Valószínűleg egy villanybojéeres és gázkazános
családi házba költözünk. Mire figyeljek?
1/16 A kérdező kommentje:
Természetesen villanybojlert szerettem volna írni.
Hát ne költözz oda ez a legjobb tanács. A villanybojlernél gazdaságtalanabb melegvíz forrás nincs. Ugyan ez igaz a gázkazánra fűtés szempontjából.
2014. febr. 9. 16:35
3/16 A kérdező kommentje:
Hát kössz :P Ilyen lehetőségünk nem lesz még egy, úgyhogy 2 gazdaságtalan dolog miatt nem fogom elszalasztani, hiszen bármikor le is cserélhetem... Van vegyes tüzelésű kazán is egyébként. De szeretném tudni, hogy ezekből a rendszerekből mit lehet kihozni. Azért nem egy ember él így.
mit tudsz kihozni, az tőled függ. kár itt kérdezgetni sztem;lehetőségeidtől függően, úgyis variálni fogsz.
villanybojler -vezérelt árammal.gázkazánhoz nincsen komment. vegyes kazán...ha ősrégi, akkor variálhatsz, hogy mivel váltod ki, sok féle van, sok lehetőséggel.
2014. febr. 9. 18:39
5/16 A kérdező kommentje:
Persze tőlem függ, de ha nem tudok róluk semmit, akkor csinálni sem tudok semmit. Pl olvastam azt, hogy nem kell maxra állítani a hőfokot, elég 40-re és akkor már spórolok. Ilyesmire gondolok.
Ha be se kapcsolod..... amúgy a bojler mérete,fogyasztása stb stb sok mindentől függ,de télen olyan alap 5000ft-tól van a használata,én nyáron azért nagyon laza hőfokra állítom...(van mosogatógép így nem gáz mosogatásnál).
Nálunk a kazán 16 fokra van állítva és alap vegyessel fűtünk.
2014. febr. 9. 18:45
7/16 A kérdező kommentje:
A bojlert érdemes ki-be kapcsolgatni? Pl ha elmegyünk dolgozni, akkor kikapcsolni.
A kazán meg olan, hogy folyamatosan adja a hőt a radiátoroknak? Most cirkónk van, és ez ugye kikapcsol, ha eléri a bizonyos hőfokot.
Nálunk is villanybojler van és gázkazán, és köszönjük, jól vagyunk. Ráadásul nincs kellemesebb dolog, mint amikor csak a termosztátot kell tekergetni, és a meleg víz sem fogy el könnyedén. A villanybojlert köttesd vezérelt áramra, úgy jóval olcsóbb. Ki kell tapasztalni, milyen melegre kell a vizet fűteni, hogy az egész családnak jusson meleg víz. A miénk 200 literes, négyen vagyunk, és bőven elég, ha 60 fokon megy. A gázkazán termosztátját meg időzíteni lehet úgy, hogy akkorra fűtse fel a lakást, amikor hazaértek, napközben meg lehet picit hűvösebb. Teljesen kihűteni nem szabad a lakást, mert az nagyon megdobja a számlát, ha állandóan hidegről kell felfűteni. Nálunk egyébként kondenzációs kazán van, az eleve egy fokkal gazdaságosabb.
2014. febr. 9. 19:01
A bojler akkor lehet viszonylag gazdaságos, ha éjszakai árrammal fűtöd. Ilyenkor az áramszolgáltató kapcsolja, tehát nappal max 2 órát fűt. Ha ezt is ki akarod küszöbölni, akkor építhetsz be kapcsolóórát is.
A gázkazán hatásfokát tényleg tudod javítani azzal, ha csak 40 fokig melegíted fel a fűtésrendszert, de feltétlenül szükséges az is, hogy rendesen be legyen állítva. Keresni kell egy szakembert aki ezt el tudja végezni.
2014. febr. 9. 19:07
1. v-ok .8- AS Nem a kényelmet vitatja senki hanem az árat.És most hogy kérdező leírtad hogy van vegyes is mindjárt más a helyzet. A gázt ne használd .Én úgy spórolok hogy erdei köbméterre veszem a fát erdészettől magam vágom hasogatom sokat spórolok így. A gáz kazán vagy 8 éve nem volt bekapcsolva még őrlángra se.
2014. febr. 9. 19:52
Kapcsolódó kérdések: