A h1n1-nél is voltak ilyen intézkedések anno?
A h1n1-nél a halálozási arány 0,01-0,03 % volt
-a covid-nál 3 % felett-,
de a legnagyobb fertőzöttség Dél-Kelet Ázsiát és Afrikát súlytotta. A felnőtt lakosság többnyire rendelkezett valamennyi immunitással (korábbi influenza fertőzések, illetve védőoltások miatt), a többség 1 hét alatt felgyógyult. Ráadásul voltak többé-kevésbé hatásos vírusellenes gyógyszerek ellene. Utólagos becslések szerint kb. 300-600 ezer ember halt meg a betegségben, az USA-ban is meghaladta a 10 ezret.
Utólagos következtetés: a h1n1 nem volt súlyosabb, mint egy hagyományos influenza.
4-hez kiegészítés:
A legjobban súlytott országok többségéből nem lehetett pontos adatokat szerezni, ezért ennyire pontatlan a becslés. Az USA-ról van valahol pontos adat.
Még egy kis kiegészítés:
Az 1918-19-es spanyolnáthában (szintén h1n1) 20-100 millió ember halt meg. A halálozási arány hasonló a covidhoz (talán egy kicsit alacsonyabb): 2-3 %.
Köszönöm szépen a válaszokat!
3-as, honnan tudod, hogy azt kaptad el?
Akkoriban én is beteg voltam, a kutya nem tesztelt le amúgy, sőt le is bshott a dokinő, hogy minek vittek be ügyeletre nincs semmi bajom. De amúgy napokig 39 volt a lázam. Még arra emlékszem, hogy utána volt valami védőoltás. De én valszeg influenzás voltam. Intézkedésekre nem emlékszem, azért tettem fel a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!