Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Mennyit fogyaszt a hőszivattyú...

Mennyit fogyaszt a hőszivattyútok?

Figyelt kérdés

Normális lehet, hogy egy 110 nm-es, egyszintes, teljesen felújított ház (szigetelt, új nyílászárók, padlófűtés) esetén havi 900-1000 kwh a fogyasztás fűtés és melegvíz előállítás mellett?

Kint ugye nincs is iszonyat hideg, ráadásul bent is 22 fokot tart a termosztát, szóval meggyulladni sem kell.

Én egy kicsit sokallom, de kíváncsi vagyok ki hogy jön ki vele!

2022. dec. 28. 00:39
 1/10 anonim ***** válasza:
50%

Milyen teljesítményű hőszivattyú?

12 kWh teljesítményű hőszivattyú - kb. 100 nm-re számolva 6000-6500 kWh/ év.

2022. dec. 28. 07:27
 2/10 A kérdező kommentje:
12 kW-os. Ezekszerint akkor reális fogyasztás lehet fűtésszezonban.
2022. dec. 28. 11:12
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ mennyire jó a hőszigetelés, ami rákerült a házra. Nekem egy 10 kW-os hőszivattyúm van, és nekem is 1000 kWh körül lesz a decemberi fogyasztásom fűtés (22 fok) és HMV. De nekem szuterén és tetőtér is van, hasonló alapterületű földszint mellett.
2022. dec. 28. 19:22
 4/10 A kérdező kommentje:
Sajnos csak 6 cm grafitos szigetelés van és a födém szigetelésen is van javítgatni való. Alápincézett. Ezeket megörököltük, a födémszigetelés újragondolása napirenden van. Napelemeket mi szereltettünk, de már ősszel, így igen nagy százalékban fizetős ez a szezon. (Bár legalább nem kényelmesedünk el, ha úgyis megszűnik az éves szaldó. :D) Az első igazi fűtős hónap után azért a szívemhez kaptam, de ezekszerint nem kell.
2022. dec. 28. 20:17
 5/10 anonim ***** válasza:
Szigetelésre tegyetek még 10 centit!
2022. dec. 29. 00:46
 6/10 anonim ***** válasza:
#3-as voltam. Nagyon jól érzed, a födém szigetelés nagyon fontos. Nálam a födémen 10 centis fújt hab van, zárt cellás. Nagyon sokat jelentett!
2022. dec. 29. 09:45
 7/10 A kérdező kommentje:

A födémre 10 centis járható grafitos eps lapok vannak ledobálva, nincs rögzítve, hézagok is vannak ott, ahol akadályt kellett kerülgetni, vagy pl. a padlásfeljárónál érezhetően húz a hideg, így ezt érdemes szerintem normálisan megcsinál(tat)ni.

Azért az oldalfali plusz szigetelés jóval költségesebb projekt, nem vagyok benne biztos, hogy valaha is megtérül.

2022. dec. 29. 10:08
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
A megtérüléssel kapcsolatban írom, hogy nekem ez úgy kezdődött, hogy 50 évesen 2011-ben költöztem be a negyedik házamba, amely már alapterületben, helyiség-számban, elosztásban, fekvésben már minden igényemet kielégítette. 1995-ben épült, 100 m2 alapterületű 3 szintes, szuterénes ház volt, kicsit elhanyagolva. Amikor januárban kisgyerekkel beköltözve a februári gáz-számlám 2011-ben 180 ezer forint lett, akkor láttam, hogy a felújítást nem úszom meg. Kicseréltettem a nyílászárókat, a homlokzat kapott 10 cm hungit (nem pogácsázva, hanem telibe kenve, hogy ne kódorogjon alatta a levegő). Vastagabbat nem lehetett a tetőszerkezet széle miatt. A födém kapott 7-10 cm fújt habot. Valamint talajszondás hőszivattyút és napelemet telepíttettem. Lett padlófűtés is. Meg nyári talaj-szondára kötött klimatizálás. Na ennek az lett az eredménye, hogy a havi 180 ezer forintos gáz-számlát elfelejthettem, és lényegében 10 évig 17 ezer forintos átalányban fizettem villanyszámlát. Ha csak forint alapon a megtérülést nézném, az elmúlt 10 év alatt a kert újjáépítésének a költségével együtt is megtérült a befektetés. De a jó hőszigetelés miatti állandó kellemes komfortérzet miatt akkor is megcsináltam volna, ha nem térül meg sosem. Az elődömnek ugyanis erdői voltak, és volt egy vegyes tüzelésű kazánja, amiben télen állandóan fűteni kellett. Este mikor megraktam a kazánt, felment 25 fokig is, holott éjszaka nem akartunk meleget, de reggelre így is csak csak 18 fok lett. Ez minden volt, csak komfortos nem. Öregedő félben voltam, nem akartam maradék életemet fa hordással, tüzeléssel, hamuzással tölteni. Ezért feccoltam több mint 10 MFt-ot a felújításba, korszerűsítésbe. Már pusztán az, hogy nem kell minden nap 2-3 alkalommal fát behordanom, meg hajnal 5-kor a tűzre raknom, megért nekem ennyi pénzt. A kényelem megfizethetetlen...
2022. dec. 30. 10:39
 9/10 A kérdező kommentje:

A szüleim is ilyen házban élnek, ők is belefeccöltek ennyi pénzt és teljesen más lett a komfort érzet (akkor még otthon laktam) ég és föld valóban.

Mi egy régi kádárkockát vettünk olyan állapotban, ahogy leírtuk, ez az első téli szezonunk itt, a napelem szerződést is kvázi megörököltük, akkor készült el, amikor már mi laktunk itt. BB tanúsítást kapott, ami nem rossz, de majd meglátjuk mit hoz ez a tél. Még a hőszivattyú optimális üzemeltetését is próbáljuk kitanulni, meglátjuk, hogy érdemes-e az oldalfali szigeteléssel is foglalkozni. Nyilván azon is sok múlik, hogy mi lesz végül a szaldó sorsa. Egyelőre az ordító problémákkal foglalkozunk (födémszigetelés), aztán majd alakul. Agyatlanul nem akarunk elkezdeni milliókat rálocsolni a házra.

2022. dec. 30. 11:01
 10/10 robetko ***** válasza:
55%
Nem tudom hogy ez igaz vagy sem de álitólag nem éves hanem havi lesz a szaldó.
2023. jan. 22. 16:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!