Lehet vásárolni száraz tüzifát?
A fabrikett ára a hasított tüzifához képest csillagászati, fabrikettel ott és akkor érdemes tüzelni, ha valaki a magasabb fűtőértékét és a tisztaságát ki akarja használni, pl. újgazdagék konadállójában, díszből.
Száraz tüzifa szabadpiacon ab ovo nem létezik. Az a kereskedő, amelyik mázsára adja el a fáját , természtesen nedves fát ad el, nyáron locsolják is. Aki pedig köbméterben ad el, ott a fa nyers vágású.
A megoldás, hogy a tüzifát áprilisban kell beszerezni, mikor a legolcsóbb, és van ideje őszig megszáradni.
Csak a magyar népre nem jellemző az előregondolkodási készség.
35 Ft/kg tüzifaár az 3500 Ft/mázsa, én annyiért nem vennék, ez nagyon piaci ár felett van. A 60 Ff/kg fabrikett reális.
A száraz keményfa fűtőértéke 15-16,5 MJ/Kg, a fabriketté legfeljebb 18-19, minden ellenkező híreszteléssel szemben, lignintartalomtól függően. Ha csak préselt fabrikett, nem is több a fáénál.
Nekem ez csillagászati árkülönbség.
Esetleg megnézheted a környéken levő eladó ház hírdetéseket.
Ha nem laknak bent, még lehet maradék eladó fa...
Ígérni megigérik , hogy száraz lesz a tüzifa ,de mire kiszállítják , arra az ígéretek eltűnnek.
Üzletben ( kereskedőnél ) nekem nem sikerült száraz fát vennem , de vannak ( főleg falun , erdő mellett )házak , ahol van száraz fa ( a színéből látni , hogy kiszívta a nap).Kérdés , hogy eladják e....
Egyébként a tölgy , cser kb. 1 év alatt szárad ki 20 % - ra , a fenyő már fél év alatt is kiszárad.
Fabrikettel szerintem nem érdemes tüzelni ( speciális eseteket kivéve ). Mi kipróbáltuk , jó meleg , de az összköltsége hasonló a gáztüzelés árához , viszont a gáz jobban szabályozható ,nincs vele munka , csak a termosztátot kell csavarni.
Orbán Viktor keresztbetett a fatüzelésnek , hiszen a gáz ára stagnál , (vagy enyhén emelkedik ) , miközben a fa árát emelik a kereskedők ( plusz lopnak belőle ) , rámegy ez elektronikus útdíj ,az egyéb szállítást ( és a cégtulajdonlást ) terhelő adók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!