Egy ügyesen gazdálkodó anyuka hogyan tudja megfogni a pénzt?
A fűtés télen nagyon el tud szaladni sokaknál, általában gazdaságtalanul fűtenek. A legjellemzőbb hibák, hogy gázzal a gyerek miatt magas hőmérsékletet tartanak fenn, mintha nem lenne pulóver és pléd; a nyílászárók rosszul illeszkednek és/vagy nagyon vezetik a hőt (egyrétegű ablak jellemzően), fatüzelésnél nincs 1,5-2 évig szárítva a fa (a tökéletlen égés és a forrással elvont hő miatt 40% bukó, plusz a rengeteg korom, azért az nem kevés); hosszasan égetik a gázbojlert, pedig 8-10000 egy olcsóbb, de jobbfajta "egyszer beállítós" csaptelep...
Az étrend is lehet gazdaságos. Lehet bespájzolva tészta, liszt, porélesztő, krumpli, legolcsóbb mártások a tésztára, legolcsóbb sajt a fagyasztóban 10-20 dekás darabokban, némi hús fagyasztva és szintén jól szétosztva, cukorból, sóból, zsírból, olajból többlet mindig legyen, fűszerekből az olcsó sokszor nagyobb is és ízletesebb is, mert jobban fogy a boltban, tehát az a minimum, hogy frissebb... Megjegyezni, hogy a legolcsóbbak közül melyik cikk volt nagyon jó (semmi "ahhoz képest"), semmi instant marhaság, semmmi konzerv, semmi készétel. Zöldséget a zöldségestől és húst a hentestől (nem kerül annyival többe, amennyivel tápanyagdúsabb, nem beszélve az ázott húsú, üzletlánci, kriptalakó életű tápos csirkéről). Az már egyéni ízlés kérdése, hogy jó háztól vett szalonna, kolbász van-e a kamrában nagy becsben tartva.
A lustaság is nagy barátom. Többet főzök, és ha fagyasztható, akkor a fagyasztónak is főzök valamennyit. Ha nem muszáj, nem főzök. Nagyszerű a zsíros kenyér, ha az ember csak akkor eszi, amikor azt kívánja. A lekvár, ha tisztán van eltéve és tiszta kanállal dobálják a kenyérre, végtelen időkig eláll a hűtőben. A méz még ha cukrosodik is, jól megvárja, hogy rákívánjon valamelyik kismackó. Elvileg ügyesen melengethető, de hogy nem melegítsünk ki semmi hasznosat belőle, rá kell szánni egy-két órát, ami semmilyen energiával nem gazdaságos, langyos vízből is túl sok kéne, hogy működjön is és forró se legyen... Ha egy kis olcsó mogyorókrém vagy csokikrém van, az is tök jó, például egy gyors liszt+víz+só palacsintán felülmúlhatatlan. A legolcsóbb táblacsokik is jöhetnek hármasával-négyesével. Egyszerű piskótába potyogtatva is olyan kegyetlen finom, hogy kár fáradni jónéhány bonyolultabb recepttel. Sütiből van jópár ilyen egyszerű de nagyszerű. A kókuszos kocka, a keksz- és kókusztekercs, a laza vajas csokikrémes piskóta, a pogácsafélék, szezámos rúd (sajtos, köményes, fokhagymás és tetszőleges kombináció)... Margarint nem szoktam bespájzolni, frissen jó, és sajnos érdemes költeni a klasszikus névre...
Levesekkel nem bajlódunk, semmi szükség rá, az orvosok is egyetértenek abban, hogy inkább kaja után kéne a forró lötty, hogy jobb legyen az emésztés. Néha gyümölcslevesnek induló, szósszá hűlő ételköltemények kerülnek az asztalra, és persze nagy, közös étkezéseken azért ott a jó húsleves.
Pirított gríz, grízes vagy morzsás tészta, gombóc, derelye, fánkok, tejbegríz és -rizs, pudingok (házilag liszttel és keményítővel) nagyon jól el tudják csitítani a sütivágyat rövid távon, és nem számítanak drágának. Tejből a legolcsóbb, legsoványabb tökéletes főzőcskézni, és ha nem nagy úr a finnya, akkor tökéletes iszogatni, kakaónak, műzli alá, bármire. Szokott lenni a legolcsóbb, nagyon tartós dobozosból pár a kamrában lepakolva, csak hogy tejért se kelljen már szaladgálni.
A legfontosabb, hogy tisztában legyen az ember az árakkal, és azzal, hogy hol miből lehet igen olcsón vállalható minőséget beszerezni. Én szoktam próbálgatni drágább alternatívákat is, és van, hogy tényleg legalább annyival jobb, kiadósabb, stb, amennyivel többe kerül. Még tusfürdőből is megéri a márkás. Meg ott nagyon jó az a teljesen kínai fürdőpamacs, rengeteg ideig tart vele a tusfürdő, és sokkal tisztább az ember. Mosóporból vagy folyadékból is jobban megéri a márkás. Abból elég feleannyi amennyit ajánlanak, és még kulturáltabban is illatozik. Öblítő egyáltalán nem kell, persze jó, ha van, de általában nagyon jó 1-2 cent ecet helyette, még a ruha is élénkebb (vagy a fehér fehérebb) színű vele. És persze van, amiből úgyse fogy sok, jobb a minőséget választani a vesződség helyett, ilyen például a fokhagyma, a kolbász, a rendes kockavaj, a margarin, a bors és az őrölt paprika, és lehetne sorolni a szívügyeinket... :)
Hirtelen nem jut más jelentősebb az eszembe, néhány aprósággal biztos meg lehet támogatni még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!