Ha hőszivattyús rendszeretek van, mennyire jött ki az éves energiafogyasztása és mekkora teret fűt be?
Én nem vettem meg a hőszivattyút, és jól tettem.
1 év alatt 584m3 gázt használtam el 95m2 22-24°C-os állandó hőmérsékleten, melegvízel. BB energetikás Új ház.
~67800Ft/év
1 millióba került a tárolós kazán összesen + padlófűtés. A hőszivattyú felára, sosem térül meg az én esetemben jelenlegi árakon.
400000-ért telepítettek egy jó féle klímát, és az egész házat lehűti.
Közben mástól is kaptam infót, hogy 300 kWh/hó , télen meg 500 kWh/hó körül alakult és kb 100m2-es ház volt.
Kb 1500-2000 kWh/év fűtésre jön ki, ha jól gondolom.
Tehát 4#-hez képest max 30000-et lehet spórolni hőszivattyúval + H tarifával a kondenzációs kazánhoz képest. Ha csak 1 millió lenne a két rendszer között ~33 év a megtérülési idő, ennyit biztosan nem bír ki a hőszivattyú, de a gázkazán sem. Ha pedig nem lesz H tarifa max ~10000 ft/év A tarifával.
Csak az a baj, hogy jelenlegi nemzetközi helyzetben és a kormányunk 23:59 perces rendeletei miatt teljes mértékben kiszámíthatatlan, mivel kellene fűteni.
Ilyen összehasonlítgatásnak így nincs értelme. Nem mindegy az a ház mennyire szigetelt, milyen nyílászárók vannak, milyen a födémszigetelés és milyen önmagában a rendszer. Plusz az sem mindegy, hogy 19 fok az igényed, vagy 24.
Ha fűtési rendszert tervezel cserélni és nem értesz hozzá, érdemes szakemberrel felméretni és kiszámoltatni a megtérülést.
De ha már itt tartunk, vannak olyan elvetemültek (pl. mi), akik szeretik a fenntartható(bb), környezetbarát(abb) megoldásokat, így nem feltétlenül foglalkozik azzal észszerű határokon belül, hogy az megtérül-e vagy sem.
7+
max 50%-al képes alacsonyabb éves költésggel üzemelni egy hőszivattyú a kondenzációs kazánhoz képest, ha a hőszivattyú H tarifát használ.
Ezt az ~50%-ot viszont csak olyan gépek tudják tarani, mint panasonic, fujitsu, daikin stb állandó teljesítményű gépei.
Amit 6# írt példának eléggé hiányos, de az éves fűtési szezon 4440 óra, 185 nap, erre méretezik az energetikákat. Így kb ki is jön: ~(500-300)*7 = ~1500kwh. Szinte biztos ez is egy BB energetikás ház.
4#-nek 95 m2-es 6#-nak 100 m2-es, tehát ez minimális területi eltérés.
Ha pedig nem BB lenne mindegyik, jóval magasabb fűtési költségek lennének.
4#-nél még azt is figyelembe kell venni, hogy 20 °C -ra méreteznek mindent. Az ez feletti +1°C +6% energia igény, és 4# 22-24°C-ot tart a házában. Ez átlag 23-al nézve -18%-->500m3 (mert kompenzálni kell a meleg víz miatt). Így 20°C-on tartva a házat kb 58000ft/év-ből kifűthetné.
Egyéb dolog pedig, hogy idén kifejezetten enyhe tél volt, egy átlagos télen +12-15%-al nagyobb lesz a fűtési energia igény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!