Miért annyira ismeretlenek a csángók (különösen az északi csángók) a magyarországi magyarok körében?
Szerintem a magyarok 95 százaléka nem is tudja hol élnek vagy hogy beszélnek ezek az emberek. Persze (ahogy a válaszok mutatni fogják) a GYK válaszolóinak a 100 százaléka pontosan ismeri a csángók kultúráját.
Szerintem a magyarságnak többet kéne foglalkoznia ennek a kultúrának a megőrzésével. Az északi csángók nyelve eltűnőben van és (szerintem) komoly értéket képvisel.
Mennyire autentikus lenne már, ha én borsodiként megpróbálnám megérizni azoknak a kúltúráját akik már majd 100 éve kiszakadtak a mi kultúránkból és semmilyen kapcsolatunk nincs vele. :D
Erről lehet amúgy ki kellene írni egy nemzeti konzultációt.. :D
Erről beszélek. Te valami erdélyi, trianonkor elszakadt népcsoportnak tartod őket. A csángók már 1100 éve nem Magyarországon élnek és a kultúrájuk is 1100 éve szakadt el a mienktől. A hagyományaik még az ősi pogány hagyományokból is őriznek nyomokat.
"trianonkor elszakadt népcsoportnak tartod őket"
Nem tartom őket trianonkor kiszakadt kúltúrának, de trianon óta nagyjából semmilyen kapcsolatunk nincs még a székelyekkel sem, nem hogy az azokon túlélőkkel.
Esetleg más honfoglaláskori rokon népekkel ne foglalkozzunk többet?
Tök őszintén: az átlagemberek le sem sz@rják ezt,na bumm. Most mi lesz? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!