Egyre többször, több helyen hallom, hogy változtatni kellene a magyar himnuszon, mert mindenféle okból már nem jó, mi volna megoldás?
Mondják a liberálisok és a komcsik, mire cserélnéd le? Az Örömódára?
Himnusz marad.
Nekem se tetszik, de mindenképp maradjon. A szöveg nem, de az előadásmód állítólag többször változott.
Tény, hogy a Himnuszunk hangvétele és mondanivalója igen szomorkásra sikerült, talán azért, mert akkoriban ilyen volt az ország és a nemzetünk helyzete. Dallama és ritmusa is nagyon lassú.
Általában a Himnuszok (más országok Himnuszai) lelkesítő szövegűek és lendületesebb dallammal, ritmussal bírnak.
De hát ez a mi Himnuszunk, ezt kell tisztelnünk!
Rákosi elvtárs is szerette volna megváltoztatni.
Kodályt kérte fel, hogy írjon másikat. Ő meg volt olyan tökös, hogy azt mondta, jó az úgy. Szerintem is.
A Himnusz nem egy hivatalosan kihirdetett valami, amit után ha tetszik ha nem el kellett fogadni. Egyszerűen egy megírt mű ami az akkori embereket annyira megérintette, annyira szépnek, kifejezőnek találták, hogy egyre többen, egyre többször szólaltatták meg. A Himnusz azért lett az ország hivatalos himnusza, mert ezt választották az emberek a sok lehetőség közül. Az utókor meg elfogadja ezt és megtartja.
Az előadásmódja eredetileg a műnek nem olyan ahogy megszoktuk, kicsit gyorsabb, kevésbé fennkölt. Szerintem ha bizonyos eseményeken, pl. sportversenyeknél erre térnénk át, az sokat segítene a himnusz megítélésén azoknál is akik szerint lehangoló.
Hát igen. Egyeseknek jobban tetszik:
"...Szálljon szabad hazánk,
Dicsőség fénye rád,
Népek barátságát vívtad Te ki!
Lenini párt vezet.
Láng, mely a népeket
Kommunizmus győztes útján viszi."
Másoknak leginkább Kölcseivel van baja. Ezt most nem részletezném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!