Van aki olyan lakásba lakik ahol a vízdijat is általányba fizetik, tehát csak egy közös óra van?
Szerintem erre nincs lehetőség, mert a kedvedért nem fognak egy másik csövet kihúzni.
De biztos van itt nálam okosabb.
Azt a szabályzatban keresd, hogy le lehet-e válni.
Egyébként a lakásodba kell tetetni egy hiteles vízórát.
A vízművekkel és a közös képviselővel kell egyeztetned.
(meg egy vízvezeték szerelővel)
Szerintem van jogod saját mellékmérős vízórát beszereltetni és szerződést kötni a vízművekkel akkor is ha te vagy az egyetlen tulajdonos aki a házatokban ezt megteszi DE...
a közös vizet SAJNOS továbbra is fizetned kell a közösköltségen belül mert ha feltételezzük, hogy minden lakásnak saját mérőórája lenne, akkor is van közös víz fogyasztás a következő okok miatt:
kocsimosás
viráok, fű locsolása
kuka mosás
kissebb-nagyobb csőtörés amit még nem fedeztek fel
a mellékmérő órák pontatlansága
Tehát csak azért mert saját vízórát szereltetsz fel, az nem mentesít téged a közös víz díjának hozzájárulása alól és ha úgy döntesz, hogy nem fizetsz és a ház vagy a közös képviselő fizetésmeghagyásoz folyamodik, illetve perre menne a dolog, nagy az esélyed arra, hogy elveszítenéd a pert.
Tehát a legokosabb az lenne, ha a tulajdonosok többségét (50%+1 fő) meggyőznéd a mellékmérők előnyéről és akkor közgyűlési határozat meghozása után kérhettek ajánlatot stb. (persze ajánlatot a közgyűlés előtt érdemes kérni, hogy a közgyűlés lássa, hogy mire szavaz.)
Agica9: amint már az előbb írtam, sok oka lehet annak ha "ok nélkül" van jelentős közös víz fogyasztása háznak.
Egyet ki is felejtettem, könnyen megtörténhet, hogy valaki "megcsapolja illetve csapolta a csővezetéket illetve nem minden csap elé tettek anno mellékmérőket.
Közgyűlési határozattal meg lehet az csinálni, hogy egy 2-3 tagú bizottság végigmegy minden lakáson és leellenőrzi, hogy akármelyik csapot megnyitják, a mellélmérő óra kis fogaskereke pörög.
Az ellenőrizendő csapok listája:
konyha: mosogató csapja, mosogató gép
fürdőszoba: mosdó, wc, kád, zuhany, mosógép
ha akármelyik megnyitása esetén nem pörög a kis kerék, ott "lopják" a vizet vagy szándékosan vagy akaratlanul a csőrendszer kiképzése miatt.
Nyilván vannak, akiknél nincsen vízóra.
A vízórások csak 1 m3 vizet fizetnek havonta nálunk, a nem vízórásoknak osztódik fel a többi, a közös költség így magasabb, de tartalmazza a vizet. Evvel együtt minden évben csökken a ház vízfogyasztása és ezért csökkenteni lehet a közös költséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!