Mekkora az infláció valódi mértéke?
A KSH szerint az összesített infláció +3.4% 2018-hoz képest. Ezt nem értem. Csak néhány példát említek: Én nem Budapesten lakom. 2 éve voltam utoljára Budapesten. Akkor 2200-ért vagy 2300-ért, már nem tudom, vágattam hajat a biohair-ben, most ugyan ez 2800. 4 éve még 2000 sem volt. Egy hamburgert ettem 1500 forintért. Hihetetlen. 2 éve 800 forintért ettem egy ugyan ekkora hamburgert. Most ez hol 3,4%??? A Starbucksba be se mertem menni inni egy kávét, pedig az árjegyzékre kíváncsi lettem volna.
Vidéki városban lakom, itt azért jobb a helyzet. Itt egy kávézóban 350 ft egy expresszó kávé, hosszúkávé 450, ízesített kávé 600-700 ft. Itt inkább a lakásárak emelkednek nagyon, még idén 50 ezret fizettem egy 1+2 fél szobás (65m2)-es lakásért, 2020-ban már 60 ezret kell fizetni. Tavaly még 43 ezret fizettem.
Másnak mi a tapasztalata?
Ja, a legfontosabb: a fizetésem idén januárban is és várhatóan jövő januárban is csak 5%-al emelkedett/emelkedik. Ehhez képest 2 éve ettem egy hambit 800-ért, most ugyan ekkorát 1500-ért? Egy hajvágás került 2 éve 2200-ért most meg 2800-ért? Ez nagyon nem 3,4%...
Itt vidéken a szolgáltatások, étel, stb durván 15-20%-al emelkedik, a lakbér is 20%-al, ez már fix, mert közölte a tulajdonos. A fizetésem meg 5%-al.
Nektek mi a tapasztalatotok?
Lakhelyt feltétlenül írjatok, mert ezek szerint régiónként változik!
Nincsen ilyen, hogy infláció valódi mértéke, mivel ez csak számított tételektől és súlyozástól függ, például amerikai súlyozással 1-2% is nagyobb lenne, de van olyan súlyozás, amelyik még ennél is kisebb.
Élelmiszerárak inflációja például 4-6% között mozog, kétszer volt a évben 4% alatt.
Amúgy az inflációt 938 termékből vizsgálják, nem 10 amennyit te felsoroltál.
# 2:
Ez esetben jobban állunk, mint amit a Fidesz által kézivezérelt KSH állít. 1 év alatt, 2,63%...
Az infláció kiszámítása egy bonyolult algoritmus szerint történik. A hamisítás itt az, hogy nem ismerheted ezt az algoritmust, mert kiderülhet, hogy nem a valódi adatokat tartalmazza. Például a hűtőgépek 10%-os súllyal szerepelnek benne, miközben 5%-kal kéne. És mivel a hűtőgép a hamburgerhez képest elég drága, ugyanakkor nem emelkedett az ára komolyabban, így az infláció értékét lejjebb viszi a valóságosnál.
De hogy plasztikusabb legyen: az élelmezés alapszükséglet, különben éhen halsz. Húst is elég sokat esznek az emberek. A húsok ára (csak a tömegterméké: disznó, marha, baromfi) nagyjából megduplázódott. Csórók, akik nem utaznak, nem vesznek naponta nagykabátot és luxuscipőt, jövedelmük kétharmadát kajára költik, Nekik az infláció 60-70 százalékos. Aki jövedelme 5%-át képes kajára elfogyasztani, mert nincs két hasa, na neki ugyanez csak 3%-os infláció.
A KSH adat tehát lehet önmagában igaz! Csak nem úgy kéne kiszámítani, csak ez az árnövekedés a lakosság felének 30%-nál nagyobb, A lakosság 5%-ának meg 2%-nál kisebb. Ezt érdemes tudni belőle, nem a 3,4%-ot.
Kb ezer árufélét ír fel párezer bolt, én tízezer körüli család.
Ez is EU-kompatibilis, de attól még csak egy átlag szám.
Ennyit lehet várni tőle.
Átlagember sincs, ugye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!