Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Mi a véleményetek a fan-coil...

Mi a véleményetek a fan-coil fűtőberendezésekről?

Figyelt kérdés
Fan-coil fűtőtesteket szeretnék felszerelni a házba, kb 8-10 db-ot. Padlófűtéssel fogom variálni. Van esetleg valakinek tapasztalata hogy milyen a fűtőteljesítményük a fan-coilok-nak?
2022. dec. 5. 20:58
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Nekem van itthon most már három Galletti Estro F6L. Kettő tíz év óta megy, és télen fűt, nyáron hűt. A harmadikat most szereltettem be a szuterénbe, mert az egyik intenzívebben igénybe vett helyiségben a radiátort fan-coilra cseréltem. A lentebbi linkeken tudsz nézelődni. Én föld-szondás hőszivattyúval állítom elő az előremenő fűtési vizemet, és kellett az F6L, hogy a 40 fokos előremenővel tudja készülék a 3 kW teljesítményt. Amúgy 70 fokos előremenővel tudja a 6,5 kW-ot. Illetve van 11 kW-os készülékük is. Én légoldali beépített termosztátot szereltem bele, illetve áramláskapcsoló indítja el a fan-coilt, mert a termosztátot a gyerekszobába raktam, az indítja az egész házban a radiátor kört. A többi radiátort és fan-coilt, finomhangolással szabályoztam ehhez a helyzethez. És a gyerekszobában lévő radiátor sem teljesen nyitott állapotban van, a termosztát ajánlásával szembemenve. De így van egyenletes hőfok az egész házban. Nyáron az emeletet és a földszintet úgy hűtöm, hogy a talaj-szondát egy hőcserélővel rávezetem a radiátorkörre, a többi radiátort elzárom, és szintenként egy-egy fan-coil üzemel a 10-15 fok közti hőfokú vízzel. Ez általában elég a ház klimatizálásához.

Amúgy a házam közepesen jól hőszigetelt, de a padlófűtéses helyiségekben (bár ki vannak építve a radiátorok) nincs szükség a padlófűtésen kívül fűtés rásegítésre.

[link]

[link]

2022. dec. 5. 22:08
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a kimerítő válaszodat!! Ez a villanyszámládat mennyire tolja meg havi szinten /télen/, ha szabad ilyet kérdezni?
2022. dec. 5. 22:25
 3/3 anonim ***** válasza:
A H tarifára durván 10 ezer forintos havi átalányt fizettem. Éves szinten 120 ezer forint. Ha saccolni kellene akkor ennek a 120 eezernek a negyede a használati melegvíz, és 90 ezer a fűtés fűtési szezonban.
2022. dec. 6. 17:58

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!