Egy társasházban miért a fogyasztónak kell a mellékmérő vízóra cseréért fizetni (~16. 000 Ft) ha pl. az ELMŰ-nek nem kell fizetni a villanyóra cseréért?
Nem az enyém, mert ha az volna, akkor én is megvehetném pl. a Vaterán és sajátmagam beszerelhetném és nem tennék rá plombát sem mert valóban az enyém lenne.
Felhasználóság alapján meg végképp nincs különbség egy villanyóra és egy mellékmérős vízóra között, a lakástulajdonos ugyanúgy fizet a havi (illetve két havi) mérőóra állás alapján.
mégis a tiéd, és igen, megveheted akárhol, aztán a vízművel bevizsgáltatod, és leplombálják ... miért? mert a társasház közgyűlése így döntött (mármint úgy, hogy almérő, és a vízmű belement, hogy leolvassa, pedig neki csak a főmérőig van kötelezettsége) ... bevizsgáltatni és leplombálni pedig azért kell, hogy ne csalhass vele (nem te, bárki)
ha nem akarsz órát, akkor jön az érdekes történet, mert akkor a főmérő, és a többi almérő különbözetét fizettetik veled ... na, arra megy rá a gatyád, és nem az óra beszerzésére
A mellékmérős vízórák történetét és történelmét én is tudom, ok-okozat, stb., de a világ változik, fejlődik vele együtt a szolgáltatások színvonala, minősége a kereslet-kínálat törvénye vagy a kormány által hozott törvények és rendeletek miatt.
De a végeredmény, a jelen helyzet az, hogy egy szolgáltató és fogyasztó között szerződés jön létre egy bizonyos termék folyamatos szolgáltatásáról akkor a mai világban szinte minden szolgáltatói területen a fogyasztó csak a termékért köteles fizetni, minden mást a szolgáltató áll.
Most itt első sorban olyan szolgáltatásokra gondolok amiket magánszemélyeknek nyújtanak egy lakáshoz vagy házhoz kötve.
Itt van pl. az Internet szolgáltatás, a kábel modemet a szolgáltató adja, ha elromlik, a szolgáltató ingyen kicseréli.
A kábel TV, ahol a settopbox-ot a szolgáltató adja, ha elromlik, ingyen kicserélik.
A hangsúlyt én mindegyik esetben arra helyezem, hogy a szolgáltató és az ügyfél között egy SZERZŐDÉS köttetett, más szóval egy JOGVISZONY - ahogy minden más termék szolgáltatása esetén, a készülék/mérő óra le van plombálva illetve ragasztva, mindegyik szolgáltató ingyen kicseréli ha már nem tudja ellátni a feladatát kivéve a Vízművek.
Az, hogy ebben a képben van egy fő óra is, amin mért különbséget a társasház fizeti, az egy mellékes techikai kérdés, a lényeg a szerződés, jogviszony a Vízművek és a fogyasztó között.
2014-ben már majdnem úgy döntött a kormány, hogy ez a téma is egyszer mindenkorra rendezve lesz, csak feltételezni tudom, hogy a gépezet beindult és többi már csak történelem:
Hát nem tudom...Szegeden,a Kálvária sgt.-n a 16 lakásos társasházban régen 5...most már 10 évente cserélik,és ingyenes.
Nem lehet,hogy csak akkor kell fizetni,ha meghibásodik?
Ha meghibásodás miatt kell lecserélni, akkor is ingyenes. Viszont ha egyéb okból kérsz plusz órát (almérőt), vagy villanyórát nagyobb amperesre cseréltetsz, azért fizetni kell. A legelső óra beszereléséért is fizetni kell. Ezt legtöbben csak azért nem tudják, mert nem építkeztek, hanem eleve olyan lakást/házat vettek, amiben már ott voltak a mérőórák.
#7: 10 évente, az jól hangzik. A fentebb már utaltam a stop.hu-n megjelent cikkre, ott egyetlen hozzászólás van, de az is egy érdekes megoldásról beszél.
Ebben a szegedi társasházban... a lakástulajdonosok a helyi vízművekkel állnak szerződésben, és onnan is kapják a számlát?
Feltételezem, hogy azért a háznak van főmérő órája is a közös vízhasználatra igaz?
Melyik cégtől kapjátok a vizet?
Lehet, hogy több vízszolgáltató cég van az országban és nem egyformán kezelik az ügyfeleiket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!