Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Hogyan fog kinézni április 3...

Buksi1995 kérdése:

Hogyan fog kinézni április 3 án a szavazás?

Figyelt kérdés
Én még nem tudok menni szavazni, viszont érdekel mi a menete. Bemennek az emberek kapnak egy lapot amin MZP és Orbán neve lesz és ki kire szavaz? Ennnyire egyszerű?

2022. márc. 3. 21:18
 1/7 anonim ***** válasza:
20%
Ott lesz a napon a Hazafias Népfront jelöltje behúzol egy ikszet, oszt cső.
2022. márc. 3. 21:20
 2/7 anonim ***** válasza:
70%

Bemész, kapsz két szavazó lapot, (körzeti és országos), és a pártokra szavazol. Van vagy 60, de abból 55 megélhetési, és el is tűnik a következő választásokig.

A jelölt neve nincsen rajta, csak a párté. Elméletileg az is lehet hogy leszavazol az összefogásra, aztán kormányalakításnál teljesen más a miniszterelnök. Ezért fontos.

2022. márc. 3. 21:22
 3/7 anonim ***** válasza:
87%
Én se voltam még, pedig én már 38 vagyok.:)) Most idén fogok menni először.
2022. márc. 3. 21:24
 4/7 anonim ***** válasza:
80%

Még én sem voltam, csak mesélték!

“ Bemennek az emberek kapnak egy lapot amin MZP és Orbán neve lesz és ki kire szavaz? Ennnyire egyszerű?”

Nem! Listára szavazol minden listán az első 5. hely neve rajta van. De nem feltétlen a listavezető lesz a PM ha nyer valaki. A legtöbb mandátumot kapott párt vagy koalició nyer de a Parlamentben mind a 199 elector szavaz hogy megszavazza-e a köztársasági elnök által javasolt PM-et, tehát nem 100% hogy az lesz. Mert bárki trükközhet és leszavazhatja, bár ez általában inkább ritka.

2022. márc. 3. 21:25
 5/7 anonim ***** válasza:
0%
Minden házból megint hirtelen 150 ember fog leszaavazni, termméészetesen mindenki a dagadt eddigi vezírezredes-ellentengeraltábornagy úrra.
2022. márc. 3. 22:05
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

#4 A listás szavazólapon nincsenek személyek megnevezve. Csakis a pártok logoit és nevét lehet látni és azokból kell választani. Csak az egyéni jelölteknél vannak nevek és mellette a pártjuk vagy szervezetük amelyik indította a választáson.

A magyar választási rendszerben nincsenek elektorok. Ahogy nem a legtöbb mandátumot szerző párt nyer hanem az a párt vagy párt szövetség - azaz koalíció - amelyik együtt a képviselők felét + 1 főt ki tud állítani. nem lehet a szavazáson trükközni, mert a miniszterelnököt - a többi közjogi méltósággal ellentétben nem titkos szavazással hanem nyílt szavazással választják meg.

[link]

2022. márc. 3. 22:22
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező

A lakóhelyed szerint lesz kijelölve egy szavazókör, oda kell elmenned. Szükséges az ÉRVÉNYES személyi igazolványod (vagy annak megfelelő fényképes igazolványod) ÉS a lakcímkártya is.

A szavazókörbe ha belépsz egy asztalnál szépen sorban fognak ülni a szavazóbizottság tagjai. Az elsőnek mondod a nevedet és a lakcímedet, odaadod az igazolványaidat. Amíg a mellette ülő kikeresi a választói névjegyzékben a nevedet (nagy könyv), addig leellenőrzi, hogy te vagy-e te, Kis Bélaként nem Horváth Rozál nevében akarsz leszavazni.

Amikor ez rendben és megvan a neved a könyvben, akkor ott alá kell írnod, hoyg részt vettél a szavazáson. Így más nem tud később a nevedben szavazni, ahogy az aláírások számával meg kell egyeznie a szavazólapok maximális számának. Nem lehet olyan, hogy csak 1725 ember volt szavazni de 3000 szavazólapot találnak az urnában. Kevesebb lehet, mert nem vagy köteles a szavazólapodat be is dobni, azaz szavazni, akkor sem ha átvetted.

Amikor aláírtad a könyvet, akkor adnak neked több szavazólapot és egy borítékot. Ezekkel bemész az egyik üres szavazófülképe - általában egy függönyös paraván csak ahol van egy asztal féle amin tudsz írni. Ott van bent toll is.

Általában 2 szavazólapot kapsz, az egyiken az országos listát állító szervezetek vannak. Egy rakat pártlogót látsz a pártok neveivel és abba a négyzetbe kell tenned az X-t amelyik a neked tetsző mellett van.

A másik lapon neveket találsz. Ez az egyéni képviselőjelöltek szavazólapja. A nevek mellett ott van a jelölő szervezete is, pl. hogy Pál Péter a Városunk Egyesület jelöltje, Vass Maca meg Ne Szavazz Másokra párt jelöltje. Kiválasztod itt is azt amelyikre szavazni akarsz és mehet az X.

Utána ezt a két szavazólapot ha akarod, akkor beteheted a borítékba, ha nem akarod, akkor csak ketté hajtod. Kimész a szavazófülkéből és a terem másik részén ott lesznek a szavazóurnák - papírdobozok, amik le vannak pecsételve, zárva - és beledobod a szavazólapodat. Borítékban vagy nélküle.

Most annyi a variáció, hogy lesz egy népszavazás is. Azt nem tudom, hogy azt a papírt is egyben odaadják a választási lapokkal vagy azt külön fogják kezelni. majd ott megmondják - meg nyilván lesz a médiában is - hogy azt is beteheted-e a borítékba vagy azt másik urnába kell bedobni. Tulajdonképpen mindegy, mert este 7-kor az szavazás lezárása után ugyanazok a szavazóköri emberek fogják mindet kiszedni az urnákból és megszámolni, a neved meg nincs rajta, senki nem tudja melyiket ki dobta be.

2022. márc. 3. 22:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!