Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Klímával, hogyan tudok párátla...

Klímával, hogyan tudok párátlanítani?

Figyelt kérdés
Tudom, nagyon hü_ye vagyok, de nem értem. Nyáron iszonyatosan meleg a lakásom, egyébként meg borzasztó párás, télen állandó a penész, undorító szag stb. ezért klímát szereltettem be idén. Nyáron nagyon frankón hűtött, napi 2 vödör kondenzvizet ,,termelt,, most bekapcsolom, a párátlanító funkcióra teszem, és mindegy milyen hőmérsékletet állítok be, csak a hideg levegőt fújja, kondenzvíz sehol. Mit csinálok rosszul????
2018. nov. 21. 18:53
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Jól csinálod, de ez funkció így alapvetően nem igazán képes normálisan működni. Ahhoz, hogy a párát ki tudd vonni a levegőből, ahhoz le kell hűteni. Nyáron ez jól működik, mert amúgy is hűteni akarunk.

Télen ez nem túl szerencsés, mert vissza kell hűteni a levegőt, ahhoz, hogy a pára kicsapódjon a hideg felületen. De alapvetően Télen fűtjük a lakást. Minimális ventilátor funkció mellett valamennyire működik, mert a beltéri ilyenkor eléggé le tud hűlni, de akár le is fagyhat. nem szerencsés, és nagy energiapocsékolás ilyenre használni a klímát télen.

Olyan készülék kell ilyenkor, ami visszahűti a levegőt, hogy kicsapódjon a pára, aztán felmelegítve a lakásba visszanyomja a párátlanított levegőt. A penész ellen ilyen formában egy direkt páramentesítő készülékre van szükség, ezek ezt tudják.

2018. nov. 21. 19:34
 2/8 anonim ***** válasza:
Nem kifejezetten erre való egy klíma, bár a funkció benne van. Érdemesebb páramentesítőt venni, vagy szimplán csak gyakrabban szellőztetni.
2018. nov. 22. 10:05
 3/8 anonim ***** válasza:
Ha jól kifűtöd és időnként rövid huzatokkal szellőztetsz, akkor van esély rá, hogy a jó meleg falak és az elégséges légcsere megoldják a problémádat jó időre. Volt nekem is ilyen gondom, pár napos csörte, annyira nem vevődik észre a számlákon. A legmocskabb sarkot telibe kentem hipóval (mindent elpakolva, játszós ruhában, arcvédő plexiben), azóta ki is fehéredett, penész sehol.
2018. nov. 22. 12:11
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, mindenki válaszát.
2018. nov. 22. 21:08
 5/8 Gábor t ***** válasza:

Szia.Kellene venned egy páratartalom mérőt(ha nincs).

Tapasztalatom szerint a klíma (nálam) 70%-ig viszi le, de ehhez, páramentesítő beállítással 16 fokig hűtöm a levegőt, hőmérő szerint, és a klímát is 16 fokra állítottam, és órákba telik.

A pára mérő azért kellene, mert ha nem magas nálad a páratartalom, akkor máshol keresendő a probléma.

2018. nov. 27. 18:07
 6/8 anonim ***** válasza:
Nincs ebben semmi extra, csak ismerni kéne a fizikát. Ahhoz hogy párakicsapódás keletkezzen ahhoz a hűtőfelület hőmérsékletének harmatpont alá kell csökkennie, vagyis a klímának hűtenie kell. A harmatpont a relatív páratartalomtól függ, minél magasabb annál könnyebben keletkezik kondenzáció. Télen a hideg levegőnek egészen minimális a páratartalma, szóval ha belül magas a páratartalom és csökkenteni szeretnéd, akkor egy gyors szellőztetéssel megteheted mindezt, a lényeg hogy rövid ideig huzatot csinálj, hogy gyors legyen a légcsere. A hideg levegő felmelegszik és így csökken a relatív páratartalom.
2018. nov. 29. 07:55
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszi, nektek is. Vásároltam egy párátlanítót kb. 1 hete. A gusztustalan szag megszünt, a nyirkosság is. 2,5 l-es a tartálya és napi szinten ürítenem kell.
2018. dec. 9. 18:07
 8/8 A kérdező kommentje:
Utolsó, szellőztetve mindig is volt / van a lakás, és pont így ahogy írtad, gyors légcsere. Anno ezt a praktikát olvastam, de nem vállt be.
2018. dec. 9. 18:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!