Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » A vizes akác tenyleg jól ég?

A vizes akác tenyleg jól ég?

Figyelt kérdés
Én próbakent a lenti akácfa egy nagyobb ágát levagtam, és a cserépkályhaba azzal akartam begyujtani.. viszont nagyon nem akart égni, pedig direkt vekonyabbra vágtam. Parazsra rakva biztos égett volna, de úgy bármelyik másik fajta fa is..

#tüzifa #Vizes akac
2023. márc. 13. 19:42
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Mitől égne jól ? Ha a vizet el kell párologtatni, akkor nyilván az égés közben keletkező hő jelentős része a víz elpárologtatására fordítódik és a fából nem keletkeznek megfelelő mennyiségben éghető gázok.
2023. márc. 13. 19:55
 2/10 A kérdező kommentje:
Azt értem, hogy előbb az energia arra megy el, hogy a vizet elpárologtassa magából és addig nem fűt.. úgy értem, nem akart meggyulladni egyáltalán!
2023. márc. 13. 19:58
 3/10 anonim ***** válasza:
74%
Mond hogy ezt a humor kategoriaba akartad rakni.
2023. márc. 13. 20:26
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Az,hogy az akác nedvesen is ég, nem azt jelenti, hogy kis hőtől meggyullad, hisz vizes, nincs ami begyulladjon. Ellentétbe a többi vizes fával, jobban ég nedvesen is. Nem füstöl annyira, de ugyan olyan gyenge kalóriára.
2023. márc. 13. 20:42
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

A tüzifát 2 évig kéne teljesen száraz helyen szárítani, mielőtt az eltüzelésére kerülne a sor. Így lesz a legjobb fűtőértéke.

A vizesfával azt lehet elérni hogy küszködni fog a tűz, sokan azért tüzelnek vizes fával, mert attól később gyullad majd meg és nem kell éjszaka felkelni hogy rakjunk a tűzre.

Ezzel viszont azt kockáztatja hogy kátrányos lesz a kémény, aki vizes fával fűt, a pernye a kémény belsejében felgyülemlik és akár egy fűtési szezon alatt összegyűlik benne annyi, hogy nyáron kiszárad. Ha nincs tisztítva, akkor kémény tűz keletkezhet és a tető is leéghet.

Van egy tűzrakási technika, amitől hosszabb ideig ég a kályhában a tűz és nem füstöl. Úgymond tökéletesebben ég.

[link]

2023. márc. 13. 21:01
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Az 1 éve kivágott akácot is kályha készre kell apritani,és jó húzatú kályha kell hozzá,hogy jól égjen.Cserépkályhánál is ez a helyzet,én is ilyennek fűtök már .
2023. márc. 13. 21:10
 7/10 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Nem ég jól csak lehet frissen vàgottal is tüzelni . A többi fával nem igen
2023. márc. 14. 06:44
 8/10 NTBS ***** válasza:
Nem.
2023. márc. 14. 06:47
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező

Szerintem kevered a dolgokat.

Amiről hallottál az nem azt jelenti, hogy a frissen letört akác ággal jól lehet fűteni, hanem hogy kevésbé rossz fűtésre az akác ha nem száradt vágás és darabolás után évekig, mint más fáknál. De nem az éppen kivágott fára vonatkozik.

Természetesen minden frissen vágott fát el lehet égetni, hiszen fa. Sima tábortűznél sem csak hullott ágakat szednek össze, gyakran éppen kivágott fából rakják a tüzet. De az rendkívül füstöl és nem jól ég - mert vizes.

Ahogy írták, ideális esetben az előző szezonban megvett tűzifát szokás használni, hogy legalább egy évet száradjon már rakásolva. De természetesen lehet tüzelni olyan fával is amit nem olyan régen vágtak ki. De nem abban a percben!

A félreértés abban lehet, hogy te "vizes akácnak" az éppen levágott ágat gondolod, amiről meg szó van az a szezonban nem régen kivágott fát jelenti. Annak már volt ideje keveset száradni.

2023. márc. 14. 08:27
 10/10 A kérdező kommentje:

9/9:

Szerencsére nekünk legtöbbször sikerül száraz akácot venni (szálkás, kérge levált, repedt, tehát tényleg a legszárazabb), viszont most kicsit vizes (talán 25%?), a hasitas mentén látszik a sötétebb, vizes rész (kb fele).

Mikroi meghozták, megpróbáltam azzal begyujtani, és egyáltalán em égett, csak a gyujtos megkormolta kívül és annyi. Szerencsére van száraz is, most úgy szoktam, hogy fele száraz, és ha az elégett, a parazsra rarakom ezt, úgy már hajlandó égni.

2023. márc. 14. 11:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!