Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért kerül bele minden évben...

Miért kerül bele minden évben egy újabb betű az LMBTQ-mozgalom nevébe?

Figyelt kérdés

[link]

Először LMBT volt, aztán LMBTQ, most meg már LMBTQI. Én már a Q betűt se értettem, mit jelent, az I-ről meg nem is tudom, mit akar jelenteni.

2022. ápr. 2. 20:00
 1/8 anonim ***** válasza:
37%
I információ az lmbtq-ról.
2022. ápr. 2. 20:01
 2/8 anonim ***** válasza:
97%

Q a Queer

De ha itt tartunk akkor LGBTQ

L-Les@Bian

G-G@Y

B-Bis3x

T-Trans

Q-Queer

I-Inters3x

Van több is, gondolom azért mert mindenkit szeretnének képviselni, aki más…

2022. ápr. 2. 20:03
 3/8 A kérdező kommentje:
#2: És mit jelenet a queer és intersex pontosan?
2022. ápr. 2. 20:06
 4/8 anonim ***** válasza:
97%

#3 És mit jelenet a queer és intersex pontosan?

"A tradicionális nemi identitásoktól elhatárolódó, és az LMBT-nél egy szélesebb és szándékosan nem egyértelmű alternatívát kereső emberek utalhatnak magukra queerként."

Wikipédia

"Az interszexuális vagy interszex emberek olyan biológiai nemi jellegzetességekkel rendelkeznek, amelyek nem sorolhatóak be kizárólagosan tipikus női vagy férfi kategóriába vagy mindkettőnek megfelelnek. Ezek a különbözőségek megjelenhetnek a kromoszómákban, nemi mirigyekben, hormonokban vagy nemi szervekben is, tehát eredményezhetnek kívülről látható vagy nem látható tulajdonságokat. Nehéz megbecsülni, hány ember interszexuális, a legtöbb számítás 0,5-1,7% közé teszi, amely nagyjából olyan gyakoriságot jelent, mint a vörös haj. [...] Az interszexuális jelző nem az egyén nemi identitását vagy szexuális irányultságát írja le, hanem egy testi állapotot. Ugyanúgy azonosíthatják magukat férfiként, nőként, transzneműként vagy egyéb nemi identitással, illetve lehetnek heteroszexuálisak, homoszexuálisak, stb. Előfordul, hogy egy interszex embert születésekor fiúként vagy lányként sorolják be, és eszerint is nevelik, de később mégis más nemi identitása lesz."

Szintén wikipédia, de bevallom ezzel én sem voltam tisztában.

2022. ápr. 2. 20:14
 5/8 A kérdező kommentje:
#4: Oké, de attól, hogy te nem határozod meg magad valamilyen neműként, még lifeg valami a lábad között, vagy nem. Ezek a száraz tények. A queer mit jelent?
2022. ápr. 2. 20:22
 6/8 anonim ***** válasza:
96%

"Oké, de attól, hogy te nem határozod meg magad valamilyen neműként, még lifeg valami a lábad között, vagy nem. Ezek a száraz tények."

Igen, de most nemi identitásról beszélünk, nem biológiai nemről. A kettő teljesen más.

2022. ápr. 2. 20:26
 7/8 A kérdező kommentje:
#6: Szerintem összetévesztik a nemi identitást az egyéniséggel.
2022. ápr. 2. 20:40
 8/8 anonim ***** válasza:

Queer: a szó eredeti jelentése "furcsa", és egy olyan gyűjtőfogalom, ami minden nem heteroszexuális és nem cisznemű személyt jelöl.

Interszexuális: lehet egy olyan személy, aki látszólag lánynak született, pl. női mellei vannak, de férfi nemi szerve van. Hidd el, hogy ilyen létezik.

Az I betű pedig nem új az LMBTQ "mozgalom" nevében, eddig is benne volt, pont hogy a Q jelölte, csak nem volt kiírva. De most, hogy felkapott lett a téma, mindenki mindent előás.

2022. júl. 1. 15:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!