Villannyal vagy pb gázzal olcsóbb főzni?
Attól függ mennyit főzöl, mennyi emberre főzöl.
Én egyedül vagyok, nem tudom mikor cseréltem palackot. Valamikor tavaly.
„Egy 11,5 kg töltetsúlyú háztartási palackban lévő PB-gáz fűtőértéke egyenértékű 14,5 liter olaj, 150 kWh villamos energia, vagy 50 kg fa fűtőértékével.”
Egy 11,5 kg-os töltetsúlyú palackban a gáz ára 14 ezer Ft.
Nem muszáj palackonként venni, ha van hely, akkor lehet tartályt telepíteni, amit rendelésre, feltöltenek. Persze, a tartálynak is van költsége.
Vállalkozásoknak az áram díja
• évi 4606 kWh-ig 90,80 Ft/kWh,
• a fölötte levő fogyasztásé 166,54 Ft/kWh.
150 kWh a kedvezményes tartományban 150*90,80=13620 Ft; egálban van a PB gázzal.
Hogy a te tervezett cukrászüzemed éves szinten mennyit fogyaszt, arról sejtésem sincs. Évi 4606 kWh fölött már igen „kövér” 1 kWh áram ára.
"Egy 11,5 kg-os töltetsúlyú palackban a gáz ára 14 ezer Ft."
Azzal akkor jól átbasztak!
Mifelénk 9000 ft felett nincsen.
A villany energiája jobban hasznosul és pontosabban szabályozható, ezért magasabb árnál is megérheti. Mindenesetre én mindkét berendezésből tartanék a konyhában, mert egy váratlan áramszünet vagy üzemzavar komoly károkat tud okozni.
Az energiaár esetünkben egy másodlagos dolog, mert a készülő termékek alapanyagára és a munka mindenképp nagyságrendnyivel többe jön ki!
Hát ha cukrász üzemet akarsz csinálni akkor keress meg egy szakembert, épületgépész mérnököt aki keni vágja a számításokat. Megmondod neki mennyit akarsz sütni főzni és kiszmolja mi éri meg jobban.
Mivel cégként akarod csinálni, így mások a szabályok is. A palackoknak megfelelő tároló kell, helyi tűzvédelmi terv, szabályzat, stb kell. Nem tárolhatod a garázs sarkában (magánháznál is max 5 darabot lehet). Ha kimennek ellenőrizni akkor sokba fog kerülni. Lehet érdemesebb lenne 23 kg-os palackokat beszerezni. De mondom ezt ki kell számoltatni...
Ha villanyal csinálod, akkor a hálózatot ki kell építani. Előzetesen itt is ki kell számolni hogy mekkora teljesítmény szükséges és megkérdezni a szolgáltatót hogy bővíthető-e egyáltalán a hálózat akkorára amekkora teljesítmény kell.
Ebbe így ne ugorj bele anélkül hogy nincs alaposan körüljárva a téma, mert lehet végül sokkal drágábbra jössz ki mint az a 2 milliós gázbekötés!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!