Most akkor hogy lesz a H tarifa az MVM-nél?
Tudom hogy nem szűnik meg, lesz továbbra is, csak azt olvasom hogy nem lesz lehetőség két időzónás diktálásra, hanem az éves fogyasztás 1/12-ed része lesz a H tarifa. Az marha kevés.
Ellenben az MVM honlapján olvasható tájékoztatóval ami a rendes H tarifa.
Peersze.
Parancsolj:
Ez a MVM tájékoztatója a H tarifáról.
Az eon-tól áttérő ügyfelek tájékoztatójában a kérdések alatt, a H tarifánál pedig ez szerepel:
“H tarifa
A szolgáltatóváltozást követően az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-nél nincsen lehetőség eltérő téli-, illetve nyári részmennyiség megadására, a mértékadó éves fogyasztás egy tizenketted része lesz beállítva.”
Ez elég nagy baromságnak tűnik.
Gyakorlatilag kiherlélik az egészet.
Végig olvastam, nem csoda, hogy nem találtam meg...
Én Dunántúlon lakom, itt marad szolgáltatónak az E.ON, de kétlem, hogy két különböző elszámolást alkalmaznának a H tarifára.
De legalább a H órának is megmaradt a 2520 KWh-ás "rezsi keret".
Tehát ha 3000 KWh-t fogyaszt a hőszivattyú egész évben, akkor 3000/12=250 KWh-t kapsz 24 ft/KWh-ért --> 250*24= 6000 ft.
3000-2520=480 KWh --> 480*71=34080 ft (mert ennyivel átlépted a rezsi keretet)
2520-250= 2270 KWh --> 2270*37=83990 ft
Összesen: 6000+34080+83990= 124070 Ft/ÉV
Változás előtt: 3000 KWh*24Ft/KWh = 72000 Ft/év
3000 KWh gázra átváltva (kondenzációs kazánnal), 3,4 SCOP értéket feltételezve ((3000*3,4)/10,5)*1,08= 1049 Nm3 --> 116476 Ft/ÉV (mvm kalk.)
Szóval SCOP =3,6-nál kerül annyiba, mint kazánnal a példa esetében.
A példa kb megegyezik egy 2018-as energetikai előírások alapján épült 100 m2-es ház gáz fogyasztásával (fűtés+ meleg víz)
--> H tarifás ügyfelek
"A H tarifa árszabása az elérhető áramtarifák közül a legkedvezőbb (~22–24 Ft/kWh), alacsonyabb a vezérelt (éjszakai) áramnál is. Fontos kiemelni, hogy a 2022. augusztus 1-jével érvényben lévő villamosenergiaár-változás nem érintette a H tarifát, annak díja nem lett magasabb, és nem korlátozott. Viszont a H tarifa szezonális, így fűtési időszakon kívül A1 tarifán tudjuk üzemeltetni a hőszivattyút, de ennek mérőórája külön felhasználási helynek minősül, ezért erre és a rendes mérőóránkra külön-külön érvényes az A1 tarifán megállapított kedvezményes árú mennyiség. Tehát a fűtési idényen kívül eső fél évben – A1 tarifa alkalmazásakor – is érvényes a kedvezményes árszabáshoz meghatározott 2523 kWh/év fogyasztási határérték."
-->"...ennek mérőórája külön felhasználási helynek minősül, ezért erre és a rendes mérőóránkra külön-külön érvényes az A1 tarifán megállapított kedvezményes árú mennyiség..."
"Viszont a H tarifa szezonális, így fűtési időszakon kívül A1 tarifán tudjuk üzemeltetni a hőszivattyút, de ennek mérőórája"
Olvasd el a mondat elejét is. A nyári időszakban érvényes a korlátozás és nem is kapsz rá semmilyen kedvezmény. Azt normál áron kapod mint a normális villanyorán. Télen kapod olcsobban és nincs mennyiségi korlátozás, de ez már nagyon régota igy van.
H tarifás ügyfelek
A szolgáltatóváltozást követően az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-nél nincsen lehetőség eltérő téli-, illetve nyári részmennyiség megadására, a mértékadó éves fogyasztás egy tizenketted része lesz beállítva.
Na, látszik hogy van értetlenség a témában.
Ezért nem értem én sem. Nem egyértelmű az új elszámolás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!