Miért volt gúny és nevetség tárgya Spéter Erzsébet gyerekkoromban?
Úgy emlékszem adakozott a Nemzeti javára amit lenyúltak, Erzsébet díjjat is alapított, úgy emlékszek annyit kért hogy termet nevezzenek róla el, azt sem kapta meg.Gondolom le is szedték ahogy tudták.
Miért volt a médiában folyton viccként mutogatva?
Hozáteszem, hogy több suskus is volt ebben az adomány ügyben.
Már nem emlékszem, kik álltak mögötte, de többet hozott neki, mint amennyit adományozott. S hasonlóan jól jártak a mögötte állók. Szóval egy nagy lenyúlás volt az egész.
Onnan jött, az amcsiktól, ahol már kialakult kultúrája, szokásrendszere volt az ilyen magán adakozásnak - miközben itt még az uram-bátyám rendszer működött. Pénze nem volt senkinek, csak aki vagy pártvonalon szerzett vagy el tudta érni hogy ezek a pártemberek hagyják békében dolgozni, vagyis jóban tudott lenni velük.
Sajnos igen nyálasra sikeredett az a műsor ahol elsőként osztották ki az általa alapított díjat és emiatt is sokan nevetségesnek tartották őt utána, pedig nem tehetett róla.
Szeretett volna jót tenni azzal az országgal ahonnan származott és azt gondolta hogy az a vagyona ami az usa-ban nem számított jelentősnek, az itt sokat fog érni. Ért is még a rendszerváltást megelőzően, amikor a művészeknek is igencsak alacsony volt a fizetése.
A magyar emberek akkori világától, de a mostanitól is nagyon távol állt a stílusa, öltözködése - egy jelenség volt. Ahogy lenni szokott, parodizálni pedig csak azt lehet amit/akit sokan ismernek, sokak emlékezetes. Ő az volt, lehetett rajta gúnyolódni, mert ismerték az emberek.
Nos -ha jól emlékszem- 200 ezer dollárral tért haza, ami Amerikában már akkor sem volt túl nagy pénz. 80 évesen ennyiből ott csak tengődni tudott volna. Ő a pénzének a hivatalos kamatát ajánlotta fel az alapítványa céljára, ugyanakkor a bank a legmagasabb hivatalos kamat kétszeresét biztosította számára. Tehát valójában a bank fedezte az alapítványt.
Vitray, Friderikusz és néhány akkori politikus "koreografálta" meg az egész témát.
Kezdetben még évi 1 millió forint körül osztott ki az alapítvány nevében néhány színésznek.
Ráadásul -most néztem az 1987-es árfolyamot- ez alapján az éves kamat 600 ezer ft alatt kellett volna legyen. Az általa felajánlott éves banki kamat közel 1 milcsi volt. Tehát már a váltásnál is megkapta a "legnagyobb kedvezményt".
(Én ebben az időszakban akartam ugyanettől a banktól dollárért lakást vennni -sokáig külföldön dolgoztam. Közölték, hogy csak hivatalos árfolyamon, természetesen levonják az átváltási költségeket, s már nem emlékszem milyen egyéb költségeket akartak felszámolni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!