Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Tényleg olcsóbb a gáz a fánál?

Tényleg olcsóbb a gáz a fánál?

Figyelt kérdés
Van egy 150 négyzetméteres tetőtér beépítéses 28 éves házam, akkori energetikai besorolással. Tehát nincs számot tevő szigetelés, fég gázkazán, akkori nem tudom milyen márkájú fatüzelésű kazán. Rokonaim mondták, hogy úgyse érdemes fával fűtenem, hogy magam dolgozom fel, rönkökben veszem a fát, ezzel a régi fég kazánnal is kb. ugyanannyira, vagy olcsóbbra jön ki egy szezon. Ez igaz lehet? A fűtésrendszer gravitációs egyébként, a gázkazánt szobatermosztát vezérli, igaz mechanikus.
2017. okt. 8. 17:05
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Mintha itt a faluban (Somogy megyében) a én házamhoz hasonló házaknál is inkább a gázkémény gőzölögne, ahol eddig fával fűtöttek.
2017. okt. 8. 23:37
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Amíg 2 ezer forint körül volt a valóban száraz fa mázsája, addig olcsóbb volt fával fűteni. De jelenleg már 4 ezer forintért is kaptam ajánlatot, és megtekintés után fejcsóválva köszöntem el, mert friss vágású letekarás nélkül esőben áztatott fáról volt szó.

Ha a fa nem száradt legalább egy évet, és nem olcsóbb lényegesen 3000 forintnál, akkor olcsóbb a gáz. A nedves fa égése közben a hőenergia jelentős része a fa víztartalmának az elforralására és a kéményen történő kieregtésére fordítódik. Ami tiszta ráfizetés. Amellett, hogy még elég sok a munka is vele, amit soha nem számolok fel plusszba.

2017. okt. 9. 14:20
 13/14 anonim ***** válasza:
100%
4 hálószobás+nappali+konyha-étkező+fürdő+mosókonyha+előtér fa fűtése nekünk 1 szezonban kb 120 000 forint, 22,5-23 fokon tartott hőmérséklet esetén! Nagyon nem mindegy a rendszer! Nekünk azért ilyen kevés, mert egy sima és egy vízbetétes cserépkályha gondoskodik a melegről! Hasított fát vásárolunk, amit mindig csak a következő szezonban fűtünk el legkorábban! Addig fedett, szellős helyen van tárolva. Ha a ház jól szigetelt, illetve a nyílászárók is megfelelők, akkor egyik sem túl drága szerintem! A fának az a lényege, hogy száraz legyen! Ezért mi köbméterre vásároljuk a tüzelőt!
2017. okt. 10. 11:02
 14/14 anonim ***** válasza:

80 nm-en 23 fokot tartva gázzal a költségem 1 szezonra nagyjából 70.000 Ft, de ebben benne van a melegvíz is.

A lakás energetikai besorolása: F (semmi szigetelés)

2017. okt. 12. 15:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!