Kijött a gázszámla, és duplája, mint amennyit beírtak
átalányba?
Az éves leolvasás kavart be ebbe, szinte biztos vagyok benne.
Mikor állítottad át 144 köbre a havi fogyasztást? Előtte hogy fizettél? Az éves leolvasás után rá kellett-e fizetned?
Azt feltételezem, hogy annak ellenére, hogy 144 köbre állítottad a havi fogyasztást (és ha jól gondolom augusztusban), leolvasás után átlagban többre jött ki a fogyasztásod 144m3-nél, így ehhez hozzákorrigálták a havi fogyasztásodat és ezt megtehetik, szóval felháborodás, "egyoldalú módosítás" jelige alatt nem jogos, mert ez így működik! Hogyha Te változtattál a fogyasztási szokásodon és már törekedsz arra, hogy ne lépd túl ezt az évi 1730 köböt, akkor ezt vissza lehet állítani 144 köbre, de ezt abban a hónapban tudod megtenni, amikor az éves leolvasás történt, szóval menj fel a szolgáltatód honlapjára és állítsd át 144-re a havi fogyasztást. Ha már túl vagy azóta az első csekken, akkor ezt csak személyesen lehet megtenni, de azért érdemes felnézni a szolgáltató weblapjára, mert ott láthatod, hogy havi hány m3-re van kalkulálva a fogyasztásod!
2022. dec. 17. 07:28
12/21 A kérdező kommentje:
Igen, utolsó, valószínűleg ez lehet az ok. Előtte havi diktálós voltam. Évi leolvasáskor visszakaptam egy nagyobb összeget, mivel a leolvasás ősszel volt, és addigra az átalány miatt jelentős túlfizetésem keletkezett. Nekem amúgy nem okoz(na) gondot ez a dupla összeg, ha a következő leolvasáskor a túlfizetett piaci árat kapnám vissza. De attól tartok, hogy a rezyicsökkentett árat visszaadják, így vagy 400 m3-öt piaci áron fizettetnek meg velem. (Nem tudom, be lehet már menni a szolgáltatóhoz? Egy időben nálunk csak bejelentésre fogadtak, de ahol be kellett jelentkezni telefonon, azt meg nem vették fel. Mindegy, hétfőn megpróbálom. Azt mondta a kormányszóvivő, 1730 m3 csökentett áron jár, akkor tartsák be ők is az ígéretüket.
1730 valóban jár mindenkinek,de van havi korlát is az átalányt fizetőknek ami 144m3,felette piaci ár van.
2022. dec. 18. 12:14
14/21 A kérdező kommentje:
Utolsó, akkor tehát mivel nyáron alig használok gázt, kb havi 20 m3, az beklefér a 144-be. De ha télen fűtök, elmegy 250-260 m3. Ennek a 144 m3 feletti részét hétszeres áron kapom? Akkor úgy kell vennem, hogy nyáron 6 hó * 20 = 120 m3, meg télen 6 * 144 = 864 m3, az összesen 984 m3-öt kapok rezsicsökkentett áron , a többit piaci (hétszeres) áron? Akkor az 1730 m3 mit takar? Mert a te véleményed szerint 144 m3 fölött piaci árat kell fizetni télen. Nekem ez valahogy sántít...
Kérdező, az előző hozzászóló ezt úgy értette, hogy átalányosként 144-ig olcsóbban kapjuk, de ha az átalány több, akkor a 144 fölötti rész már az átalányosoknak is piaci áron van. (Csak kicsit félreérthetően fogalmazott)
Nálad valamit elszúrtak; menj be , és tisztázd velük. Vagy nem szúrták el, hanem az előző évi átlagfogyasztásod alapján eleve 144-nél magasabbra állították az átalányt.
2022. dec. 18. 13:40
16/21 A kérdező kommentje:
Utolsó, szerinte erről van szó! Az előző évi alapján magasbbra állították az átalányt. Tavaly csak gázzal fűtöttünk. De az idén már nem. Szerencsére itt van mindenhol klíma, + vegyestüzelésű kazán is. A fatároló tele van 2-6 éves száraz tűzifával, amit még anno beszereztünk, de nem használtuk. Tehát bőven beleférünk az 1730 m3-be, mert amúgy is legfeljebb 1900-2000 m3-öt használtunk, és akkor az egész házat fűtöttük 23-24 fokra. De ha most kifizettetik velem a plusz (általuk gondolt) piaci árat, utána leolvasáskor kiderül, hogy jóval 1730 m3 alatt van a valós fogyasztás, akkor a piaci vagy a rezsicsökkentett árat fizetik vissza? Ez nem mindegy. (Remélem, érthetően írtam a gondomat)
Ja, most már értem. Egészen biztos, hogy a piaci árat fogják visszafizetni. Pontosabban: be fogják számolni a következő évi fizetnivalóba, hacsak nem rendelkezel másképp. Ha úgy jobban érted: jó előre ki van fizetve már a következő évi gázod is.
2022. dec. 18. 14:25
18/21 A kérdező kommentje:
Utolsó, nekem úgy is jó, ha beszámítják. Csak az nem mindegy, hogy tényleg a piaci árat adják-e vissza, mert most majdnem a dupláját fizetem a tavalyi díjnak. Köszönöm a válaszokat! Rendesek vagytok!
Kérj részszámlacsökkentést.Egyértelműen a magasabb díjat kapod vissza,de addig fölöslegesen ne fizess jóval többet.
2022. dec. 18. 15:06
20/21 A kérdező kommentje:
Sikerült felhívnom őket, valóban az történt, amit mondtatok, a tavalyi fogyasztás alapján átírták a fogyasztást. De elmondtam, miért nem jó így, és megígérték, hogy visszaállítják havi 144 m3-re, ahogy eredetileg kértem. Köszönöm, még egyszer, hogy segítettetek!
Kapcsolódó kérdések: