Mennyit fogyaszt a hőszivattyútok?
Normális lehet, hogy egy 110 nm-es, egyszintes, teljesen felújított ház (szigetelt, új nyílászárók, padlófűtés) esetén havi 900-1000 kwh a fogyasztás fűtés és melegvíz előállítás mellett?
Kint ugye nincs is iszonyat hideg, ráadásul bent is 22 fokot tart a termosztát, szóval meggyulladni sem kell.
Én egy kicsit sokallom, de kíváncsi vagyok ki hogy jön ki vele!
Milyen teljesítményű hőszivattyú?
12 kWh teljesítményű hőszivattyú - kb. 100 nm-re számolva 6000-6500 kWh/ év.
A födémre 10 centis járható grafitos eps lapok vannak ledobálva, nincs rögzítve, hézagok is vannak ott, ahol akadályt kellett kerülgetni, vagy pl. a padlásfeljárónál érezhetően húz a hideg, így ezt érdemes szerintem normálisan megcsinál(tat)ni.
Azért az oldalfali plusz szigetelés jóval költségesebb projekt, nem vagyok benne biztos, hogy valaha is megtérül.
A szüleim is ilyen házban élnek, ők is belefeccöltek ennyi pénzt és teljesen más lett a komfort érzet (akkor még otthon laktam) ég és föld valóban.
Mi egy régi kádárkockát vettünk olyan állapotban, ahogy leírtuk, ez az első téli szezonunk itt, a napelem szerződést is kvázi megörököltük, akkor készült el, amikor már mi laktunk itt. BB tanúsítást kapott, ami nem rossz, de majd meglátjuk mit hoz ez a tél. Még a hőszivattyú optimális üzemeltetését is próbáljuk kitanulni, meglátjuk, hogy érdemes-e az oldalfali szigeteléssel is foglalkozni. Nyilván azon is sok múlik, hogy mi lesz végül a szaldó sorsa. Egyelőre az ordító problémákkal foglalkozunk (födémszigetelés), aztán majd alakul. Agyatlanul nem akarunk elkezdeni milliókat rálocsolni a házra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!