Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A baloldali kormányzás az...

A baloldali kormányzás az lehet életképes?

Figyelt kérdés

Ahogy Magyarországból insulok ki, az alapján nem. Néha kezdem azt gondolni, hogy kormányozni amúgy csak jobboldali módon lehet, és csak az tud életképes lenni hosszútávon.

Most ha belegondolunk: a baloldali politika miről szól? Egyszerűsítve arról, hogy azt feltételetik, hogy az ember munkamerülő, nem akar dolgozni, de még ìgy is legyen lehetősége megélni az állam segítségével. Járjon a semmittevésre pénz azzal, hogy a gazdagoktól elvesszük.

Ezzel szemben a jobboldal elve az, hogy mindenki annyit keres, meg olyan pozícióban áll a társadalmi ranglétrán, amennyire képes. Ez fájó dolog, de valahol jogos. Nyilván tenni kell azért, hogy a szegények felzárkózzanak, de valljuk be sokszor eleve nem akarnak tenni. A jobboldal nem segélyezni akar, hanem ösztönözni.

Ba esetleg nem jól gondolom, javítsatok ki, nekem ez a sarkos véleményem, de nagyjából sztem erről van szó.

Vagy egyébként ha létezik normális baloldali kormányzás annak hogy kell kinéznie? Mi az eredménye egy normális baloldali kormány kormányzásának?

Nekem kicsit olyan, mintha a baloldal túlzottan bölcsészkedő értelmiségiekből állna, akik állandóan filozofálnak, a jobboldal meg határozottan teszi a dolgàt.

2021. nov. 1. 17:32
 1/10 A kérdező kommentje:
Bocsi az elgépelésekért, telórol vagyok, remélem érthető így.
2021. nov. 1. 17:34
 2/10 anonim ***** válasza:
42%
Mi Hazánk kormányozna jól jobboldaliként, a fidesz nem jó
2021. nov. 1. 17:35
 3/10 anonim ***** válasza:
19%
Tud sikeres lenni, de ahhoz a Magyarénál teljesen más népgondolkodás kell. Pl Norvégia sikeres baloldali kormányzású ország. Ebben az országban talán tényleg nem, (bár a Fidesz kormánynál nagyobb baromságokat még senki nem csinált)
2021. nov. 1. 17:40
 4/10 anonim ***** válasza:
58%
Ez nem mindig az oldalakról szól, ez óvodás, hogy ki jobboldali vagy éppen baloldali. Főleg ilyen helyzetben, ahol egy korrupt kereszténynek hazudott banda lopja ki az országot. Az a kérdés, hogy az emberek a kevésbé tisztességtelenre, az Összefogásra, vagy a előbb említett bandára, a fideszre voksolnak-e.
2021. nov. 1. 17:41
 5/10 A kérdező kommentje:

Félreértitek. Bár MO-val kezstem a kérdésben, de általánosságban a politikai oldalakra gondoltam, nem arra, hogy itthon hogy megy.

A baloldal alapelve a felzárkóztatás, hogy a szegényeket segíteni kell, a gazdagoktól többet kell kérni, hogy ebből a szegényeket fel tudják zárkóztatni. Ez amúgy elvben szép lenne, de gyakorlatban nem tudom hogy működik, nem voltam még olyan országban, ahol ez évtizedek óta megy.

Ezzel szemben a jobboldal meg elfogadja az emberek közti különbséget. Tudomásul veszi, hogy a társadalmi rétegek közt eltérés van, és arra épít, hogy mindenki fejlődni akarjon és többet dolgozni, hatékonyabbá válni, ezzel húzni a gazdasàgot. Nekem ezek közül a jobboldali tünik értelmesebbnek, de ez csak az én véleményem.

2021. nov. 1. 17:45
 6/10 anonim ***** válasza:
71%
Legjobban középről lehet kormányozni.
2021. nov. 1. 17:47
 7/10 anonim ***** válasza:
46%

A legmagasabb szintű életminőséget mindenhol baloldali kormányzások érték el. A legmagasabb életminőség-mutatókkal rendelkező országok erősen baloldali kormányzatúak, lásd a skandináv modellt.

Az írásod a tipikus magyar felfogás, amit már menthetetlenül átmosott a jobboldal hazugságáradata. Fogalmuk nincs róla, mi az a baloldal, csak annyit gondolnak róla, amit a jobboldali hazugsággyárak állítanak róla (és ebbe az emberek egymást is belehergelik).

"Egyszerűsítve arról, hogy azt feltételetik, hogy az ember munkamerülő, nem akar dolgozni, de még ìgy is legyen lehetősége megélni az állam segítségével. Járjon a semmittevésre pénz azzal, hogy a gazdagoktól elvesszük."

Szó nincs erről. A gazdagok nagyobb arányú megadóztatása lehetővé teszi, hogy a társadalom nagy többségének válláról terheket vegyenek le. A jobboldal egyik nagy hazugsága, hogy a társadalmi igazságosságról és a társadalom egészének az érdekeiről azt hazudják, hogy annak csak a munkakerülők látják hasznát. Nem. Az erősen progresszív adóztatásnak a keményen dolgozó, átlagos, sőt, egy bizonyos szintig még az átlag feletti keresetű emberek tömegei is ugyanúgy haszonélvezői.

Ez a jobboldal szokásos hazugsága. A szociális célokról azt hazudják, hogy az csak a legszegényebbek érdekében áll, miközben a társadalom elsöprő többségének egy szociális kormányzás áll az érdekében.

"a baloldal túlzottan bölcsészkedő értelmiségiekből állna"

Nem, abból a jobboldal áll. A baloldal gerincét szakszervezetek, szövetkezetek, közhasznú szervezetek, melósok, munkások, dolgos emberek alkotják.

"a jobboldal meg határozottan teszi a dolgàt."

Hol? A fejlett világban bukják a választásokat mindenhol. A jobboldal csak a gazdagok érdekeit szolgálja ki, nem a társadalom egészének érdekeit. A baloldal társadalmi szinteken gondolkodik, jól megadóztatja a gazdagokat, és ebből a pénzből erős közszolgáltatásokat tartanak fenn, amelyek az egész társadalom javára válnak. Jól megadóztatni a gazdagokat, a többieket kevésbé, így a többség jóval olcsóbban jut hozzá fontos szolgáltatásokhoz, mintha profit-alapon kellene ezeket igénybe venniük.

2021. nov. 1. 17:48
 8/10 A kérdező kommentje:

Hát nem tudom. Nekem eredményét tekintve a baloldal is csak a gazdagok érdekeit szolgálja.

Ha csak az USA-ból insulok ki. Ott is Obama, Hillary stb mennyire fújták ezt az igazságosság meg egyenlőség programot, aztán mégiseberek milliói érezték magukat cserben hagyva, ezaltal Trump nyert Hillary ellen, mert pont elegük lett a gazdag politikai elitből az amerikaiaknak. Aztán igaz Trump se volt jobb...

Nem tudom ki hogy van vele, de ha én gazdag lennék, és több adót kellene fizetnem, fel lennék háborodva, hogy márpedig nem azért küzdöttem fel magam eddig, hogy a szegényeket én tartsam el. Ezek szerint ez társadalmon is múlik, hogy hol hogy fogadják el. Meg gondolom nálunk a kommunizmus is hozzájárult ahhoz, hogy a baloldaltól tartson az ember, meg Gyurcsány miatt is.

2021. nov. 1. 18:02
 9/10 anonim ***** válasza:
28%

Trump csak a torz választási rendszer miatt lett elnök, kevesebb szavazatot kapott 2016-ban is.

Engem egyáltalán nem érdekel, felháborodik-e a gazdag vagy sem. Aki az elsődleges jövedelem-elosztás során aránytalanul nagyobb szeletet hasít ki a közösből, mint amennyit beletett, az adózza is vissza mindazt. Így lesz sok közszolgáltatás olcsó, sok esetben díjmentes a társadalom számára, így lehet magas szintű közszolgátlatásokat fenntartani. Lásd a legszínvonalasabb közösségi közlekedést Németországban, Svájcban, Ausztriában stb, mind társadalmi tulajdonban levő vállalatokkal. De írhatnám a díjmentes továbbtanulást, a díjmentes, magas szintű egészségügyet, infrastruktúrát, magas nyugdíjakat stb. Tojom le a gazdagokat, nem érdekelnek a gazdagok érdekei. Ez a jobboldal hibája, és ezért jobb a baloldal a jobboldalnál. A jobboldal csak a gazdagok érzékenységét tartja szem előtt, a baloldal ezzel szemben társadalmi szinten dolgozik, és a társadalom egészének érdekeit érvényesíti, míg a jobboldal csak a gazdagok érdekeit tartja szem előtt.

Obama és Hillary nem baloldaliak, bár Obama bedobta az Obamacare-t, nem tudta véghezvinni. Sanders baloldali. Ocasio-Cortez és a Progresszív Frakció baloldali a Demokrata Párton belül.

A baloldal sikereihez érdemes a skandináv modellt tanulmányozni, vagy a jóléti államokat általában. Mind baloldali, szociális kormányzások eredményei.

2021. nov. 1. 18:12
 10/10 anonim ***** válasza:
0%

A baloldal alapelve a felzárkóztatás, hogy a szegényeket segíteni kell, a gazdagoktól többet kell kérni, hogy ebből a szegényeket fel tudják zárkóztatni. Ez amúgy elvben szép lenne, de gyakorlatban nem tudom hogy működik, nem voltam még olyan országban, ahol ez évtizedek óta megy.

Örülök, hogy leírtad, hogy Te mit nevezel baloldalnak, mert ez már nekem annyira nem világos, mi a bal- és mi jobboldal.

Amiről Te beszélsz, az többkulcsos adónak hívják. Legyen az vállalat, vagy magán személy, vagyon után adózik. Kinek nagyobb a vagyona, az nagyobb adót is fizet. Egyszerűen szlogenként: Fizessenek a Gazdagok!

(bár az egykulcsos adónál is több adót fizet be, egy gazdagabb...)

Kérdésedre a válaszom az, hogy igen életképes lehet. Még Mo.-on is.

2021. nov. 1. 18:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!