Egy régebbi házban, ahol gázfűtés van, hogy oldjátok meg, hogy ne legyen brutális a rezsi?
#2-es jól írja.
Nálunk is sokkal kevesebb a fogyasztás, persze ehhez nyílászárók cseréje kellett, külső szigetelés már régebben megtörtént még az előző tulaj által. Meg persze a gázkazán csere. Mi nem egyszerre csináltunk mindent hanem úgy az elmúlt 5 évben apránként.
Nekünk az számított nagyon sokat hogy kicseréltük a nyílászárókat, ezáltal az éves fogyasztásunk 35-40%-al lett kevesebb átlagosan, ezt 3 évig figyeltük így a régi közel 30 éves gázkazánnal. Tavaly nyár elején a régi gázgazán le lett cserélve jóval modernebb cirkó kazánra, arra nekem a szerelő srácok annyit mondtak hogy 15-20% os fogyasztás csökkenntést fogok vele elérni. Egyrészt azért mert annak a kazánnak nincs őrlángja, tehát ha nem fűt akkor lezárja a gázt, ha meg indul akkor újra begyújtja magát és ugye az őrláng is fogyaszt ami nekünk régen októbertől május elejéig ment folyamatosan gyakorlatilag. Másrészt nekem régi hagyományos analóg (tekerős) termosztátom van a szobába amivel nem lehet halál pontosan belőni a fokot illetve ahogyan észrevettem mindig picit túlfűtött mint amennyit szerettem volna tehát 23 fokra volt beállítva a skála szerint, viszont 3 hőmérőm is 24-25 fok körül mutatott mindig. Amikor berakták az új kazánt akkor maradt a régi termosztát, mondták hogy kompatibilis vele, de tanácsolták hogy érdemes lenne lecserélni egy modernebb digitálisra akár vezetékesre akár vezetéknélkülire amivel sokkal pontosabban belehet lőni a hőfokot. Tavalyi szezon után idén nyáron beszerzetem egy digitális termosztátot és már az is van. Így még mindig benne vagyunk a rezsicsökkentett árban és picivel kevesebb gázt tüzeltünk el mint tavaly ilyenkor. Mivel havonta diktáljuk már 2 éve így látjuk mik a különbségek, meg egy nagy táblázatba vezetem. Most pár napja vannak hidegebb idők így most többet fűtünk de még egyenlőre beleférünk a limitbe. De így hogy már pontosan betudjuk lőni a hőfokot a precízebb termosztátnak köszönhetően igaz hogy hűvösebb van a megszokottnál tehát nem 24-25 fok hanem csak 22-23 ami így is tök jó nekünk ez is sokat számít ám.
Én a #2-es válaszát ezzel egészítettem ki hogy én mit tapasztaltam mert gyakorlatilag ugyan azt csináltuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!