Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Gázszag lehet, amit érzek?

Gázszag lehet, amit érzek?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Múlt hét kedden beindítottam a kéményes gázkonvektort. Többször is szikráztatni kellett, hogy beinduljon, majd szépen égett (kéken). Mire hazaértem, éreztem, hogy nagyon fura szag van, gázra gondoltam, ezért a konvektort kikapcsoltam, kiszellőztettem stb. Eszembe jutott, hogy nem volt takarítva idén a konvektor még, ezért portalanítottam, leszedtem a tokját szárazon-nedvesen áttöröltem stb. Újraindítottam, pár szikráztatás után ismét égett a láng, viszont estére hazaérve megint azt éreztem, hogy fura szag van, ezért ismét leállítottam, és szóltam a tulajnak (albiban élek), hogy mi a helyzet, másnapra pedig ki is jött egy szerelő, aki "nagy nehezen" talált egy kis szivárgást, majd karmantyút cserélt és légtelenítette a konvektort, mert utána már egy szikráztatással is ment a láng.

Azonban a nap végére megint furának találtam a szagot és lekapcsoltam az egészet. Ma reggel mondom megnézem, hogy van-e gáz szag, hogyha megnyitom a csapot és először volt egy kicsi, "sziszegett" a csap, mondom jó, akkor nézzük meg szappanos vizzel, nem volt buborék.

Ma este megnéztem megint a buborékozással + szaglással, hallgatózással de nem igazán éreztem már a szagot és teljesen tanácstalan vagyok. Azt érzem, hogyha most megint kihívnánk szerelőt, akkor nem igazán tudna már mit tenni, ugyanakkor meg nem érzem magam teljesen nyugodtan sem.

Mit tudnék tenni? Láttam vannak gázszivárgás-jelző berendezések is, de ugye azok sem teljesen pontosak... nem akarok megőrülni, de már kezdem azt érezni, hogy egye fene...

Ha ez gázszivárgás lenne, akkor már rég robbannia kellett volna? Lehet az lenne a megoldás, hogy kihívni egy újabb szerelőt, de attól tartok, hogy nem sikerülni "reprodukálni" azt a gázjellegű szagot amit éreztem, és hogy nem jutnék előre.

2023. nov. 15. 23:00
 1/10 anonim ***** válasza:

Szia. Nem vagyok szakértő, vannak itt olyanok, akik szakmailag értenek a konvektorokhoz. Csak annyit akartam mondani, hogy sok éve élek konvektoros lakásban és én mindig érzek egy kis "konvektorszagot", főleg a szezon elején. Én is ráhívtam a szerelőt egyszer-kétszer, de nem talált semmit.

Könnyen gyullad, a láng kéken ég, és mégis.

Figyelem a kérdést, hátha megtudok valami hasznosat.

2023. nov. 15. 23:21
 2/10 anonim ***** válasza:
Tapasztaltam már ilyet én is, az égéstér szét volt nyílva. Két lemez van összepréselve, nyílt szét egy rövid szakaszon, alig volt észrevehető!
2023. nov. 16. 06:28
 3/10 anonim ***** válasza:

Egy darabig lesz ilyen szag mikor begyújtsz. A por, kosz stb szaga. Nyomasd fel a konvektort, aztán kièg, leèg, utána csillapodik a szag.

Gondolom gáztüzhelyed van, ott simán ellenőrizheted a gázszagot, összehasonlítás vègett.

2023. nov. 16. 07:07
 4/10 anonim ***** válasza:
A belső égésteret nem tudod kitakarítani pár nap kell mire a por kiég belőle és nem lesz kellemetlen szag.
2023. nov. 16. 07:56
 5/10 anonim ***** válasza:

Kérdező, van egy olyan gyanúm, hogy te a gázszagot összekevered az égett por szagával!

A gázszag egy jellegzetes szag (valójában nem a gáz szaga, hanem a kötelezően hozzákevert merkaptán szaga). Te ezt nem tudod milyen? Mert ha nem tudod, akkor a legegyszerűbb lenne hívnod egy ismerőst, aki tudja, milyen a gázszag és ő két perc alatt megmondaná, hogy nálad az van-e. Ha nem az van, akkor nincs robbanásveszély.

2023. nov. 16. 11:07
 6/10 anonim ***** válasza:
15000 ft körül már kapni használható gáz szivárgás érzékelőt. Én minden évben átnézem vele a készülékeket. Ennyit megér a biztonság.
2023. nov. 16. 11:17
 7/10 anonim ***** válasza:

Szezon elején az égett szag természetes jelenség, a lerakódott por ég ki belőle, ez meg fog szünni idővel. Gázszivárgás nincs, a szerelő és te magad is ellenőrizted, tehát nincs aggodalomra ok.

Egy dologra kell figyelni: azt írod kéményes, ami annyit tesz hogy nyílt égésterű a konvektorod, tehát a lakásból szívja ki az oxigént. Ha régi, huzatos fa ablakok vannak, akkor jólvan az úgy, viszont ha szigetelt műanyag, akkor külön kell biztosítani az égési levegő utánpótlást. Ha jól megcsinálták, akkor az ablakokba, vagy a falba raktak légbeömlő nyílást. Ha ez nincs, akkor egy kis ablakot mindig résre nyitva kell tartanod, pl. kamrában hogy legyen levegő utánpótlás.

2023. nov. 16. 21:20
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2023. nov. 16. 23:11
 9/10 A kérdező kommentje:

Viszont mivel nem vagyok még teljesen meggyőzödve, ezért rendeltem egy gázmérő készüléket, letesztelem vele, hátha mutat valamit... persze mutatta volna akkor a szakinak is, sőt neki lehet jobban rá van állva erre az orra mint nekem, de hát na... Régi huzatos, fa ablakaim vannak, jön is belőlük rendesen a levegő, így nem tartok attól, hogy elfogyna az oxigén, de nagyon szépen köszönöm a tanácsot!

Jövőhéten jön kéményseprő, akinek bár nem a konvektor működésének az ellenőrzése a feladata, de azért a szag alapján biztos mondana valamit, ha süvítene róla, hogy életveszélyes.

2023. nov. 16. 23:16
 10/10 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Kéményseprő normális volt, ami az ő feladat volt lecsekkolta, de a gázos dologgal nem tudott mit csinálni.

A sztori vége viszont az lett, hogy kihívtam egy másik gázszerelőt és lecseréltük az egész gázcsapot, és azóta semmilyen szag nincsen... a régi gázcsap belseje tönkre volt már baszódva, erősen lett ráhúzva és a menete is beszart. (nem tudom a szakkifejezéseket)

Szóval ha gázszagot éreztek, ne bízzátok a véletlenre, inkább cseréljétek le a csapot, ne ezen múljon!

2023. nov. 28. 22:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!