Véleményeket várnék abban témában miszerint: olcsóbb e Földgázzal fűteni és meleg vizet előállítani mint tűzi Fával? Ezt vegyünk alapul: pl. Budapest és környéke (szerintem itt a legdrágább a tűzifa)
Itt nagyon sok tényezőt figyelembe kell még venni.
De először a száraz adatok. Én száraz akácra végeztem számításokat, és jó közelítéssel mondhatom, hogy a fűtés 1 egység költségbe kerül fával, 2 egységbe gázzal, és 4 egységbe elektromos árammal, ha az áramot egy az egyben elfűtöd (infrapanel, hősugárzó stb.)
Ez az arány azonban nem veszi figyelembe azt, hogy a fát 1-2 évig tárolnod kell, hogy rendesen kiszáradjon. Vajjon korrektül megkaptad-e azt a mennyiséget, amennyit kifizettél? A fát be kell hordani, a hamut, salakot ki kell vinni. A kazán mellett folyamatos a por, pernye - állandóan takarítani kell, ha nem külön épület a kazánház.
Ha nem vagy sok szabadidővel rendelkező, mert jó állásod van, és mellék-jövedelmed is lehet plusz munkával, akkor inkább a gázfűtést javaslom, és a favágás, meg behordás helyett inkább plusz munkával keresd meg a gázra valót.
Ha ugyanis a fa felvágását, tárolását és behordását, valamint a salakolást, takarítást is összeírnád és elszámolnád egy korrekt óradíjjal, kiderülne, hogy nem is olyan olcsó fával fűteni. [Félreértés ne essék, aki a sok szabadidejével nem tud mit kezdeni, vagy mindenképpen fontos a takarékosság, annak persze a fával való fűtést javaslom.]
A fa vásárlásánál mindenképpen egyszeri, nagy tétel egy évvel korábbi megvásárlását javaslom, amit esőtől, hótól védett helyen kell legalább egy éven át tárolni. Érdemes erdőgazdaságból, vagy erdészettel foglalkozó magánszemélytől venni, és magas fűtőértékű keményfát. Nem biztos, hogy a google rögtön az első oldalon kidobja a legjobb ár/érték arányú lehetőséget.
A jelenlegi tél is azok közé tartozik, amikor az olyan napok száma, ahol a napi átlaghőmérséklet -5 fok alá menne, 5-8 nap. Ilyen teleken az általad írt 100 m2 körüli ház 100-120 mázsa jó minőségű száraz fával kifűthető. Vagy 1000-1300 m3 gázzal kifűthető.
Én egy jól szigetelt 240 m2 családi házban lakom. A 2013 decemberi fogyasztásom 205 m3 gáz volt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!