Ilyen esetben miért rendelnek ki tolmácsot?
Román anyanyelvü román állampolgár vagyok, a nevem is román, de mint látható jól ismerem a magyar nyelvet és írni is tudok. Erdélyben születtem és nőttem fel, egy többnyire magyarok lakta vidéken, ahol mi románok voltunk kisebbségben, így sok magyar barátom (sőt barátnőm is :D) volt, tehát kénytelen voltam megtanulni a nyelvet.
Tehát a történet, hogy idén tavasszal Magyarországon egy kis bajba keveredtem, aminek rendőrségi kihallgatás lett a vége. A helyszínen még magyarul beszéltem a rendőrökkel, de mire bekisértek a kihallgatásra már ott várt egy tolmács. Nevetséges volt az egész, minden kérdésre segítőkészen és érthetően válaszoltam, semmi szükség nem lett volna tolmácsra. A legviccesebb, hogy egy fiatal nőcske volt, aki tolmács létére épp csak dadogni tudott románul, de ragaszkodtak hozzá, hogy románul mondjam el a vallomásom. Persze kihasználtam a helyzet komikumát és szándékosan szleng szavakat és szinonímákat használtam, hogy feladjam neki a leckét.
Túlbuzgók voltak, illetve attól tartottak, hogy utólagosan előjönnél azzal, hogy kértél, de nem kaptál tolmácsot, ami az egész ügyet aláaknázná.
Mondjuk a béna tolmács dolgának megnehezítésével csak magadat szívhattad meg, nem mást. Ő nem fog lebukni, de ha valamit rosszul fordított, azzal csak te jársz rosszabbul.
Ha nem adtak volna, akkor később ha megszorulsz eljárási hibára tudnál hivatkozni ezért.
Ezt akarták elkerülni, hogy valaki megússza az eljárást.
Magyar iskolába jártál? Mert ha nem, akkor meglepő, hogy ilyen szinten tudsz magyarul, hogy jobban írsz, mint sok magyar, kíváló helyesírással.
Pl. a vesszőket is jól használod, nem csak a szavakat, amit sok kevésbé iskolázott magyar sem tud, ezért gyanítom, hogy csak trollkodsz, mert csak hallomás alapján ezt nem lehet így elsajátítani.
Nem gondolnám troll kérdésnek.
A kérdés teljesen értelmes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!