Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Arányosan nézve mennyivel...

Arányosan nézve mennyivel olcsóbb a tüzi fa mint a gáz?

Figyelt kérdés
Meg éri tüzifát fenni? Pl 3hónap fűtés gázzal vs 3hónap fűtés tüzifával. Mennyire jönne ki akáccal? Mennyire tőlgyel?
2015. okt. 31. 13:07
 1/8 anonim ***** válasza:
86%

A kérdésed nagyon általános. Ha normális fát veszel, jó kályhában égeted el, akkor nagyon megéri. Ha a fa nedves, korhadt, a kályha nem megfelelő (például túl nagy vagy túl kicsi) akkor nem feltétlenül.

Számítsd bele, hogy a fa tüzelés nagyobb macera

2015. okt. 31. 15:05
 2/8 anonim ***** válasza:
31%
Ha tüzépröl veszed nem olcsób szerinrem. Ha erdészettöl veszed és nem ragaszkodsz a legjobb fajtákhoz és ha mahad dolgozod fel a rönkfát akkor rengeteget spórolhatsz.
2015. okt. 31. 15:10
 3/8 kovpet ***** válasza:
Meg kell nézni a gáz és a választott fa fűtőértékét és úgy lehet viszonyítani (kg-ra vonatkozik, át kell számolni). Nyilván nem lesz pontos, de irányadónak jó.
2015. nov. 2. 15:22
 4/8 anonim ***** válasza:

A fatüzelés ma akkor olcsóbb a gáznál ha:

- a fát ÁFA mentesen ( és olcsón )tudod beszerezni erdészetnél haveroktól , erdei köbméterben ( és közelről )

- a fát szeded az erdőben erdőritkításkor erdészetnél , hivatalosan , ilyenkor harmadáron adják ( ez ágfa )és rendesek a mennyiség megállapításakor is ( de dolgoznod kell és elszállítani )

- lopott a fa , és akik lopták , azok megelégednek azzal , hogy az erdőtulajt verik át , téged nem , tehát csak egy oldalról szedik le a sápot

- erdő(részed) van és hivatalosan kitermeled ( beírod , hogy kihoztál 10 köbmétert , közben kihozol 15 köbmétert , ez még belefér )

- erdő mellett laksz és néha éjszaka beoson egy rakat fa az udvarba

-Ukrajnából jön a fa ,kamion mennyiséget vásárolsz , ott azért más árak vannak , be mered vállalni , hogy vita esetén esetleg lecsapnak , van fával tapasztalatod , hogy észrevedd , ha át akarnak verni , és van elég tárolóhelyed

A gáz ára az utóbbi években stagnált ( enyhén emelkedett ) , a fa folyamatosan drágul , rájön a szokásos áremelés , drágult a szállítás ( útdíj), drágultak a cégfenntartási költségek.

Egy jó kondenzációs gázkazán ( jól kondenzáló fűtési rendszerrel ) felveszi a versenyt egy hagyományos fás kazánnal.

A fa erdei köbméterben , rönk formájában az erdészetnél a legolcsóbb ( interneten, tüzépen vannak olcsóbb hirdetések is , de ők mindig kevesebbet hoznak ki ), de a fát fűrészelni , hasogatni , szárítani kell , össze kell rakni , majd a kazánba be kell fűteni.

Kb. 5 tonna fa feldolgozása munka mellett délután egy embernek kb. 2 hétig tart és ha megpróbálsz elgörgetni egy 60 kg -os rönköt , akkor kiderül , hogy nehezen megy.

Kell egy tároló( szárító)hely , láncfűrész,fahasító , ezeket karban kell tartani , javíttatni , esetleg kéményt kell bélelni , ez mind növeli a költségeket.

Fafűtéshez kell egy " fűtő" ( ez általában a nagypapa), ha ez nincs akkor egy modernebb rendszert kell építeni, de ez meg sokba kerül.

Fatüzelésnél nem olyan hőmérséklet lesz , ami neked pont optimális , néha melegebb lesz a kelleténél , néha meg ( főleg reggel ) hideg.Gáznál a hőmérsékletet termosztáttal szabályozod , nem fűtesz feleslegesen.

Ha ezeket a költségeket összeszámolod , akkor a kondenzációs kazán olcsóbb a hagyományos vegyestüzelésű kazánnál.Ezt hat éve én sem hittem el , azóta sajnos megtanultam.

2015. nov. 3. 18:14
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Sok igazság van abban amit írsz az biztos. De régen a szenes kazánról álltunk át a gázra mert olcsóbb kényelmesebb volt. Aztán megdrágult nagyon a gáz venni kellett vegyes kazánt és átállni fára. Befektetni ahogy te is írtad jó fűrészt hasítót venni tárolót csinálni. Így olcsón ki jövünk , persze erdészettől vásárolva a fát. Aztán be jöttek a kond.gázkazánok amikről megint sok jót hallani. Csak hát az ember nem állhat át 5 évente más más tüzelési módra egy ilyen kazán is vagy 2-300ezer plusz hogy tényleg hozza az olcsóságát a házat is be kéne szigetelni. Most kazánt cserélnék mire be hozza az árát lehet megint lesz jobb. Eszi a fene az egészet most már maradok a fánál. 150m2 ert 135 ezer forint értékű nyárfával kifűtök , marad ez.
2015. nov. 3. 19:20
 6/8 anonim ***** válasza:
Nekem azért éri meg, mert néha adódik fahulladék. Arra,csak szállítási költségem van. (Az idén kályhamészen kaptam, tavaly én vágtam össze)
2015. nov. 3. 19:43
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Én 6 erdei m³ fával fűtök ki egy telet úgy hogy puffert fűtök és a használati melegvizet is a fa állítja elő télen.

Idén házhoz szálítva 123'000Ft volt a 6 méter gyertyán. Ezt méterfában a helyi erdészettől vettem.

Ezt egy szombati napon reggel 8-tól délután négyig nagyon kényelmesen (kávé, sör, cigi, pörköltfőzés,) öten megcsináltuk. Benzin, olaj, kaja, pia, egyébb kiadás nagyvonaluan számolva sem volt 20'000Ft.

Amikor magam vágtam össze a tüzelőmet, hozzáteszem minden esetben láncfűrésszel kuglizva és fejszével hasogatva. Akkor 4-5 délután kényelmesen. Mindig két évíg hasogatva szárított fát használok fűtésre.

Kőris, bükk, tölgy, abból kb 7 méterkell nekem. Akácból 8, fenyőből,égerből 10-10 erdei méter.

Tizen egy évvel ezelött csak gázfűtésem volt akkor 2660m3 gázt használtam el egy tél alatt.Ez mai áron: 332500Ft

Nekem az az egy nap favágás a barátokkal a kb. 180 fűtött napon a napi negyed óra meg ér évi 200'000Ft megtakarítást.

Arrolnem is beszélve, hogy mennyivel más az az érzés hogy egész nap melegek a radiátorok, vagy csak néha, amokor bekapcsol a gázkazán.

2015. nov. 16. 00:15
 8/8 Laly1972 válasza:
7es! Az a 2660 m³ gáz egy télre nagyon sok. Nekem egész évben nincs annyi.
2023. jún. 20. 19:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!