Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Kijött a gázszámla, és duplája...

Kijött a gázszámla, és duplája, mint amennyit beírtak átalányba?

Figyelt kérdés
Családi ház, az évi fogyasztás épp belefér az 1730 m3-be. Beírták a havi 144 m3 átalányt. Most kijött a számla, a téli hónapra 280 m3-re, ebből 144 csökkentett áron, a többi piaci áron számlázva. Akkor mitől átalány? Mert nyáron legfeljebb 20 m3 lesz, az egyszzeres szorzóval, de a fogyasztás majdnem fele 7szeres áron. Nem arról volt szó, hogy évi 1730 m3-ig rezsicsökkentett áron jár?
2022. dec. 16. 17:39
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Az éves leolvasás kavart be ebbe, szinte biztos vagyok benne.

Mikor állítottad át 144 köbre a havi fogyasztást? Előtte hogy fizettél? Az éves leolvasás után rá kellett-e fizetned?

Azt feltételezem, hogy annak ellenére, hogy 144 köbre állítottad a havi fogyasztást (és ha jól gondolom augusztusban), leolvasás után átlagban többre jött ki a fogyasztásod 144m3-nél, így ehhez hozzákorrigálták a havi fogyasztásodat és ezt megtehetik, szóval felháborodás, "egyoldalú módosítás" jelige alatt nem jogos, mert ez így működik! Hogyha Te változtattál a fogyasztási szokásodon és már törekedsz arra, hogy ne lépd túl ezt az évi 1730 köböt, akkor ezt vissza lehet állítani 144 köbre, de ezt abban a hónapban tudod megtenni, amikor az éves leolvasás történt, szóval menj fel a szolgáltatód honlapjára és állítsd át 144-re a havi fogyasztást. Ha már túl vagy azóta az első csekken, akkor ezt csak személyesen lehet megtenni, de azért érdemes felnézni a szolgáltató weblapjára, mert ott láthatod, hogy havi hány m3-re van kalkulálva a fogyasztásod!

2022. dec. 17. 07:28
 12/21 A kérdező kommentje:
Igen, utolsó, valószínűleg ez lehet az ok. Előtte havi diktálós voltam. Évi leolvasáskor visszakaptam egy nagyobb összeget, mivel a leolvasás ősszel volt, és addigra az átalány miatt jelentős túlfizetésem keletkezett. Nekem amúgy nem okoz(na) gondot ez a dupla összeg, ha a következő leolvasáskor a túlfizetett piaci árat kapnám vissza. De attól tartok, hogy a rezyicsökkentett árat visszaadják, így vagy 400 m3-öt piaci áron fizettetnek meg velem. (Nem tudom, be lehet már menni a szolgáltatóhoz? Egy időben nálunk csak bejelentésre fogadtak, de ahol be kellett jelentkezni telefonon, azt meg nem vették fel. Mindegy, hétfőn megpróbálom. Azt mondta a kormányszóvivő, 1730 m3 csökentett áron jár, akkor tartsák be ők is az ígéretüket.
2022. dec. 17. 07:37
 13/21 anonim ***** válasza:
1730 valóban jár mindenkinek,de van havi korlát is az átalányt fizetőknek ami 144m3,felette piaci ár van.
2022. dec. 18. 12:14
 14/21 A kérdező kommentje:
Utolsó, akkor tehát mivel nyáron alig használok gázt, kb havi 20 m3, az beklefér a 144-be. De ha télen fűtök, elmegy 250-260 m3. Ennek a 144 m3 feletti részét hétszeres áron kapom? Akkor úgy kell vennem, hogy nyáron 6 hó * 20 = 120 m3, meg télen 6 * 144 = 864 m3, az összesen 984 m3-öt kapok rezsicsökkentett áron , a többit piaci (hétszeres) áron? Akkor az 1730 m3 mit takar? Mert a te véleményed szerint 144 m3 fölött piaci árat kell fizetni télen. Nekem ez valahogy sántít...
2022. dec. 18. 13:33
 15/21 anonim ***** válasza:

Kérdező, az előző hozzászóló ezt úgy értette, hogy átalányosként 144-ig olcsóbban kapjuk, de ha az átalány több, akkor a 144 fölötti rész már az átalányosoknak is piaci áron van. (Csak kicsit félreérthetően fogalmazott)

Nálad valamit elszúrtak; menj be , és tisztázd velük. Vagy nem szúrták el, hanem az előző évi átlagfogyasztásod alapján eleve 144-nél magasabbra állították az átalányt.

2022. dec. 18. 13:40
 16/21 A kérdező kommentje:
Utolsó, szerinte erről van szó! Az előző évi alapján magasbbra állították az átalányt. Tavaly csak gázzal fűtöttünk. De az idén már nem. Szerencsére itt van mindenhol klíma, + vegyestüzelésű kazán is. A fatároló tele van 2-6 éves száraz tűzifával, amit még anno beszereztünk, de nem használtuk. Tehát bőven beleférünk az 1730 m3-be, mert amúgy is legfeljebb 1900-2000 m3-öt használtunk, és akkor az egész házat fűtöttük 23-24 fokra. De ha most kifizettetik velem a plusz (általuk gondolt) piaci árat, utána leolvasáskor kiderül, hogy jóval 1730 m3 alatt van a valós fogyasztás, akkor a piaci vagy a rezsicsökkentett árat fizetik vissza? Ez nem mindegy. (Remélem, érthetően írtam a gondomat)
2022. dec. 18. 14:03
 17/21 anonim ***** válasza:
Ja, most már értem. Egészen biztos, hogy a piaci árat fogják visszafizetni. Pontosabban: be fogják számolni a következő évi fizetnivalóba, hacsak nem rendelkezel másképp. Ha úgy jobban érted: jó előre ki van fizetve már a következő évi gázod is.
2022. dec. 18. 14:25
 18/21 A kérdező kommentje:
Utolsó, nekem úgy is jó, ha beszámítják. Csak az nem mindegy, hogy tényleg a piaci árat adják-e vissza, mert most majdnem a dupláját fizetem a tavalyi díjnak. Köszönöm a válaszokat! Rendesek vagytok!
2022. dec. 18. 14:48
 19/21 anonim ***** válasza:
Kérj részszámlacsökkentést.Egyértelműen a magasabb díjat kapod vissza,de addig fölöslegesen ne fizess jóval többet.
2022. dec. 18. 15:06
 20/21 A kérdező kommentje:
Sikerült felhívnom őket, valóban az történt, amit mondtatok, a tavalyi fogyasztás alapján átírták a fogyasztást. De elmondtam, miért nem jó így, és megígérték, hogy visszaállítják havi 144 m3-re, ahogy eredetileg kértem. Köszönöm, még egyszer, hogy segítettetek!
2022. dec. 19. 13:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!