Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A szélsőjobb miért nem immunis...

A szélsőjobb miért nem immunis a különös, ezoterikus elméletekre?

Figyelt kérdés

Ez egy baromi érzékeny téma, biztos vagyok abban, hogy sokan beszólnak nekem érte, már érzem is a lóf*szt a seggemben, de ez ezzel jár.

Azt vettem észre, hogy a szélsőjobb egyáltalán nem rostálja ki a nagyon különös, ezoterikus tanokat és a legkülönösebb összeesküvés-elméleteket. Ha felmegyek egy jobbos weboldalra, blogra vagy hírportálra, akkor rögtön olyan könyvhirdetések jönnek szembe, amiben minimum mi építettük a piramisokat, és ez még ez normálisabb verzió. Már 2015-ben is ez volt. Bayert olvastam, már meg nem mondom melyik folyóiratban, és két kattintással (nem túlzok) eljutottam valami olyan című könyvig, hogy "A 40 ezer éves eltitkolt magyar nyelv". Azóta sem lett jobb a helyzet. Nibiru, gyíkemberek, Szíriusz, pártus herceg Jézus, népek krisztusa, legspirituálisabb nép, a világ megmentője. Maya, inka, azték, egyiptomi, sumér, Atlantisz. Arvisurák, jóslatok, boszniai piramisok, ujgur múmiák, ecuadori indiánok. Nostradamus rólunk jósolt, ahogyan a Jelenések könyve is rólunk szól, de már Teknyőkaparó is minket hozott ki győztesnek. Nyirkai jóslat (ami szegény író haláláig 3 évente változott). Baba Vanga szerint meg jeleket fogunk kapni az űrből. Egyszerűen minden belefér. És úgy tűnik, hogy a szélsőjobbnak mintha nem lenne immunrendszere, hogy ezeket kiöklendezze magából. Az, hogy a magyar nyelv nem finnugor, és erről valaki könyvet ír, még simán belefér a normális kategóriába. Ezzel nem lenne baj.

De csészealjon távozó Csaba királyfi? Meg 100 ezer (!) éves magyar leletek Tibetben, Maya (magyar) piramisok? Az Indus-völgyi civilizáció is mi voltunk. Komolyan, ilyesmik simán mennek.

Én balos sajtót is szoktam olvasni, ahol ugyancsak vannak baromságok, de meg sem közelítik ezt, össze sem lehet hasonlítani. Egyáltalán miért engedik ezeket lehozni? Mondjuk ott van Bayer, akiről lehet rosszat gondolni, én nem kedvelem a stílusát, de kizártnak tartom, hogy ilyenekben hisz. És akkor ott van valaki, aki meglát egy olyan könyvet, hogy "A magyarság titkos történelme Tibettől az inkákig", és azt mondja rá, hogy "oké srácok, király a könyv, mehet"?

Mondom, egyszerűen nincsen az a baromság, amit nem láttam volna, ijesztően elterjedve a szélsőjobbos szcénában. Szerintem simán írhatnék egy olyan könyvet, hogy "Eltitkolt rovásírásos leletek a Marson", és meggazdagodnék belőle. Lenne egy baromi nagy réteg, amelyik venné, mint a cukrot.

A leginkább ártalmatlan asztrológia is jobbos főleg, de ők nem agypusztítóak legalább.

Most természetesen nem azt mondom, hogy minden szélsőjobbos hisz ezekben. De azt nem tudom cáfolni, hogy erre bizony valami oknál fogva van igény, és nincsen szűrő, amin fennakadjon.

Talán a legfájóbb pont, hogy én is jobbos vagyok, hívő keresztény, de a szélsőjobb sokkal gyakrabban gyalázza a Bibliát, mind a liberálisok. A liberálisok szerint simán kitaláció, Isten pedig télapó, fogtündér. A szélsőjobbosok viszont nagyon gyakran ócsárolják, hogy minden hazugság benne, hiszen Jézus köztudottan magyar (pártus?) volt, meg bizonyos történetek nem is úgy vannak, vagy ha igen, nem az a tanulságuk, ahogyan azt bármelyik nagyobb egyház magyarázza. Vagy az egész kereszténység egy nagy bűn, mert elvették a magyaroktól az ősmagyar vallást. Egy ateista liberálissal kulturáltabb hitvitát lehet folytatni, mint egy "táltos-Pilis" szélsőjobbossal. Mondom ezt hívő, konzervatív jobboldaliként.

Ismételten leírom: nem minden szélsőjobbos ilyen, de nagyon nagy ennek a szubkultúrának a bázisa. Tessék, lehet hülyézni, felkészültem.

2022. ápr. 6. 15:58
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ennek pszichés okai vannak ők jobban vevők az összeesküvés-elméletekre is.

Mondom ezt jobboldaliként és időnként a széljobbal rokonszenvezőként.

2022. ápr. 6. 16:02
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Butaságot gondoltok, ez ennél jóval egyszerűbb.

Az ilyen jobbos hírportáloknak igen szűlösek az anyagi lehetőségei, nem kapnak állami pénzeket, oligarchák sem állnak mögöttük. Szimpatizánsi adományokból és hirdetésekből tartják fenn magukat.

Mivel az ilyen jellegű könyveket, komoly kiadó nem adja ki, komoly, nagy látogatottságú hírportál nem reklámozza, hiszen nincs rászorulva és "ciki" is,ezért a kereslet és a kínálat egymásra talál. A jobbereknek bevétel, az ezoterikusoknak meg reklám. Ezek a könyvek nem fogynak nagy példányszámban.

2022. ápr. 6. 16:16
 3/8 A kérdező kommentje:
Én is erre gondoltam pár éve. De sok ilyen portál állami pénzből működik.
2022. ápr. 6. 16:17
 4/8 anonim ***** válasza:
#2 erdekes gondolat, ez szerintem nekem nem jutott volna eszembe
2022. ápr. 6. 16:52
 5/8 A kérdező kommentje:
A hozzászóló kétségtelenül jó gondolatokat fogalmazott meg. Az a probléma, hogy én ezeket nem csupán pénzhiányos zugportálokon láttam, hanem olyan helyeken is, amelyekről tudni, hogy pumpálják bele a pénzt. Mintha direkt propagálnák ezeket a baromságokat.
2022. ápr. 6. 17:49
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Amit leírtál, az létező jelenség, mondom ezt úgy, hogy végig sem olvastam az egészet.

De le kell szögeznem, nem a fősodratú széljobbról beszélünk. Ezeket az elméleteket csak egy szűk réteg veszi halálosan komolyan, akiket más szervezetek gyakran élesen támadnak is.

Az egyik legsikeresebb ilyen projekt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz köthető ZugTáltos nevű oldal. Ajánlom mindenkinek, ha másért nem, azért, hogy nevessen egy jót:

[link]

2022. ápr. 6. 18:45
 7/8 anonim ***** válasza:
#6 te jo eg koszi a linket, mar porog is a popcorn a mikroban :D
2022. ápr. 6. 19:01
 8/8 A kérdező kommentje:

Hasonlít arra, amit én találtam fél éve.

[link]

"Sajnos, az előbb említettek még a kisebbik rosszat jelentik a gagyi táltos iparban, mert léteznek olyan nehézsúlyú profik is, akik ugyanezt évi több százmilliót termelő cégként űzik és több ezer embert kopasztanak meg a saját maguk által kitalált áltáltos hagyomány segítségével. Ennek az iparnak a legismertebb példánya Kovács “Magyar” András aki egyébként már kitört a nemzeti oldal kereteiből, és már a teljes társadalomban garázdálkodik elég régóta. Ő egyébként pofátlanul ki is szokta mondani, hogy többek között azért van ekkora mozgástere, mert a Katolikus Egyház nagyon meggyengült, és ebbe a spirituális vákuumba tud benyomulni. Sajnos teljesen igaza van."

Régebben egy kultúrház közelében laktam, ahol előadást is tartott. Létezett egy Táltos Mén-hír nevű magazin, úgy 1999 körül, amiben ez a hapsi pl. a szellemsebészet kurzusát reklámozta (vizsgákkal stb.). Illetve már ott is megjelentek írások az ecuadori indián törzsekről, akiknek a nyelve annyira hasonló a magyarhoz, hogy megértjük őket (azóta van Youtube, és nem lehet megérteni). A cikkeket általában csapnivaló helyesírással, szegényes szókinccsel és ijesztő mennyiségű szóismétléssel írták meg, plusz a burkolt zsidózás sem maradhatott el természetesen. De a szerzők szerintem sima háziasszonyok voltak valamelyik panelből, akiket őszintén sajnálok. Valószínűleg a rendszerváltás vesztesei, esetleg tönkrement a házasságuk, iszik a férj, munkanélküli, illetve mindezen faktorok összessége. Mondom, ezt még valamennyire megértem. Csak ez hogyan szivároghatott be ilyen mértékben a szélsőjobboldali szubkultúrába? Mert valóban, ez egy marginális része, de ahhoz képest, hogy mekkora baromságok vannak, ahhoz képest azonban túl "népszerű".

Például ilyesmiket mindenhol találni: [link]

2022. ápr. 7. 16:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!