FÉG kazán (régi) mennyire hatékony? Akinek ilyen van mennyire elégedett vele?
A kazánt nem tudom, de a 30-40 éves FÉG cirkómra minden gázos, akit eddig megkérdeztem, azt mondta, hogy ha nincs baja, ne bántsam, mert csak a legmodernebb, rettentő drága berendezések tudnak egy kicsivel jobb hatásfokot, a szimpla újak csak ugyanezt.
Az tény, hogy másokhoz képest nagyon alacsony a fűtési költségem, ez szerintem a (szigeteletlen) szilikátfalon kívül a cirkó érdeme.
FÉG volt, kb. 30 éves, idén cseréltük le kondenzációsra, mert már csak arra lehetett.
Az biztos, hogy strapabíró, de hogy nem energiatakarékos, az tuti. Állandóan ég a láng, ráadásul folyton ki-be kapcsol, mert nem tartja a hőt.
Már most látom, hogy fogyasztásban a mostani sokkal jobb és halkabb is. Persze drágább, de összehasonlíthatatlan a különbség.
Így van! "Összehasonlíthatatlan a különbség."
Csak éppen a FÉG javára!
Az igaz, hogy a gyújtóláng "elpazarol" akár 100Ft-nyi gázt is egy hónapban.
Viszont szinte az életben nem megy tönkre. Nálam a kb.30 évnyi használat alatt a tisztításon kívül mindössze kétszer kellett bimetált cserélnem kb. ezer Ft/db értékben.
Míg a szomszéd igen modern kazánjának csak az évi kötelező karbantartása volt 30ezer Ft/év volt.
De csak addig amíg 5 év után tönkre ment.
Természetesen addigra már ugyanolyant nem tudott venni, így jött az új engedélyeztetés/tervezés a Gázműveknél, és természetesen a kéményseprők is másik kéménybélelést írtak elő.
Már nem emlékszem, hogy mennyi volt a végösszeg nála, de valami millió körüli összegre emlékszem.
Ráadásul 2018. januártól a kötelező kéményseprés megszűntével, a kazánok kötelező ellenőrzését majd a regisztrált gázszerelő szakik végzik, előreláthatóan 30-50ezer Ft-nyi munkadíjért évente.
Úgy, hogy én jól megleszek a "korszerűtlen" FÉG 40-esemmel a következő évtizedekben.
* Természetesen csak a modern kazánoknál lesz a kötelező évenkénti drága ellenőrzése.
A FÉG-et nem jönnek majd ellenőrizni.
A kazánnak csak kis részben van köze a fűtési költséghez. A modern kazánok is csak optimális esetben hozzák azt amit papíron állítanak róluk. A hőátadás is fontosabb a kazánnál. Ja meg a szokások miatt.
is lehet magasabb, alacsonyabb a számla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!