Hol találok bíróság által is elfogadott független szakértőt víznyomás méréshez?
Ne azt keresd meg, akit az első írt, ugyanis őt a bíróság nem fogja elfogadni.
Menj be egy közjegyzőhöz, és kérj szakértő közjegyzői kirendelését. Sokkal jobban jársz vele.
Nagyon köszönöm a válaszod a közjegyzőről, ez nagyon váratlan, új és segítőkész információ volt számomra.
Nem neked hanem csak másoknak akik erre az oldalra vetődnek jegyzem meg, hogy rákerestem a Google-on erre a témára és pl. ennek a közjegyzőnek a tájékoztatója gyönyörűen elmagyarázza az egész témát és mit hogyan kell tenni:
(Honnan a csudából jönne erre rá magától egy átlag magyar állampolgár?)
Csak még egy kérdés: Ha ezt az utat akarom járni, kötelező abból a kerületből vagy városból választani a közjegyzőt ahol a szakértői vizsgálatra szükség van?
Tegnap nem volt sok időm, de ma elmagyarázom, h miért kell a közjegyző.
A bíróság sokmindenhez nem ért, és amit nem ért, arra szakértőt rendel ki. Mivel ez a szakértő elvileg független (a bíróság választja ki), a bíróság sokszor hallgat a szakértőre.
Te hozhatsz saját szakértőt, és megpróbálhatod megdönteni a bíróság szakértőjének a nézetét, de azt a bíróság csak úgy fogja elfogadni, mint ha a fél előadása lenne (azaz mintha te mondanád).
Ha viszont közjegyzői szakértőt kérsz:
1. A bíróság úgy fogja elfogadni, mintha az ő szakértője lett volna (azaz mintha ő rendelte volna ki);
2. Már a per előtt kezedben lesz egy szakvélemény, amit mutogathatsz a másik félnek;
3. A szakértő költsége perköltség, azaz pernyertesség esetén a pervesztes fél megfizeti neked.
Amúgy bármelyik közjegyzőhöz mehetsz.
Köszi szépen a nagyszerű összefoglalót, megütötte a szememet egy szó az egyik mondatodban és rögtön kérdőjelek pattogtak fel bennem:
"Mivel ez a szakértő elvileg független..."
Ahogy a procedúrát leírtad, az állampolgárnak semmi beleszólása nincs abban, hogy melyik igazságügyi szakértőt jelöli ki a jegyző, de könnyen előfordulhat, hogy a jegyző legjobb szándéka ellenére, nem független a kiválasztottja.
(Itt most én nem azt feltételezem, hogy egy szakértő hamisan információt írna a véleményébe, elég annyi is ha pusztán értesíti azt az illetőt vagy céget akit vagy aminek a termékét vagy szolgáltatását fogja megvizsgálni jó előre és így máris nem olyan eredményt fog kihozni mintha nem szólt volna senkinek sem előre a feladatáról mivel ad időt a vizsgálandó alanynak a korrekcióra.)
Tehát ebből a szempontból ez a módszer sem tűnik igazán korrupció mentesnek és az állampolgár csak imádkozni tud azért, hogy becsületes szakértőt válasszon a közjegyző.
Jól látom a helyzetet vagy csak azért érzek így mert nem vagyok otthon ezen a szakterületen?
Maradjunk annyiban, hogy egyetlen szakértő sem kockáztatná az engedélyét egy kis víznyomásért.
De vannak olyan ügyek, ahol lehet annyit fizetni...
Válasz a privátban feltett kérdésre:
Amúgy ügyvéd vagyok, és banki finanszírozással foglalkozom, de láttam már közjegyzői szakértői bizonyítást is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!