A Kádár korszak csúcsán (amikor a legjobb volt az életszínvonal), akkoriban hogy élt mondjuk Budapesten egy vagyontalan fiatal pályakezdő segédmunkás?
Ehhez tudni kellene hogy szerinted mikor volt a Kádár korszak csúcsa, mikor hiszed hogy a legmagasabb volt az életszinvonal.
Mert én éltem benne és nekem egyik perce sem tűnt ilyennek.
A "legmagasabb életszínvonal" azt jelentette - a rendszerváltást megelőzően - hogy már lehetett gmk-ban dolgozni legálisan, hogy sokan agyonhajszolhassák magukat a munkaidejük után újabb 6-8 10 órás munkára, hogy legyen egy kis plusz pénz. Már volt "áruház", ahol lehetett venni a béna kínai pólókon kívül is más pólókat, tudtál farmert venni és a dollárboltokban már vehettél tampont. A banán már nem csak karácsonyra volt elérhető és megjelent pár nyugati autó is a magyar utakon.
Erre gondoltál?
Neked nem mindegy?
Így se, úgy se dolgozol.
5-ös! TE hol éltél? A 4-esnek igaza van. Ha nem is volt minden háztartásban kocsi, de sok egyszerű, nem gazdagnak is volt. Ahogy most is sok családban nincs egy sem. És lakáshoz pedig 5-10 év takarékoskodás után hozzá lehetett jutni. Soha annyi ház és lakás nem épült, mint abban az időben.
A kérdésre pedig:ha valaki nem akart tovább tanulni. bármelyik gyárba, üzembe el mehetett segédmunkásnak, és meg tudott élni a fizetéséből.
Jobban keresett a pedagógusnál is....
A kádár korszakban minden szaki, fizikai dolgozó jobban élt
#6 Mik ezek e mesék?
Már bocsi de azt a statisztika pontosan megmutatja hogy 1980-ban 1 millió autó volt forgalomban, nagyobb lakosságra, most még több mint 3,5 millió.
Már hogy lehetett volna pár év alatt lakáshoz jutni mikor a városi lakások többsége állami, önkormányzati volt a rendszerváltáskor?
Albérletet, bérlakást lehetett ennyi idő alatt szerezni. Aki vásárolt vagy építkezett annak ugyanúgy több évtizedes hitelt kellett felvennie. Szüleim csinálták, tehát tudom, nem hiszem. A '70-es évek elején vett panel hitelét fizették még 1990 után is amíg az állam fel nem emelte a kamatokat és mindenki ki nem fizette ahogy tudta a maradék részt.
Nem volt több pénz, nem éltünk jobban. Csak nem volt mire költeni, mert nem volt mobiltelefon a havi fizetés többszöröséért, vagy nem lehetett utazni külföldre, mint most.
"Már hogy lehetett volna pár év alatt lakáshoz jutni mikor a városi lakások többsége állami, önkormányzati volt a rendszerváltáskor?"
Amikor rendszerváltás után tizedáron vehettél meg az államtól.
Így lakásosították fel a magyarokat....
S most ugyanezek az emberek 100 ezerért adják ki ezeknek a lakásoknak a kisszobáját és osszák az észt hogy mit hogyan kéne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!