Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Miért csak a nagykorúak...

Miért csak a nagykorúak szavazhatnak?

Figyelt kérdés

A szüleim még a fülkébe sem engedtek be, és ha bármit kérdezek a pártokról, azt mondják: Nem mindegy? Nem vagy nagykorú!

Természetesen le kellett utaznom Debrecenről (ott lakunk) Budapestre, mert ott van az állandónk,

Mert nem hagynak otthon, mert; Kiskorú vagyok.

16/f

2019. okt. 14. 08:03
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
16 éves korlátozott cselekvőképes-ezért, de volt 16 éves aki szavazhatott, mert házasságot kötött, amihez kell szülői engedély, így egyenesen nagykorú lesz 16 évesen, és szavazhat.
2019. okt. 14. 08:05
 2/9 Balogh Bence 2019 ***** válasza:
86%

18 éves korodtól vagy FELELŐS állampolgár, addig a szüleid gyámja alá tartozol.

Hogy miért pont 18, az esetleges, valójában inkább a huszas éveid elejére érsz meg mentálisan és testileg is.

2019. okt. 14. 08:09
 3/9 anonim ***** válasza:
95%

Abban viszont hibáznak a szüleid, hogy nemmindegy-gyel leráznak. Az a két év pikkpakk eltelik, és ha felelősen akarsz szavazni, akkor nem árt tisztában lenned a pártokkal már most, hogy kialakíthasd a magad véleményét.

Én pl anno pont választási évben lettem 18, de pontosan ezért nem mentem el szavazni akkor sem, meg még a kövire sem, mert a töriórákat leszámítva gőzöm sem volt szinte semmiről, mert hozzád hasonlóan nem tudtam hol kérdezni.

Szóval ne hagyd magad, kezdeményezz beszélgetést!

2019. okt. 14. 09:17
 4/9 anonim ***** válasza:
85%

Az, hogy 18 éves kortól lehet szavazni egy egyezmény. Van, aki már 15 évesen is felvilágosult és felelős döntést tudna hozni és van, aki 24 évesen is sík hülye és fogalma sincs, kire szavaz. De valahol meg kell húzni a határt.

A szüleid viszont - ne haragudj - ostobák, hogy nem mondanak neked semmit erről és gyerekként kezelnek, mert láthatóan érdeklődnél és egy kis beszélgetés segítene, hogy 2022-ben már felelősen tudj választani.

Az is elég vicces, hogy felutaztok Budapestre, mert egyrészt lehet átjelentkezni, hogy a tartózkodási helyen szavazzon az ember, másrészt nehogy már 16 évesen ne merjenek egyedül hagyni egy napra...

2019. okt. 14. 09:33
 5/9 anonim ***** válasza:
0%

Elég elbaltázott családod van. Szomorú.

Másfelől pedig: én mindig azt mondom, hogy nyugodtan le lehetne vinni három éves korra a szavazói jogosultságot. A nagykorú választók igen komoly része sem rendelkezik semmivel sem több politikai belátással, mint egy kisóvodás. Akkor meg nem mindegy?

2019. okt. 14. 09:58
 6/9 anonim ***** válasza:
0%
Nem a szüleid, a törvény nem engedett a fülkébe.
2019. okt. 24. 22:46
 7/9 anonim ***** válasza:
91%

Nem az a baj, hogy nem szavazhatsz, hanem hogy ilyen szülők jutottak neked.

Nekem négy gyerekem van, de nem volt még olyan kérdésük, amit leráztam volna.

Amikor kicsik voltak, én bevitték őket a szavazófülkébe is, és ők dobták be a borítékot is.

16 évesen még elengedték Bp-ről Szentesre egyedül. Mondjuk körömrágós nap volt, de hát így válik önálló felnőtté.

2019. okt. 25. 18:51
 8/9 anonim ***** válasza:
9%
Mert a kis szarosoknak seggükön a tojáshaj.
2019. okt. 25. 20:52
 9/9 anonim ***** válasza:
19%

Ha nem is mondják meg, hogy kire szavaztak (mert ez magánügy), attól még el kéne magyarázni, hogy mennyire fontos, hogy tudatosan szavazz. Nekem anno nem mondta muterom, hogy erre vagy arra szavazz fiam! Szabad ország, aki neked szimpi és szerinted megfelelne, akkor szavazz arra! De azt elmondta, hogy igenis menjek el szavazni. Mert ha el se mész, és nem adsz hangot úgymond a véleményednek, akkor utána ne dumálj, hogy miért éppen az a párt nyert, akit baromira nem akartad. Ha szavaztál, akkor legalább elmondhatod, hogy nem rajtad múlt. Te megtetted amit lehetett.

Egy óvodás vagy egy általános iskolás általában ezeket a dolgokat nem képes átlátni. Nem tudna tudatosan, elegendően tájékozottan szavazni. Szóval jó ez a 18 éves korhatár.

2021. febr. 11. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!