hanem az okozat erősebb büntetése. Egyes arab országokban ez működik is. Aztán mindkét térfélről lehet hallani extremitásra példákat, pl. mikor a tömeggyilkos is kap playstation-t a cellájába (liberális példa), vagy amikor azért fejezte le egy nőt, mert a férje nélkül ment vásárolni (konzervatív példa).
15-ös, én statisztikákat nem tudok citálni, de a békés-boldog Belgiumban (micsoda alliteráció! :D) történt meg az ezredforduló egyik legnagyobb pedofil bűncselekmény-sorozata, a Marc Dutrox-ügy (remélem jól írtam a nevét).
És ahogyan te is írtad, nemcsak egyes liberális országokban kiváló a közbiztonság, hanem pl. Szaúd-Arábiában is, ahol az iszlám egy szélsőséges irányzata adja a jogrend alapját és rendszeresek a nyilvános lefejezések.
"15-ös, én statisztikákat nem tudok citálni, de a békés-boldog Belgiumban (micsoda alliteráció! :D) történt meg az ezredforduló egyik legnagyobb pedofil bűncselekmény-sorozata, a Marc Dutrox-ügy (remélem jól írtam a nevét)."
Mint mondtam, mindkét rendszernek megvannak a maga vakfoltjai, ami egy-egy híresebb példa útján napvilágot lát és felforgatja a közbeszédet. Viszont számomra az az érdekes, hogy mikor egy bűnös kap valamiért jobb elbírálást, vagy életkörülményeket, az sokkal jobban kiverje a biztosítékot, mint mikor egy ártatlant ítélnek el / ölnek meg / nyomorítanak meg a hatóságok. Pedig a kettő csak egymás inverze.
"Egyébként pedig, aki bűncselekményt követ el, azt büntetni kell, nem pedig ápolgatni."
Hollandiában jó ideig hír volt, hogy börtönöket kellett bezárni, mert kifogytak a rabokból, importálni őket pedig már nem érte meg. Szóval milyen világban akarsz élni, olyanban, ahol börtönöket zárnak be, mert feleslegessé válnak, vagy olyanban, ahol mindig újakat kell nyitni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!