Lehet ebből probléma?
Vettem egy házat, a házban a 16 amperes áramot szeretném az alanyi jogon járó 32 amperre átkérni.
Itt még bent van a villanyóra , ez a régebbi fajta de digitális mérő órára ( ha jól mondom) az át van cserélve.
A szomszéd azt mondta ha kell a 32 amper ki kell telepíteni a villanyórát ami kb 350 ezer ft. Nos sajnos erre viszont nincs keretem.
Megtudják oldani ezt vagy mindenképp ki kell telepíteni?
A szolgáltatótól már érdeklődtem viszont csak a nyomtatványokat kaptam meg az igénylésről a konkrét kérdésre nem válaszoltak ami kicsit zavar is.
Regisztrált villanyszerelő kell elsőnek, az ő aláírása nélkül a szolgáltatói nem csinál semmit.
Kiküldi a csekket a szolgáltató, és utána küldi az emberét a munkához (ha kell, nekünk kellett, mert nem csak amper bővítés volt, +vezeték jött be az oszlopról)
Az egész művelet végén a regisztrált visszajön, és láttamoz mindent.
Nekünk a falban maradhatott, mert szabványos doboz stbstb., nem tudom de nem kellett kivinni.
2022 júliusa óta csak kültéri szekrényt lehet családi házhoz lerakni a ház elé, telekhatáron bellülre, telekhatártól max 1 méterre.
Minden egyéb megoldás csak valami sumákolós megoldás! Lakásoknál nem szükséges a kültéri doboz.
25A-ig felbővítik a régi szekrényt is, ha a betáp kábel vastagsága ezt megengedi. Ezt regisztrált villanyszerelőnek kell igazolnia, ehhez van egy formanyomtatvány 30-60000 ft közötti öszeget kérnek a cetliért. Ezután a szolgáltató díjmentesen felteszi a 20A vagy 25A megszakítót.
32A-t csak szabványos szekrénybe kötnek be!
A legtöbb szolgáltató a csatári plastot fogadja el, amelyből a nappali és éjjeli áramos dobozka:
Ez pedig csak nappali áramos:
Ezekhez még hozzá jön kb 20-40000 ftnyi segéd anyag + munkadíj 80-150000.
Új szekrényt csak földkábelen keresztül kötnek be! Minden métert ki kell fizetni légvonalban + 2 fm. Szóval nincs 15 fm ingyen, mert már egyszer megkaptad. Ennek költsége 7620 ft/fm!
Az új szekrényt a regisztált szerelő csak 10 mm keresztmetszetű földkábellel viszi be a házba az áramat. Ez 1 fázisra 3x10 (2500 ft/fm), 3 fázisra 5x10 (2800 ft/fm), néha elcsalják 8-assal, de ez már filéres tétel.
Akkor kötelező kivinni, ha építesz, nincs már olyan, hogy a ház falába.
Bővítésnél akkor nem kell, ha az új doboz is úgy elfér, ahogy az előző,ill csak üvegajtós lehet a doboz. Állítólag.
Nekünk a falban van és nem üvegajtós, a kutyát nem érdekelte. De mindenképpen a regisztrál villanyszerelővel kezd, a szolgáltató nem küld senkit.
Pár ezer Ft /amper az ára.
Sajnos ingyen nem megy új székreny kell.
Nekünk 180 ezerben volt.
"a ház elé, telekhatáron bellülre, telekhatártól max 1 méterre."
"Új szekrényt csak földkábelen keresztül kötnek be"
Hülyeséget ne írjunk.
Az ország nagy részén légkábel van. Nem mindenhol kötelező a földkábel.
"Az ország nagy részén légkábel van. Nem mindenhol kötelező a földkábel."
De nem az új bekötéseknél! Légkábelt csak olyan helyre tesznek ahol nem megoldható a földkábel pl műemlék védelem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!