Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Megszivattuk magunkat ezzel a...

Megszivattuk magunkat ezzel a házzal?

Figyelt kérdés

Egy felújított házat vettünk meg napelemmel, hőszivattyúval 2 éve. Szerencsére megmaradt a régi típusú gázkazán is.

Jövőre véget ér nálunk az éves szaldó, így mi gyakorlatilag 1 évet élvezhettünk ebből (az első évben elvitte a termelést az előző tulaj, a következő évünk tört év lesz). Innentől kezdve nem éri meg hőszivattyúval fűteni, az első telünk tapasztalatából tudjuk, hogy a kazánnal árban kedvezőbben jövünk ki a fűtésköltséget tekintve.

Szóval vettünk egy házat, amibe bele volt árazva nyilván a műszaki tartalom... majd jelen körülmények között, ha nem változik semmi, akkor jövőre leállítjuk a hőszivattyút és a napelemes rendszert sem lesz érdekünk karbantartani, felújítani, ha mondjuk cserés lesz az inverter. Hogy őszinte legyek, el vagyok keseredve, ha arra gondolok, hogy ezt gyakorlatilag megszívtuk.

Ha gázkazánt kell cserélni, akkor valószínű új kémény kell és gázterv, az is drágább, mintha eleve olyat vettünk volna, ahol egy kondenzációs gázkazán működik és pont. Ráfizetésnek érzem. Tényleg az, vagy lehet erről máshogy gondolkozni? Segítsetek!

2024. jan. 30. 14:50
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

napközben mehet napelemről a hőszivattyú. Nyáron a melegvizet kifűti gond nélkül ha van HMV.

Ha vannak fenn fan coil-ok, akkor hűteni is tud, szintén napelemről.

Nincs H tarifa? Esetleg abba érdemes beleinvesztálni, persze azt is el tudják törölni, valszeg nem fogják.

Kazán cseréhez nem kell gázterv. Ha odamegy minden ahol a mostani kazán van rakva, akkor a gázt annyiban érinti, hogy lekötik a régitt, bekötik az újat.

Nálunk klímák vannak (az is hőszivattyú) és kondenzációs kazán.

Szerintem az a jó amikor keveredik a kettő. Van ahol pl klímával fűzünk, van ahol kazánnal. Így pl jobban ki lehet használni a kedvezményes árakat.

2024. jan. 30. 14:58
 2/11 A kérdező kommentje:

Amikor tavaly belengették a napelemes módosításokat, megnéztem az eon üzletszabályzatát és a területünkön napelemes rendszer mellett nem engedélyezik a H tarifát. Megjegyzem éves szaldo mellett azért ezt megértettem. Lassan megnézem ez változott-e.

Levegő-víz hőszivattyú van. 3 fázis, régi típusú inverter (nem akksi kompatibilis), ráadásul érzéseim szerint nálunk is fennáll, hogy hiába termel annyit a napelem, amennyi éppen a fogyasztásunkat fedezné adott időpillanatban, a 3 fázis miatt van, hogy a termelt energia részben vagy egészében betáplálásra kerül, mi pedig vételezünk. Erre voltak nyáron nem hivatalos, laikus tesztjeim. :)

Hűteni tudunk klímával, de nem igazán volt rá szükség, nem az lenne a cél, hogy mindenáron égessük az energiát nyilván.

A kazán régi típusú, ha új kémény kell, akkor valószínű külső falra helyeztetjük és külső kéményt építtetünk (ami még legalább rusnya is lesz pluszban), a gázszerelő legalábbis azt mondta az a tapasztalat, hogy ez még gáztervvel is olcsóbb, mint a meglévő kéményt béleltetni. De persze ennek is utánajárunk, ha eljön az ideje, nem értek hozzá...

Köszi az ötletelést, az mindenképpen jól esik, hogy van miben gondolkozni.

2024. jan. 30. 15:22
 3/11 anonim ***** válasza:
0%
5 év szavatossággal tartozik az eladó a kialkudott árra, szóval én biztosan élnék ezzel a jogommal, ha egyszer bebizonyosodott, hogy nem azt adta, amiről szó volt.
2024. jan. 30. 18:38
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
#3 Az eladó pontosan azt adta amit mondott, a kérdező nem fogta fel és most is butaságokat beszél.
2024. jan. 30. 19:10
 5/11 anonim ***** válasza:
56%

Kérdező, a szaldós elszámolás arra volt, hogy hamarabb megtérüljön a beruházás költsége annak aki napelemet csináltat. Attól mert lejárt ez a 10 év még nem változik az hogy milyen a hatékonysága a hőszivattyúnak és fűtési időszakban használható a H tarifa ennek működtetéséhez.

A házat modern fűtési és energia termelési rendszerrel vettétek meg. Azonban az árak mindig változnak. Amikor mi a napkollektort csináltattuk akkor egyre növekvő gázár volt és a megtérülése 10 évre volt számítható az állami támogatással együtt. Erre jött a rezsicsökkentés és a megtérülése kitolódott. De ettől még nem jártunk vele rosszul, azóta is működik és már régen túl vagyunk az emelt megtérülési időn is. Ráadásul most ennek köszönhetően kevesebb gázt kell használnunk éves szinten és így beleférünk az átlagfogyasztásba.

Nem te fizetted a napelemet meg a hőszivattyút, Te csak élsz az azok adta eredményekkel. Pont azért tartották meg a régi kazánt, mert a helyzet a sok év alatt változhat és ami addig jobban megérte az utána már nem. Ezért fűtenek ma annyian fával, holott évtizedeken át sokkal jobb volt gázzal fűteni.

2024. jan. 30. 19:25
 6/11 A kérdező kommentje:

Én a vételárban gyakorlatilag megfizettem ezeket a beruházásokat, ami most jelen állás szerint bukónak tűnik.

Az eladón nem kívánok semmit bevasalni, nem vezetett meg semmivel, az hogy változott a rendszer, nem az ő hibája. Kihozta a maximumot ebből a házból a legjobb tudása szerint évekkel ezelőtt. Annak örülök, hogy legalább a kazánt is megtartották, így több lábon állunk.

Alapvetően az a bajom, hogy jelen formában az ingatlan a "magasabb műszaki tartalom" miatt sokkal nagyobb karbantartási költséggel rendelkezik ha beüt a gebasz, mint mondjuk egy hagyományos gázkazános, ellenben már különösebb hasznunk sem lesz rajta. Ha van legalább minimális "haszon", van mérlegelési lehetőség és zsebbenyúlási kedv, ha nincs, akkor szerintem nincs miről beszélni. Nem cserél az ember hőszivattyút alkalomadtán, ha a gázkazánnal jelentősen olcsóbb fűteni pl. vagy reális mindkettőt állandóan karban és üzemben tartani? A fene sem tudja mire lehet már alapozni olyan gyakran változik minden.

5# Köszi, a H tarifát már írtam, hogy eddig nem volt rá lehetőség (és ha lesz is ki tudja meddig) a többiben igazad van, valószínű jobb ha elfogadom, hogy hol ez lesz kedvezőbb, hol az és nem látok bele többet. :)

2024. jan. 30. 19:57
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Mekkora szamokrol beszelunk? Nem ertem ha megvettel egy korszeru hazat amit kifizettel akkor ezen hol tudsz bukni? Mennyivel lesz tobb a rezsi ha ez bekovetkezik? Nekunk van mindenunk amid neked ezert jelenleg minimalis rezsit fizetunk. Nem tudok arrol h ez valtozna.
2024. jan. 31. 02:02
 8/11 A kérdező kommentje:

Ha rezsiről beszélünk, akkor a jelenleg nullás villanyszámlánk évi 365-400 ezer forint körül fog mozogni jelen árak mellett, a gázszámlánk most éves szinten gombokat jelentenek (csak főzésre használjuk). A bruttó elszámolásban majd a betermelésre visszakapunk kb. 35 ezer forintot.

A két rendszer kombinációjával lehet csökkenteni a rezsit rezsicsökkentett keretek miatt valamelyest, ennek utána kell számolnom, de legalább egy 100-150 ezerrel olcsóbban ki lehet hozni szerintem.

Ha karbantartási költségről beszélünk, azt megsaccolni sem tudom. Tavaly hívtunk kazánost általános felmérésre, karbantartásra, 30 ezer, most volt a hőszivattyús, 40 ezer. Ha párhuzamosan használjuk a kettőt, nyilván mindkettő jelentkezni fog éves szinten, ha csak az egyiket, akkor csak az egyik.

Ha hőszivattyút kell cserélni, az 1,5+ millió, 10 éves berendezés, előbb utóbb eljön az ideje. Ha invertert kell cserélni, az megint 800+ ezer, plusz ha beállunk az akku sorba, 1,5+ millió. Ha a gázkazánt is üzemben akarjuk tartani, esetleg elromlik (több, mint 20 éves), cserélni kell, akkor az 1 millió körüli összeg.

Az ingatlant kb. 8 millióval többért vettük meg, ha a környékbéli, hasonló házakhoz hasonlítom mondjuk napelemes rendszer és hőszivattyú nélkül, egyszerű gázkazános, radiátoros központi fűtéssel.

Rezsi mindenhol van, azt mindenhol ki kell fizetni. Bár reméltem, hogy itt még megússzuk egy pár évig... A villanyszámlában az arányok zavarnak igazán. Évi 35 ezer forintért nem fogunk invertert cserélni, hagyjam lerohadni a napelemes rendszert a tetőről? Illetve érdemes karbantartani és felújítgatni állandóan az elektromos és a gázfűtési lehetőségeket is?

Katyvasz van a fejemben, hogy megérte-e venni egy drágább ingatlant, ami kombináltabb és drágább cuccokkal felszerelt (és ennek az esetleges költség vonzata is drágább nyilván). De ez csak akkor derülne ki, ha tesztelnénk egy évig, hogy mondjuk szaldó nélkül, csak gázfűtéssel hogyan jövünk ki.

2024. jan. 31. 18:02
 9/11 anonim ***** válasza:
Egy napelemes rendszer 20 ev. Nekunk majd 5 eve van meg. Semmi karbantartast nem igenyel. A kondenzacios kazanra mindent mondtak mar. 7 eve semmi csak tisztítás. A hoszivattyu nem regi de azzal sem lesz jo sokaig gond. Nem latom ezeket a problemakat.
2024. jan. 31. 18:18
 10/11 A kérdező kommentje:

Én napelemes csoportokban nem azt olvasom, hogy problémamentesen elpöfögnek 20 évig sajnos. De ha 20 év lenne (így legyen), akkor is már csak 11, ebből egy, aminek még van is értelme. Vagyis kifizettük, de nekünk hasznot már nem termel. Így jártunk.

Ha mellé a hőszivattyú is elmegy 20 évig gond nélkül, akkor annak is van még 11 éve.

Legyen így, akkor legalább lesz időnk kigondolni mit hozzunk ki a helyzetből. :)

2024. jan. 31. 22:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!