Ti havonta hányszor fürödtök? Mennyi vizet fogyasztotok egyéb dolgokra? És így mennyi a hideg és melegvíz számlátok?
Egyetértek, utolsó, és nem is értem, miért kell mosni napi 3-4 szer 3 felnőtt emberre....
Mit mostok, most komolyan, főleg nyáron, amikor nincs se vastag pulóver, se kabát, se hosszú nadrág, nem értem?
1. Le kell dobni az alsógatyát.
2. Ha kimegyek utcára húzok trikót meg zoknikat. A zoknikat még aznap ledobom, a trikót meg 2-3 naponként (ha póló lenne, azt is naponta cserélném).
3. 3-4 naponként a rövidnadrágot is ki kell mosni.
4. Minden nap másik törülközőbe törlöm a kezem, meg az arcom, miután megmosakodtam.
5. Ha fürdök, akkor a hatalmas fürdőlepedő szerűséget is ki kell mosni a kövi alkalomra.
6. Apukám pólót hord, ő minden nap kimossa.
7. Anyukámat nem figyelem, de ő minden nap kimossa az aznapi ruháit (szerintem).
8. És mindenkinek külön törülközői vannak.
Amúgy most is megy a mosógép, napi 3-4x szokott vagy másfél órán keresztül mosni, aztán kiöblítjük 20percessel, meg ilyesmi. Lehet ezért használunk olyan sok vizet.
A mosás a sok. Ha a mindennapi váltás ruhákat kimossátok, akkor is miért kell mennie 3x-4x naponta? Itt valamit nagyon rosszul csináltok. Vagy mindenkinek külön mossátok a ruháját és gyakorlatilag üresen megy a gép? Képtelenség, hogy napi 3-4 alkalommal megteljen egy mosógép 3 embernél. Ha belegondolsz, akkor ez napi 20 kg ruhát jelent!
Anyukádnak erősen át kellene gondolnia ezt a dolgot.
Annyi ruhátok van, amennyi pont rajtatok van? Vagy miért nem lehet mondjuk hetente egyszer mosni?
Egy takarékos zuhanyzás nem igényel sok vizet. Sokkal inkább a napi többszöri mosáson spórolj mint ezen.
A mosás lesz a ludas, és most lehet én vagyok igénytelen, de nálunk hetente egyszer cserélem a fürdés után használt törölközőt, a kéztörlőt pedig heti kétszer cserélem, így heti egy adag csak a törölközők.
Ja, és minden nap zuhanyzunk, van, hogy kétszer is.
Most pl. mivel nyár van, alig telik meg a mosógép a szennyessel, mert csak póló meg rövidnaci van, plusz a fehérnemű. Ha minden nap tisztát veszünk mindhárman, akkor is 3-4 nap eltelik, mire megtelik a mosógép, hogy takarékos legyen elindítani. Ha ti tényleg minden nap cserélitek a törölközőket, akkor is két nap, mire annyi törölköző összegyűlik, amivel elindítható a mosás. (a mi átlagos gépünkbe 4 nagy törölköző + 2 kéztörlő fér bele)
Szóval még mindig nem értem ezt a rengeteg mosást...
#25: Nem hinném, hogy igénytelen vagy, szerintem a legtöbben nem mossuk ki a törölközőt, mert egyszer beletörölköztünk fürdés vagy kézmosás után...
Én sem értem a sok mosást. De a heti egy hosssssssssssssssszú zuhanyzást se, napi pár perc ugyanannyiba kerülne s akkor nem lenne izzadt és piszkos az ember napokig... De egy röpke zuhanyzás eleve nem sok vizet jelent.
Nekünk annak idején havi 3 köbméter víz ment el 2 főre, akkor ott kád se volt... Heti 1-2 mosás, főzés, mosogatás, a szokásos. Nem takarékoskodtunk extra módon, de persze nem is pazaroltunk.
(Ma már saját kút van, s a vízfogyasztás inkább villanyfogyasztással jár.)
Hihetetlen ez az ésszerűtlen vízfelhasználás.
Egyrészt egy takarékos 5 perces zuhany (elzárom míg behabozom magam, nem teljes víznyomáson megy takarékosabb fejjel...) alatt 15 liter ha elmegy.
Nem takarékosan egy kádnyi vizet is el lehet pacsázni 5 perc alatt.
Egy átlag kád 3/4-ig töltve ~150 liter.
Ha a 30 perces hétvégi fürdésed abból áll, hogy 30 percig folyatod a vizet, akkor akár 5-6 kádnyi vizet is elfolyathatsz.
De még ha 1 kádnyit is, abból is kijön 10 visszafogott zuhany. Nem éri meg bűzleni a 40 fokban spórolásból.
A mosásról meg annyit, hogy ha nem modern a gépetek, akkor egy töltéssel akár 120 liter vizet is elfolyat (30-szor 4 mosással ez több mint 14 m3) .
Modern, energiatakarékos (súlyautomatika...stb.) is elhasznál 50-80 liter vizet egy mosáshoz.
Na, ha ebből van nálatok napi 3-4.... akkor a legoptimistább számolással is ~4,5 m3 csak a mosásotok (és erre még mennyi áram megy...)!
Napi 5 perc zuhany 3 emberrel pedig ~1,3 m3.
28-as,
nem tudom h a kerdezoeknel hogy van, de a modern gepeket is ra lehet kotni a melegvizre es ez tobbnyire olcsobban jon ki, mintha a gep melegitene a vizet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!