Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Mi lehet a reális átszámítás...

Mi lehet a reális átszámítás a tüzifa ömlesztett m3-e, és az összerakott m3-3 között? Továbbá mennyi lehet a súlya nedvességtartalomtól függően 1 m3 összerakott tüzifának?

Figyelt kérdés

A napokban rendeltem egy internetes cégtől 3 m3 ömlesztett hasított tüzifát. Miután a szállítók elmentek, akik csak bedobálták az udvarra egy nagyobb, több fát is tartalmazó kocsiról, összeraktam szépen a hasábokat, úgy mint a Tüzép telepeken szokásos.

Megdöbbenve tapasztaltam, hogy pontosan megmérve és kiköbözve a szállítmány összerakva 0.8 m3-t tett ki!!!

Tudom hogy összerakva egész más a térfogat, de ennyi szerintem

nem lehet a csökkenés. Kiszámoltam, hogy így kb 6000.- Ft-ért vettem 1q fát! Reklamációmra közölték, hogy az ömlesztett fa ilyen...

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy élemedett korom ellenére még nem használtam fa fűtést, és nincs gyakorlatom ebben a kérdésben.

Megköszönném, ha kapnék konkrét választ hozzáértő emberektől:::-))

2014. okt. 19. 17:26
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
22%

előttem szóló nézd már meg ezt: [link] aztán utána beszélj hogy mennyi a tölgy élőnedves ill a légszáraz súlya.Igen is eme táblázat szerint a tölgy frissen vágott nedves állapotban 1.08 légen száradt 0,86 és én egy átlagot vettem a 800kg/m3 által ami reális!

A különböző fafajok fajsúlyát pontosan meghatározni igen nehéz, mert a fában igen sok a hézag, amely vízzel vagy levegővel van tele. Azért a gyakorlatban megkülönböztetjük a frissen vágott vagy zöldfa fajsúlyát, amely körülbelül 45 % vizet tartalmaz, továbbá a levegőn szárított és körülbelül 10-15 % víztartalommal bíró fa fajsúlyát és végre a 100-110 oC mellett mesterségesen szárított (aszalt) fa súlyát. Az építőszerkezetek méretezésénél némi kikerekítéssel a levegőn szárított fa súlyát szokás alapul venni. Ezeket a súlyadatokat a magyar mérnök- és építész-egylet is elfogadta. Ennyit erről nagytudású előttem szóló :D

2017. aug. 4. 17:34
 12/12 anonim ***** válasza:
54%

Kedves "nagytudású előttem szóló"!

Mielőtt másokat leszólsz, legalább a józan paraszti eszedet használhatnád!

Ha nekem nem hiszel, fogj egy frissen vágott tölgyfa rönköt és dobd bele vízbe! Garantáltan nem fog lesüllyedni mint egy darab kő!

Ez a tankonnyvtar.hu is gondolom egy Natur-rel egyenértékű impaktfaktorral rendelkező tudományos szakfolyóirat...

Ezen az alapon a magyar egészségügyet is meg lehetne szüntetni. Fölösleges milliárdokat pumpálni bele, hiszen sokan hiszik olyan okosnak magukat mint te és egy kis gyakorikerdesek.hu és hasonlóan rangos "tudományos értekezések" olvasgatása után is prímán elvégeznek magukon egy vakbélműtétet.

Vagy beregisztrálok egy weboldalt, ahol leírom, hogy az ég zöld színű. Nyugodtan terjeszd az igét és hülyézz le mindenkit, aki mást mert állítani! Hiszen te úgyis jobban hiszel ennek, mint a saját szemednek, méréseidnek, tapasztalatodnak. (Még szerencse, hogy a világ nem íy működik.)

Nem kell elhinni nekem. Ki kell próbálni, nem tart semmiből! Egy vödör víz, egy fahasáb... Ennyi!

2017. aug. 4. 19:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!