Kinek a kötelezettsége fizetni a közös költséget?
Eladjuk a panelprogramos lakásunkat, melynek még 4 éve van vissza a hiteltörlesztésből. Felvett a ház hitelt, hogy beszigetelje. A mostani vevőnk viszont azt mondja, hogy fizessük még mi ki a hátralévő 4 év költségét, ő csak a hitellel nem növelt közös költséget hajlandó fizetni. Arra hivatkozik, hogy ő egyszer kifizeti amikor a megveszi a házat (a vételárral), és egyszer amikor havonta fizeti a közös költséget.
Mi ezt jogszerűtlennek tartjuk, hiszen Ő fog társasházban élni, a mindenkori lakónak a kötelessége ezt fizetni, nem annak kell, aki eladja a lakását. Én nem fogom élvezni négy év múlva annak előnyeit, hogy be van szigetelve a ház, ha már nem is ott lakom.
Kérek mindenkit, hogy segítsen, mert csütörtökön mennénk az ügyvédhez a szerződés miatt, de ez már kiakaszt, hogy még ezen gondolkodnak.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Üdv.: egy kétségbeesett eladó
Nálunk ez úgy van megoldva, h sajnos az eladónak kötelessége kifizetni a maradék hitelt. Amíg nem fizeti ki, addig a mi közös képviselőnk ki sem állítja a papírt, hogy nincs tartozása az eladónak, azaz el sem adhatja a lakást. Az új vevő pedig át sem vállalhatja a törlesztőt, még ha akarja sem!Hisz anno nem ő szavazta meg, nem vele van szerződése a háznak!
A mi havi közös kltsgünk 15.000 Ft, ha eladnánk a lakást, ki kell fizetnünk a maradék 3 évet (nekünk még ennyi van vissza), az vevő pedig fizetné tovább a normál közös költséget, ami 9000 Ft.
Nehogy kifizessétek, elég gyenge próbálkozás ez a vevőjelölttől. Ha nem megy bele az ember, akkor ne neki adjátok el a lakást.
Ha meg majd nem fizeti a közös költséget, előbb-utóbb úgyis ráterhelik majd a lakásra.
"nem életszerű hogy 2x fizessen azért az állagert amit vesz"
miért fizetne kétszer?
az árba nem volt beleszámolva a hátralévő 4 év, hiszen az eladó úgy kalkulált, hogy azt nem ő fizeti.
ha ő fizetné, akkor 720 ezer ft-tal több költége lenne, szóval ennyivel többért hirdette/hirdethette volna meg a lakást.
a lakás ára evidens, hogy szigetelés nélkül értendő, hiszen azért nem kalkulálta bele, mert még nincs kifizetve.
az meg nettó hülyeség, hogy a közös képviselő nem állít ki igazolást, hogy nincs tartozásuk. aminek nem járt le a fizetési határideje, az nem minősül tartozásnak!!!
a szigetelés díja része a közös költségnek, ezt pedig a mindenkori tulajdonos kötelessége fizetni.
én nem nyelném be, az tuti.
mennyi idő alatt találtátok ezt a vevőt?
amennyire most pörög az ingatlanpiac, meghirdeted 700 ezerrel többért, de min. fl millióval többért, és így is találsz rá vevőt.
napok alatt elmennek a jobb lakások. sokszor már aznap mennek megnézni, ahogy felkerül a hirdetés a netre, és aznap foglalóznak is.
majd írd meg, mi volt.
persze az sem mindegy, hogy egy 30 milliós lakásról van-e szó, vagy "csak" egy 10 milliósról, és az árából másikat kell vennetek. 700 ezer ft nagyon sok pénz, én nem hagynám veszni.
majd jön másik vevő. nem fizetnék azért, amit nem én fogok használni. hiszen nem annak lesz a jövőben kevesebb a fűtésszámlája, áramszámlája, aki eladja, hanem annak, aki megveszi!
"az árba nem volt beleszámolva a hátralévő 4 év"
Pontosan ez a baj.Utólag már senki nem szeret fizetni,még ha "jogos" akkor is.Vagy ennyivel többért kell adni és eladóként rendezi ezután a dolgot,vagy a legelején közölni,kell,hogy ezért ennyi mert...Én hasonlóan jártam,csak ott csatornázási beruházás közel 100 rugóját kellet vona "átvenni". A legszebb persze,hogy már a foglalózás is megvolt,ez utánna "derült ki".
Sziasztok!
A lakást eredetileg 7 500 000 Ft-ért akartuk eladni, jött ez a vevő, megegyeztünk 7 000 000 Ft-ban, de nem lett kimondva, hogy akkor a szigetelés díja, ami visszamaradott rész 207 000 Ft amúgy. Ma hívott, hogy ők nem fizetik ki, a mi sarunk. Kértem, hogy kérdezzen meg egy ügyvédet. Megmondtuk, ha nem jó neki így, akkor eladjuk másnak. Na, aztán felhívta az ügyvédet és a közös képviselőt is, akik felvilágosították, hogy az igenis az ő költsége lesz, ha oda költözik, függetlenük attól, hogy a lakást 5 000 000 Ft-ért vette meg, vagy 15 000 000 Ft-ért. A szigetelést, mint szolgáltatást a mindenkori lakos élvezi és fizeti is. Szval maradt a csütörtöki időpontunk az ügyvédnél. :-)
Köszönöm a kommenteket mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!