Mi a véleményetek a magyarországi szlovákokról?
Én békéscsabai vagyok, szlovák felmenőkkel rendelkezem. Nagyapám bizonyítványába még a szlovák volt beírva anyanyelvként. Részt vett a második világháborúban, mindig is gyűlölte a kommunistákat, szervezkedett 1956-ban is, és csak az mentette meg az ÁVH bosszújától, hogy az érte menő tiszt gyerekkori cimborája volt. Sajnos 2000-ben elhunyt, de hiába a szlovák származás, mindig Magyarországot tartotta hazájának. Nem is tanította meg se fateromat, se engem szlovákul.
Apám még aktív, sok évtizede dolgozik a Paksi Atomerőműben, munkáját elismerik. Mindig is jobboldali gondolkodású volt, de távol áll tőle a sovinizmus, ezt a mai szlovák-magyar ellentétet nem a népek közti harag, hanem a politika játékszerének tartja - ahogy én is.
Végül itt vagyok én, 22 éves egyetemista. Tisztában vagyok az őseimmel, érdekel a történelem, és sajnálom, hogy az saját kultúrával rendelkező békéscsabai tótok szépen lassan eltűnnek a történelem viharában. Ettől függetlenül mindig is magyarnak éreztem magamat, otthon a falon kint van a zászló, és ez nem is fog megváltozni soha. De ugyanúgy nem leszek soviniszta, nem fogom azért gyűlölni a szlovákokat, mert néhány politikus ebből szavazatot szerez itt is, ott is. Az európaiaknak össze kell fogni, mert sokkal nagyobb veszélyek leselkednek a kontinensre, mint eddig bármikor.
Persze vannak idióták, mint minden közösségben. De a magyarországi szlovákok nem tehetnek arról, ami odaát folyik - sőt, a 99%-a mélyen elítéli. És a legtöbbjük már nem szlováknak, hanem magyarnak érzi magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!