Parapetes konvektor hővesztesége?
Sziasztok! Lassan vége a fűtési szezonnak, számolgatni szeretnék.
Érdekelne egy régi FÉG konvektor hővesztesége, azaz hogy a már előállított hőmennyiség hányad részét tolja ki közvetlenül a szabadba.
Sok mindentől függ a fogyasztás, így engem most csak ez az egy dolog érdekelne.
A mai kéményes 86%os, a parapetes 94% hatásfokkal üzemel. A régiek valamivel rosszabbak.
Hogy mennyi hő megy ki, azt számításokkal tudnád meghatározni, mert az égéshez x10 mennyiségű levegő szükséges eleve, bármilyen gázkészüléket is nézel.
Tessék egy számítás
A parapetesnek a dupla cső miatt jobb a hatásfoka
nekem csak parapetes van, 5 db. A legnagyobb, az üvegablakos, annak a hatásfoka gyárilag 88%..
Amúgy tök mindegy, mert jól működnek, finom a hőérzékelőjük, soha nem cserélném le. A németeknél 3 év múlva tilos lesz használni régi konvektort. Ahogy elromlik, úgy cserélik modern valamire.
Nálunk a régi fszt-es házunknál a parapetes konvektor egészen jól fűtötte a kertet is.
Ugyanis minkét szobaablaknál a konvektorrács 1 méteres körzetében a legnagyobb hóban is szépen zöldellt a fű.
A linket nem nyitja meg sajnos, és nem találom archiválva sem.
Ezeket a számokat nagyjából ismerem, de nem tudom, hogy ebben benne van-e az, hogy a kimenő égésterméket is fűti.
A lakásom hőigényét akarom kiszámolni. Már kiszámoltam előzetesen egy fórum hsz alapján, továbbá az energetikai tanúsítvány alapján is, de mindkettő többre jön ki, mint amit az idei évben elpöfiztek a konvektorok.
(Egyébként ha valakit érdekel, leírom a kérdés hátterét, de nem tartom olyan fontosnak.)
#4: idén nagyon meleg tél volt.
Egy normál télre simán számolhatsz 1.5-2x fogyasztást
igazából ez mentette meg Európát a megfagyástól.
Egy normál télen elfogyott volna a gáz.
1# vagyok, sajna tényleg rossz a link. Egy tantárgyi számítás van benne, hogy a kéményen menbyi hő távozik. Nem találom, de egy pdf doksi volt.
De kellett hozzá a gáz m3, szoba hőfok, füstgáz hőfok stb. Tehát sok paraméter,érték.
Úgy gondolom, hogy így alapból nincsenek olyan paramétereid, amivel kitudnád számolni. Talán itt a 2.cikk 11-12 pontja segít:
De alapvetően a fűtőkészülékek hatásfok számítását,meghatározását keresd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!