Mennyi pluszt jelent a villanyszámlában egy elektromos hősugárzó, mondjuk egy hidegebb téli hónapban?
egy 1,5 kw-os hősugárzó ,óránként kb 70 forintba kerül,
-na most ha egy nap 3 órát megy akkor napi 210 ft
-ez 30 napon keresztül, már 6300 ft
Amennyit járatod. Ha mondjuk megy egy 3-4 órát naponta, 20 napot (átlagos munkanapok száma), az olyan 100-110 kw/hó, ez olyan 2.500-5.000 ft pluszt jelentene havonta, attól függően hol laksz és melyik szolgáltatónál vagy.
De ha előkapod a "rezsicsökkentett" kis számlácskádat, megtekintheted rajta az áram kw-os árát, és kiszámolhatod rá rád aktuálisan.
Meg persze ha 30 napot megy és nem 20-at, akkor 1/3-al rá kell dobni az árra, tehát kb. 3.500-6.500 közé esne a plusz.
Egyébként 1.5 kw szerintem sokat nem használ.
A nagy belmagasság nem előnyös, a hőszigetelő képessége nem tudom, milyen egy ilyen lakásnak, körbefűtés van-e, ésatöbbi. A nyílászáróról sem tudom, hogy mennyire jó, de ez a többihez képest mellékes most.
Ja s az is számít, hogy az 1,5 kW-os hősugárzó tartósan mennyire képes. Nekünk van 2 kW-os, aminek elélg béna termosztátja van, 700 wattos hosszabb távon.
Ha melegben akarsz lenni, akkor nem elég, ha csak este megy pár órát a hősugárzó. Egy nagyon pici vagy nagyon jól szigetelt szobánál még igen, de amúgy nem. Megfelelő komfort esetén a falak sem hidegek, ami hő azokból távozik, azt pótolni kell. Ami nem kevés, főleg nagy belmagasság esetében.
Én csak a saját házunkat tudom felhozni. Télen napi minimum 12 órában mennek hősugárzók, úgy havi 20 ezer forint már elég ehhez, de jó a hőszigetelés és vezérelt áramot használunk. A ház eredeti állapotában (70nm, kis belmagasság, szigeteletlen téglafal, normál hőszigetelt ablakok) minimum 5-6-szor ennyi fűtés kellett volna (négyszer ennyit fűtöttünk és kifejezetten hideg volt, 16 fok fölé ritkán ment).
Ennek tükrében nem hiszem, hogy olcsón megúsznád a dolgot. Napi 2-4 kWh az én szobámban elég enyhe téli napokon, a szobám vagy 13 nm, 220 centis belmagassággal, a szintén (sokkal jobban) fűtött alsó szintről felfelé száll a meleg, s majdnem passzív ház szintű a szigetelés. 18-19 fok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!