Mennyibe kerül legolcsóbban a tűzifa, ha nem csalótól veszed?
Minden tüzifa-kereskedő csal valamilyen mértékben. A többi rákényszeríti. Ha kiirja a valós árat, hívást se kap. Tízezer/köbméteresekkel szóba se érdemes állni. Rettenetesen el vannak szemtelenedve. Hozzám jön a zsiványa: egy köbméteres kalodák. Lemérem. Kilencvenszer kilencvenszer nyolcvan centi. Hát, az majdnem egy köbméter, mi aza kis eltérés. Mondom, barátom 0,9 x 0,9 x 0,8 az nem egy, hanem jóindulattal 0,65, ha maga odamegy a benzinkúthoz, és egy liter gázolajról kiderül hogy hat és fél deci, vigyorogva kifizeti a kutasnak, vagy orrrbavágja? Én őt ne fenyegessem...Mondom neki, nem fenyegetőzök, csak bemegyek a pisztolyért, magánterületen vagyunk, mire kiérek, találja ki, mi lesz. Jön a másik. Szép megrakott méteres kalodák, felemelem a középső sort, még két hasáb sincs, már a legfelső hasáb alatt nemhogy ömlesztve vannak a hasábok, hanem összesen 12 hasáb van, élére rakva, három oszlopban tartják a felső sort. Mondom, szép vicc, csak nem jött be. Jön a harmadik majom. Lemérem, annyi. Leborítja, kifizetem, elmegy, fél óra múlva meg rájövök, hogy tölgy címén felerészben nyárfát vettem.
Görény mind.
Tüzifát leginkább erdei m3-ben érdemes venni, mert az a leginkább mérhető. Miskolc környékén 18-20eFt-ért lehet venni.
Az ár nem mindig elsődleges szempont. Ha átvágnak a mennyiséggel, azzal nagyobbat lehet bukni.
Alapvető dolog, hogy minden faszállító át akar verni. Amelyik úgy tűnik, hogy nem, az is, csak még nem tudod hogyan.
"Alapvető dolog, hogy minden faszállító át akar verni. Amelyik úgy tűnik, hogy nem, az is, csak még nem tudod hogyan."
Ez nagyon biztatóan hangzik.
A tüzépek megbízhatóbbak, vagy azok is megtalálják a módját?
Tüzépen még soha nem vettem fát, nem tudom ott mi a szokás. Mázsára vételnél nagyon nem mindegy, hogy menyire nedves, vagy száraz a fa, mert nagyon jelentős súlykülönbség van a kettő között.
Én két dolgot tapasztaltam néhány évnyi fa beszerzés során.
Tűzifát rendszerint nem kedves szerzetesek, vagy a becsület lovagjai árulják. De az eladó bőrszíne egyenes arányban van az átverés valószínűségével.
Lehetőség szerint óvakodni kell az újságokban hirdető árusoktól. Sokkal jobb, amit a szomszéd, ismerős ajánl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!