Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Ellopták a villanyórát mit...

Ellopták a villanyórát mit tegyek?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Örököltem egy lakást még 2012- ben. Nevemre írták a villanyórát akkor és azzal együtt örököltem a tartozást.

2012-ben levágták a villanyt kívül mivel én Németországban laktam. Most 2019 ben kifizettem minden adósagom.

Szeretnék beköltözni a lakásban uj villanyszerződèssel.

De mikor nem volt villany a nagymamám néha átment kiszellőztetni ilyenek egyik nap mentek állítólagos elműsök

Hogy leolvasni jöttek az órát.

Nagymamám mondta de hát nincs is villany mire ők közölték hogy akkor leszerelni, és elvinni az órát aminek díja 29000 ft.

Nagymamám mivel logikusnak gondolta kifizette és elvitték az órát.

Ma mentem ugye új szerződést kötni. Mire fel mondtam a hölgynek 1 órát elvittek a 2 ből tudtommal... A hölgy közölte hogy nem az ő kollégái biztos nem.... Mit várhatók mire számítsunk?

Kint egyébként a fővezetéknél az elműsök nem jártak el helyesen, ugyanis nem tettek plombat a levágott vezetékre. Pedig kellett volna.

De viszont a csalók se az eltűnt óra helyére!! Mi lessz így?

2019. márc. 31. 23:31
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Ha szünetelteted a szolgáltatást, akkor az órát kikötik és a méretlen vezetéket egy sorkapocsba hagyják majd ledobozolják és leplombálják. A régi lakásunkba így csinálták és erről egy jegyzőkönyvet is kaptunk, óraállások, dátum, kérelmező neve. Ezt nem feltétlenül Elműsök végzik, lehet alvállalkozó is!!!!

A használt órákat selejtezik, ha leszereléskor(kikötéskor) látszódik idegenkezűség rajta, akkor bevizsgálják, egyéb esetben igazából nem érdekli a szolgáltatót mi lesz vele, mert kidobják. Amikor kikötötték az áramot kaptál egy papírt amin rajta van a kikötést végző neve és a kikőtés időpontja, az órák azonosítószáma és mérőállás. Ha felszerelt plombát, akkor annak is van száma amit a munkalapra fel kell vezetni. Ha a fővezeték a lakáson kivűl van a lépcsőházban, esetleg az óra is ott van, akkor szólni kell a közös képviselőnek, hogy lopás történt és ezzel lefeded magad. Mivel nem magánterületen van így nem is neked kell a feljelentést tenni tudtommal.

Mivel az áramot nem tudtad lopni, mert a szolgáltatást szüneteltetted, ezért nem hiszem hogy meg fognak büntetni. A kérdés csak az, hogy a méretlen vezetéken volt-e plomba, mert ha volt, akkor ismeretlen tettes ellen feljelentést kell tenni, és ha már bemész a rendőrségre, akkor a nagymamát is vidd magaddal és az állítólagos "Elműsöket" is jelentsétek fel.

2019. ápr. 3. 09:10
 12/16 anonim ***** válasza:
Szóval, ha a téren ellopják a pénztárcádat, akkor az önkormányzat teszi meg a feljelentést?
2019. ápr. 3. 10:14
 13/16 anonim ***** válasza:

"12" válaszolónak

Látszik hogy életedben nem éltél társasházban. Azért hívják "társasháznak" mert több tulajdonosa is van és vannak olyan terek amiket közösen tulajdonoltok. Mondjuk egy 10 lakásos társasházban mind a 10 tulajdonos beleegyezése szükséges, hogy elindítsál egy jogi procedurát, ahogyan osztatlan közös tulajdonnál is.

A hasonlatod azért rossz, mert a tárca a tied, te tulajdonod, a villanyóra viszont a szolgáltatóé a lépcsőház pedig a lakóközösségé.

Az esetek zömében a lakóközösséget ilyen esetben a közös képviselő képviseli(tudod a neve is erre utal), de egy érvényes közgyűlési határozattal más személyt is megbízhatnak a tulajdonosok.

A

2019. ápr. 3. 10:41
 14/16 anonim ***** válasza:

Ja, értem, tehát ha a tárcalopás van, akkor az számít, hogy kié a tárca, ha mérőlopás, akkor az, hol van a mérő. :)

Kérdező: a feljelentést - szerintem - azért lenne tanácsos megtenni, mert ha neadjisten erőfitogtatásra kerülne sor, úgyis felvetik, hogy nektek az a 29 eFt nem is hiányzik?

Rád egyébként elvileg csak az a kötelezettség hárul, hogy:

"A felhasználó köteles figyelemmel kísérni a fogyasztásmérő és tartozékai rendeltetésszerű állapotát, s bármely rendellenesség esetén, illetve a méretlen csatlakozó vezeték és a fogyasztásmérő (és annak zárópecsétje) kívülről észlelhető rendellenességét, sérülését, átalakítását, megszüntetését az Elosztói engedélyesnek bejelenteni."

Az, hogy bent jártál, az magában még nem elég, ha kaptál valami papírt, hogy tudomásul vették, akkor oké, ha nem, akkor mielőbb küldj egy ajánlott levelet, hogy ezúton erősíted meg, ami szóban elhangzott, hogy a mérő eltűnt.

És akkor, ha nem vagy túl balszerencsés, akkor azt mondják, hogy oké, keress egy regisztrált szerelőt, stb.

Kétes még az, hogy mi is történt a vezetékkel, pontosan tehát azzal a vezetékkel, ami a mérőtől a kapualj felé megy, mert azt nem igazán elműs szerelőként fogalmaztad meg. Na, az a társasház közös tulajdona, de nyilván helyrehozni azt is neked kell, ha van egy csöpp esze a többi tulajdonosnak. "levágták a villanyt kívül", és a szellőztetésből a következne, hogy a mérő bent van a lakásban, akkor azért nem vitték el a mérőt, mert zárva volt a lakás 2012-ben, nem?

A közös képviselő bevonása a józan ész hiánya lenne.

2019. ápr. 3. 12:02
 15/16 A kérdező kommentje:

Sziasztok köszönöm szépen előre is a válaszokat. a villanyos témában nem vagyok otthon ezért is kértem tőletek segítségem. Megpróbálom részletesebben leírni, 2012 ben kikapcsolták a villanyt a bejárati ajtó fölött lévő fémdobozban. A lakásban bevezető fő vezetéket ahonnan kapja a lakás, az óra az áramot. A munkájuk után ezt A fém dobozt, vagy maga a kihúzott vezetéket nem rögzítették semmilyen záró pecséttel, csak egyszerűen kihúzták és kész. eltelt 7 év és most tartok ott hogy szeretnék beköltözni a lakásban kifizettem mindent tartozásom szeretnék új szerződést kötni. Én úgy tudom, hogy ha kint, tehát nem a lakásban szüntetik meg az áramot akkor is egy év után kötelesek felbontani a szerződésünk és elvinni az órájuk, vagy kint az ajtó fölötti vezetéket tövig csipni, majd ismét záró pecséttel lezárni a fémdobozt. Ezek közül egyik sem jött létre csak kaptam egy papírt hogy nincs szerződés az Elmű vel már.

Ezért sem volt feltűnő hogy elvitték az órát csakhogy fizetnünk kellett 29000 Ft ot de úgy voltam vele jól van az Elmű csak ilyen.... Legutolsó leolvasás még 2012 ben volt villany kikapcsolása előtt... Sőt volt egy ellenőrzés is ahol ellenőrizték az órákat.

Szó szerint 2012 óta az Elmű leszarta az órát se leolvasni, se hitelesíteni, se elvinni a francba nem jelentkezett érte. Csak papírt küldött egyszer hogy a szerződés megszűnt és kész. azóta se kép se hang....

2019. ápr. 3. 12:35
 16/16 A kérdező kommentje:

Igazából én úgy gondolom hogy mivel nem volt se szerződésünk, se áram a lakásban, sem az órában, mikor eltűnt, ezért maximum az órát fizettetik ki velem. Vagy ha nagyon durván meg akarnak büntetni akkor utolsó le olvasástól a villany vágás közötti időre kötbért szabnak ki!

Ez az én gondolatom, de mivel nem vagyok otthon ezekben a témákban, ezért fordultam hozzátok. Rengeteg olyat hallani hogy az Elmű több millió forintra megbüntet valakit. Nem szeretnék már többet fizetni örülök letudtam minden tartásom...

2019. ápr. 3. 12:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!